Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΖΙΝΑΚΗ,ΣΤΙΣ 9-2-2019 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ.ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Το περσινό καλοκαίρι στην εξόδιο ακολουθία του καθηγητή  και συναδέλφου μου Φώτη Καραβίτη συνάντησα και τα ανήψια του Βάσω και Παναγιώτη (Τάκη) Μποζινάκη με καταγωγή του πατέρα του από του Σκληρού Μεσσηνίας. Ανταλλάξαμε τηλέφωνα  και έχουμε επικοινωνία τακτική. Ο πατέρας του ήταν σταθμάρχης στη Βαλύρα και τα 2 αδέλφια η Βάσω ένα 1 χρόνο μεγαλυτερή μου και ο Τάκης ένα χρόνο μικροτερός μου, πηγαίναμε στο δημοτικό σχολείο του χωριού μου. Έκτη, Πέμπτη και Τετάρτη τάξη αντίστοιχα  Βάσω, Γιάννης, Τάκης. Αφού τηλεφωνηθήκαμε κλείσαμε ραντεβού για συνάντηση στην πλατεία Αττικής στις 12 το μεσημέρι, κοντά στο Μετρό-Ηλεκτρικό στο καφενείο με τίτλο:Τρεις λαλούν και 2 χορεύουν. 
Ήπιαμε τον καφέ μας συζητήσαμε τα παλιά, για τη Βαλύρα, το γυμνάσιο Μελιγαλά, το χωριό Ανθούσα,, τις αλάνες της Βαλύρας, τους συμμαθητές -συμμαθήτριες και κύλησε ο πανδαμάτωρ χρόνος ευχάριστα και δημιουργικά.
Στο τέλος μου δώρισε τα 3 βιβλία του, τα οποία και θα παρουσιάσουμε στον ίδιο χώρο που συναντηθήκαμε, αυτό το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, με ελεύθερη είσοδο.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μελετώντας τα βιβλία του είναι ένας πραγματικός θησαυρός. Φωτογράφισα τα εξώφυλλα, τον πρόλογο και το βιογραφικό του.
Στο τέλος έχω τις μαθητικές φωτογραφίες του 1958 και την τιμητική βράβευση του θείου του-συναδέλφου μου Φώτη Καραβίτη.
Τάκη καλοτάξιδα τα πονηματά  σου και είναι παράδειγμα προς μίμηση, ώστε να δοθεί κίνητρο και σε άλλους να μελετήσουν και γράψουν το βιβλίο της ζωής τους.
Η είσοδος είναι δωρεάν.  Φτάνοντας με Μετρό -Ηλεκτρικό, στον σταθμό Αττικής βγαίνουμε στην Αδμήτου, με κατεύθυνση του ηλεκτρικού Αθήνα - Κηφισιά, γυρίζουμε προς τα πίσω, και στα 200 μέτρα στην πλατεία στην οδό  Αριστομένους σας περιμένει με χαρά ο Τάκης, για να σας παρουσιάσουμε τα 3 πονηματά του.
Συγχαρητήρια από καρδιάς και ψυχής και να είναι καλοτάξιδα τα πονηματά σου.
Σελίδες 114, Ανέκδοτα 101
Σελίδες 124 Ανέκδοτα 107.
Η γραφή του Τάκη με τα ανέκδοτα των 2 πονημάτων του μας παραπέμπουν στους.Γιώργο Σουρή, Ανδρέα Λασκαράτο,Νίκο Τσιφόρο,Ηλία Πετρόπουλο και  Γιάννη Σκαρίμπα. Η σατιρά του προκαλεί γέλιο, αυτοσαρκασμό, χιούμορ που τη σημερινή εποχή το στερούμεθα λόγο των γνωστών γεγονότων ,καταστάσεων, και ανασφάλειας.Θα πρέπει να ξεφύγουμε λίγο από τα προβληματά μας διαβάζοντας και χαλαρώνοντας τα ανέκδοτα του Τάκη, για να πλημμυρίσει το κορμί μας από τις ενδορφίνες που έιναι οι όρμόνες της αρμονίας, ισορροπίας ,ευτυχίας και ηδονής.Ποιος από μας δεν είδε τον Φαίδωνα Γεωργίτση να υποδύεται τους διάφορους ρόλους από το βιβλίο με τίτλο:"ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ", του Νίκου Τσιφόρου
Σελίδες 104,
Στο πόνημα αυτό περιγράφει 37 ανακατεμένες αναμνήσεις ,γεγονότα, καταστάσεις ,συμπεριφορές στο διάβα της ζωής του.Στο τελευταίο του κείμενο με τίτλο; "ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ", περιγράφει έντονα συναισθηματικά, τη σχέση μάνας-γιου, μαθαίνοντας τα πρώτα του γράμματα με τη βοήθεια της μάνας του, το έτος 1954, όταν ήταν μαθητής πρώτη δημοτικού στην Κυπαρισσία, και τις πρώτες λέξεις μαμά-μητέρα.Πολύ συγκινητικό.



Ο ΤΑΚΗΣ ΜΠΟΖΙΝΑΚΗΣ ΔΕΎΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΣΕ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, ΤΟ 1958
ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ, ΤΟ 1958

Η ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΜΠΟΖΙΝΑΚΗ,ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ,η ΤΗΝ ΑΡΧΗ 


Γυμνάσιο-Λύκειο Μελιγαλά:Συνάντηση αποφοίτων και καθηγητών 46 χρόνια μετά...ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ , ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΛΙΓΑΛΑ,ΣΤΙΣ 27-5-2011, ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΜΟΥ ΠΗΛΙΚΙΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: