Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΛΥΡΑ, ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Ο παππούς μου Αθανάσιος και ο πατέρας μου Δημήτριος ήταν επίτροποι στον ενοριακό ναό Βαλύρας, και όχι μόνον. Ο παππούς ήταν πολεμιστής του δυρραχίτη οπλαρχηγού Παναγιώτη Κεφάλα και ο πατέρας μου πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Βαλύρας. Για τον παππού μου αυτό τεκμηριώνεται από την ενεπίγραφη πλάκα που ήταν εντοιχισμένη στον τοίχο του ενοριακού σεισμού, και φανερώθηκε με τους σεισμούς του 1986. Έχει τη χρονολογία της εκκλησίας που κτίστηκε το 1829, τους 4 επίτροπους, και τους 2 λαγκαδινούς μαστόρους. Ενημέρωσα τον Παπαγγιάννη για αναρτησή της στον τοίχο της εκκλησίας, δεν το αποδέχτηκε και τη δώρισα στα ¨ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ", στον πανεπιστημιακό πρόεδρο ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΑΟΥΣΗ,που δημιούργησαν  μουσείο στα Λαγκάδια Αρκαδίας αφιερωμένο στους λαγκαδινούς μαστόρους. Θα φτιαχτεί μεταλλική ανοξείδωτη επιγραφή, που θα είναι και ελαφριά, και θα τοποθετηθεί σε κάποιο χώρο του ενοριακού μας  ναού.
Το τέμπλο  της εκκλησίας είναι έργο  των ταλιαδόρων, αδελφοί Ντινόπουλοι, από Βαλτεσινίκο Αρκαδίας.Πριν μερικά χρόνια είχε έλθει ο εγγονός τους Γιάννης ,από Αμερική, μαζί με το δάσκαλο Γρηγόρη Κριμπά που κατΆγεται και αυτός από εκεί, συγκινήθηκε ,και κάναμε τη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα μας, και υπάρχει αναρτημένη ,για όποιον ενδιαφέρεται.
Από τα ΓΑΚ ΑΘΗΝΩΝ βρήκαμε την κατάσταση των στρατιωτών του οπλαρχηγού Παναγιώτη Κεφάλα, από τα διάφορα χωριά της Μεσσηνίας, μεταξύ αυτών και της Βαλύρας.
Τέλος ήρθε  και η σειρά μου και έγινα μυρμηγκάκι, μελισσάκι , τζιτζικάκι και σκουληκάκι. Αναρτήσαμε τις εκκλησίες της, Βαλύρας, και της περιοχής, έγινε επιτόπου ενημέρωση, καταγραφή, φωτογράφιση, από το ΥΠΠΟ,γράψαμε την ιστορία τους και ειδικά της ΠΑΝΑΙΤΣΑΣ και ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΣΗ,  και στη συνέχεια βραβεύτηκα ,από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Από το πονημά μου με τίτλο:
¨ΕΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ" ΒΑΛΥΡΑ 2005,
σελίδες 176, φωτογραφίες 230 φωτογραφίσαμε το υλικό που τεκμηριώνει, το πρωτόκολλο παράδοσης -παραλαβής για τον επίτροπο πατέρα μου, καθώς και από τα πρακτικά της κοινότητας, τεκμηριώνεται η προεδρία στο συνεταιρισμο Βαλύρας.

Ιωάννης Γεωργακόπουλος, Αναγνώστης Γιαουρδάς, Δημήτριος Βασιλόπουλος, Χρήστος Βασιλόπουλος, Καλόγερος Γκομέσης, Αντώνιος Γκομέσης, Αναγνώστης Γεωργόπουλος, Ζαχαρίας Κανελλόπουλος(Ιερέας), Αναστάσιος Κατσιλιέρης, Ανάργυρος Καρτερολιώτης, Παναγιώτης Καρτερολιώτης, Δημήτριος Καρτερολιώτης, Κωνσταντής Καρύδης, Ανδρέας Καρύδης, Δημήτριος Καρύδης, Σταυριανός Καρύδης, Γιαννάκης Καρύδης, Δημήτριος Κουρόπουλος, Άγγελος Λεοντήρης(ή Λιοντήρης), Βασίλειος Λεοναρδόπουλος,(Βασίλειος Λινάρδος), Ιωάννης Λινάρδος, Γεώργιος Λύκος, Αθανάσιος Λύκος,Αθανάσιος Λύρας, Νικόλαος Μαυροειδής , Αναγνώστης Μπότσικας, Αναστάσιος Μπότσικας, Γεώργιος Μυλωνόπουλος, Ιωάννης Μπακόπουλος(Ιερέας), Παναγιώτης Μπακόπουλος, Γιάννης Μπάλας, Γιαννάκης Μπόβης, Γεώργιος Μπόβης, Παναγιώτης Μπόβης, (πάρεδρος του δήμου Οιχαλίας) Γεώργιος Μυλωνάς, Δημήτρης Μυλωνάς, Νικόλαος Μυλωνάς,  Αναγνώστης Μπουρολιάς, Αγγελής Μπουρολιάς, Πανάγος Μπουρίκας, Σταυριανός Μπουρίκας, Ιωάννης Μπουζαλάς, Παναγιώτης Ντουραμάκος, Παναγιώτης Ξυδόπουλος, Παναγιώτης Σερφετόπουλος, Παναγιώτης Παπασαραντόπουλος, Γεώργιος Σαραντόπουλος, Σπυρίδων Σαραντόπουλος, Σωτήριος Σαραντόπουλος, Αναστάσιος Σπυρόπουλος, Νικόλαος Σταθόπουλος, Θεόδωρος Τσαγκάρης, Πανάγος Τσαγκάρης, Χρήστος Τσαγκάρης, Γεώργιος Κοντοπανάγος, Δημήτρης Τσιλιβίτης, Πέτρος Τσιλιβίτης, Παναγιώτης Τσιμπουκλής, Αθανάσιος Χαλικούρας, Θεόδωρος Χαλικούρας, Γιαννάκης  Χριστάκης, Γεώργιος Χριστάκης.
ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ  ΒΑΛΥΡΑΣ 1917-1955
ΕΝΟΙΚΙΟΣΤΑΣΙΟ ΑΓΡΟΤΟΛΕΣΧΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ
ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ Α,Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 
ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ 
ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ 
ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΛΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ 


ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ 


  ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΥΡΑΣ 


ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΕΛΤΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ 
ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 
ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ Α,Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ 
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΥΡΑΣ
ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝΑ,Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ 
ΦΑΚΚΕΛΟΣ ΜΕ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ ΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΒΑΛΥΡΑΣ











 ΕΡΑΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.




 ΤΟ ΠΡΩΤΌΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ -ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΑ ΑΛΛΩΝ ΒΑΛΥΡΑΙΩΝ  , ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΙΕΡΕΑ , ΜΑΤΣΟΥΚΑ ΕΥΘΥΜΙΟ





Δεν υπάρχουν σχόλια: