Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΛΙΟΚΛΑΡΩΝ.O ΚΥΚΛΟΣ - ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΛΙΟΜΑΖΩΜΑΤΟΣ.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Το φετινό καλοκαίρι με τις βροχές και υψηλές θερμοκρασίες έκανε μεγάλη ζημιά σε σύκα, αμπέλια και κηπευτικά. Στη συνέχεια ο  Ζορμπάς και Ξενοφώντας έριξαν τον ελαιόκαρπο και μαζί με το δάκο και γλοιοσπόριο, συνετέλεσαν στο να  βγεί λάδι με μεγάλη οξύτητα και πολλές ελιές να μείνουν αμάζευτες ,και η τιμή του  λαδιού να είναι αρκετά χαμηλή .
Στη Μεσσηνία έχει απομείνει μόνο η ελιά σαν κύρια πηγή εισοδήματος αγροτών και επιχειρήσεων ποου δραστηριοποιούνται με την χονρολιά και το λάδι.
 Με την αλλαγή κλίματος επαναλαμβάνονται συχνά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, (πλημμύρες, πυρκαγιές, υψηλές θερμοκρασίες) και σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος καλλιέργειας και συγκομιδής, την κακή ποιότητα λαδιού, τη χαμηλή τιμή, φέτος έκλεισαν λιτρουβιά και πολλές ελιές θα μείνουν αμάζευτες. Επιλεκτικά μάζεψα 12 σακιά από το ένα κτήμα και στο άλλο  έμειναν αμάζευτες. Ενώ φέτος έλεγαν οι λιτρουβιάρηδες θα ανοίξουν τα λιοτρίβια μετά τις 20 Νοεμβρίου, τελικά άνοιξαν τον Οκτώβρη, γιατί πρωίμισαν οι ελιές και ο δάκος με το γλοιοσπόριο συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο. Η παραγωγή είναι ικανοποιητική, αλλά η ποιότητα απαγοητευτική.
 Οι εργασίες για την ελιά αρχίζουν το Φλεβάρη και τελειώνουν πολλές φορές την επόμενη χρονιά , λόγο καιρικών συνθηκών ή καθυστέρηση στο τίναγμα .
Καθάρισμα ελιών πάνω κάτω στην ελιά για να στρωθούν τα πανιά, λιπάσματα, οργώματα, ραντίσματα, λιομάζεμα, κάψιμο λιόκλαρων, ξάι λιτρουβιού, και ακραίες καιρικές συνθήκες ,κάνουν το υψηλό κόστος, οπότε αν συνεχιστεί η φετινή κατάσταση όπως και το 2016, θα συμβεί το μοιραίο. Η εγκατάλειψη  της καλλιεργειάς της με δένδρα που είναι ηλικίας πάνω από 1000 έτη ,στην περιοχή της ΠΕΡΑ ΜΕΡΙΑΣ, θα είναι το τελειωτικό κτύπημα για τη Μεσσηνία και για όλες τις περιοχές ελαιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.
Με το κάψιμο των λιοκλαριών πρέπει να βρεθεί τρόπος σε μετατροπή βιομάζας, ώστε να αξιοποιηθούν  όλοι αυτοί οι χιλιάδες  τόνοι, που καίγονται μονο και μόνο για το καθάρισμα των χωραφιών.
Παλιότερα είχαμε τα ζώα, τους φούρνους, ξυλόσομπες, το μαγείρεμα στη φωτιά, το φουρκάδιασμα στα αμπέλια-σταφίδες, και σε αγροτικές καλλιέργειες, ενώ τώρα μένουν στα αζήτητα το μεγαλύτερο ποσοστό, και ελάχιστο είναι αξιοποιήσιμο.
MIA ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΣΚΑΡΗ ΑΠΟ ΜΕΣΣΗΝΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ
Η ιστορία και η οικονομία του Δήμου Μεσσήνης ταυτίζονται με την ελιά και την παραγωγή ελαιολάδου. Ωστόσο οι δυσκολίες που προκύπτουν κάθε χρόνο προβληματίζουν και μας ωθούν στην αναζήτηση «παράλληλων» ενεργειών για την στήριξη και αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου καρπού.
Ελιά και τουρισμός μπορούν να αποτελέσουν μια μορφή σύζευξης για την οικονομική και πολιτιστική ανέλιξη του Δήμου Μεσσήνης.
Αφού η ελιά αποτελεί τον «χρυσό» του τόπου μας έχουμε χρέος να συνεργαστούμε για την αναβάθμιση της ζωής μας στον Δήμο Μεσσήνης.
Με στοχευόμενες ενέργειες και διαρκή ενημέρωση τόσο πριν όσο και κατά την διαχείριση του Δήμου Μεσσήνης θα έχουμε σε ετοιμότητα τον σχεδιασμό για την υλοποίηση προγράμματος προώθησης του ΕΛΑΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ προκειμένου να ευεργετηθεί το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.
Με τη συνεργασία τουριστικών επιχειρήσεων της επικράτειας θα δοθούν κίνητρα σε αυτές προκειμένου να εντάξουν στις τουριστικές τους διαδρομές την πόλη και τα χωριά του Δήμου Μεσσήνης.
Τα κίνητρα θα είναι η επισκεψιμότητα (μουσεία-τυποποιητήρια), η συμμετοχή στη συλλογή του καρπού, οι γαστρονομικές εκδηλώσεις με έμφαση στο ελαιόλαδο και τα εξαίσια φαγητά που παράγονται με αυτό.
Πρέπει ο ΕΛΑΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ να προωθηθεί ως μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού και να προσελκύει το ενδιαφέρον όλων των ηλικιών και φυσικά θα αναγεννηθεί η ύπαιθρος του Δήμου Μεσσήνης κατά τους μήνες του φθινοπώρου και ειδικά του χειμώνα που η τουριστική κίνηση είναι πολύ μειωμένη.
Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην έννοια της κινητικότητας με την λειτουργία φωτογραφικών εκθέσεων και διοργάνωση ομιλιών σε παλαιά δημοτικά σχολεία των χωριών και παράλληλα σε καταστήματα εστίασης εντός αυτών να προσφέρονται γεύματα με ελαιόλαδο.
Ο ελαιοτουρισμός όταν θα αγκαλιάσει όλα τα χωριά του Δήμου θα έχει επιτελέσει ένα σπουδαίο ρόλο και θα συντηρηθεί με κάθε τρόπο γιατί θα αποδειχθεί ευεργετικός για τον παραγωγό, τον επιχειρηματία και όλους τους κατοίκους της υπαίθρου.
Με τιμή Γιάννης Λάσκαρης

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΛΙΕΣΤΕΤΟΙΑΣ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ.
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ  ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ 2018
ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ


Η ΑΚΡΙΔΑ
ΤΟ ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ
ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ





ΤΟ ΤΡΙΖΟΝΙ








ΤΟ ΛΙΟΜΑΖΩΜΑ











ΣΤΟ ΛΙΟΤΡΙΒΙ












Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ .
ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΛΙΟΚΛΑΡΩΝ.
ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΛΙ .
ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΞΑΝΑΡΧΙΣΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.
ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΛΑΔΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΒΓΕΙ ΤΟ ΛΑΔΙ
ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ



Η ΣΤΑΧΤΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ




ΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ Η ΒΑΛΥΡΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΜΟΥ



ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΑΡΟ.ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΗ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΠΑΝΩ -ΚΑΤΩ ΣΤΙΣ ΕΛΙΕΣ.
 TA KAΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ ΠΟΥ ΦΥΤΕΨΑ.

 ΤΟ ΒΑΛΣΑΜΟ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ.

ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΛΙ ΜΕ ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: