Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ 190 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ 1829-2019. ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Στην ενοριακή μας εκκλησία του Αγίου Αθανασίου   τελούνται τα μυστήρια το γάμου, της βάπτισης, και τελευτής καθώς και τα υπόλοιπα μυστήρια. Εκεί συναντάται η χαρά, η λύπη,τα σημαντικά γεγονότα στο διάβα της ζωής μας, με έντονα συναισθήματα και συγκινήσεις, με αγαπητά μας πρόσωπα.
Τελούνται διάφορες εκδηλώσεις, εορτές, κυριακάτικος εκκλησιασμός , Χριστούγεννα, Πάσχα, 15αύγουστος, η ενοριακή γιορτή με λιτανεία της εικόνας του Αγίου Αθανασίου, οι εθνικές εορτές  και πολλές  δραστηριότητες .

 Σε αυτήν την ανάρτηση υπάρχει φωτογραφικό υλικό με αυτές τις εκδηλώσεις -  δραστηριότητες. Ακολουθεί η καταγραφή των 14 ιερών ναών της Βαλύρας, τα 2 ποιήματα αφιερωμένα στη Βαλύρα, από τον ιερομόναχο λαμπαινέο Ιωνά Κεφάλα με καταγωγή από το Δυρράχι Αρκαδίας, και τέλος με το ανώτατο παράσημο του Ευαγγελιστού Μάρκου της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας τίμησε, σήμερα το απόγευμα, μετά τον Πατριαρχικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καΐρου, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος τον παλιό Ιεράρχη της Ελλαδικής Εκκλησίας, Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο.
Στην τρίτη   και τελευταία μας ανάρτηση θα δημοσιεύσουμε αρχειακό ιστορικό υλικό για τις 2 οικογένειες Παπασαραντόπουλου , Καρύδη. Αυτές οι 2 οικογένειες είχαν από 2 ιερείς η κάθε μια και μάλιστα ήταν πατέρας και γιος., Παπαμιχάλης, Παπασαράντος, Παπαγιώργης και Παπαδημήτρης.
Το ιστορικό υλικό είναι από:
Εκλογικοί κατάλογοι 1843, 1865,1873
ΓΑΚ Αθηνών
Εφημερίδα ΑΙΩΝ 1840
Αρχεία Ελληνικής Παλιγγενεσίας
Αρχείο Κοινότητας Βαλύρας
Κοιμητήριο Βαλύρας
Φωτογραφικό υλικό από τις οικογένειες των απογόνων Παπασαραντόπουλου, Καρύδη, τους οποίους και ευχαριστώ.
Με την δημοσίευση και της τρίτης ανάρτησης και τις διάφορες κριτικές θα προσπαθήσουμε να τυπωθεί σε ένα καλαίσθητο έντυπο και να  διανεμηθεί σε όλους τους ενορίτες, και βαλυραίους εντός και εκτός Ελλάδος.
Κανοντας αφιέρωμα και μνημόσυνο  στους ταλιαδόρους ξυλογλύπτες αδελφοί Ντινόπουλοι από το Βαλτεσινίκο Αρκαδίας το ίδιο θα γίνει και με τους λαγκαδινούς μαστόρους και τα δημιουργηματά τους που έχουμε καταγράψει στη Μεσσηνία με τον πανεπιστημιακό Γιάννη Τσιαούση, που κατάγεται από τα Λαγκάδια Γορτυνίας και είναι πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου με τίτλο: "ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ.

ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΓΑΜΟΙ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ









ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ






ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΗΣ



Η ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ




ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ




ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ

ΟΙ 14 ΝΑΟΙ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ 14 ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑ ΜΕΡΙΑ, Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΚΑΙ ΟΙ ΟΚΤΩ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ.
Από αυτούς οι 4 έχουν εξαφανιστεί και υπάρχουν υπολείμματα (Αγιολιάς, Αγιοπέτρος, Βαλτοκκλησιά, Άγιος Κων\νος), οι 2 είναι σε ερειπώδη κατάσταση (Αγιος Βλάσσης, Αγία Παρασκευή) και οι υπόλοιποι βρίσκονται σε καλή σχεδόν κατάσταση (Παναίτσα, Αγιάννης, Άγιος Γεώργιος-κοιμητήριο, Άγιος Κων\νος νέος, Άγιος Νικόλαος, Αγία Τριάδα, Άγιος Δημήτριος  , και Άγιος Αθανάσιος.
Για τους ναούς Άγιο Βλάσση και Παναίτσα 11ου  ΚΑΙ 10ου  αντίστοιχα έχουν δημοσιευτεί στα έντυπα των Χαρ. Μπούρα και Δημητροκάλλη και  , στην εφημερίδα Σημαία Καλαμάτας  ,από το Γιώργο Γιακουμή. 
Η θεμελίωση του  ιερού ναού του Αγίου Κωνσταντίνου ,στη Βαλύρα έγινε στις 10-8-2006 και τα εγκαίνια έγιναν στις 4-11-2007, από τους μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομο και Μονεμβασιάς και Σπάρτης Ευστάθιο.
Στη διάρκεια των δύο αυτών χρόνων, όποτε ερχόμουν από την Πάτρα στο χωριό μου, είχα πάντα μαζί μου τη φωτογραφική μηχανή. Φωτογράφιζα τα διάφορα στάδια της ανέγερσης του ναού  και συγκέντρωσα όλο το φωτογραφικό υλικό το οποίο και  αναρτήσαμε.
Ήρθε πλέον και η κατάλληλη στιγμή για την ανακατασκευή των έξι βυζαντινών ναών με στόχο να ενδυναμωθεί ο θρησκευτικός τουρισμός στην περιοχή μας.





































Τον Μητροπολίτη Σπάρτης τίμησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας
Του Επαμεινώνδα Μανδρώνη, Αrxon.gr

Με το ανώτατο παράσημο του Ευαγγελιστού Μάρκου της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας τίμησε, σήμερα το απόγευμα, μετά τον Πατριαρχικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καΐρου, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος τον παλιό Ιεράρχη της Ελλαδικής Εκκλησίας, Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο.
Σε ένδειξη δε σεβασμού και αδελφικής αγάπης προσέφερε στον Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο σετ Σταυρεγκόλπιο σε ανάμνηση της επισκέψεώς του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
Τέλος, ο Μητροπολίτης Σπάρτης ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Πατριάρχη κ. Θεόδωρο για την τιμητική διάκριση, καθώς και για τα δώρα της αγάπης του.






Δεν υπάρχουν σχόλια: