Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

ΟΙ ΑΠΟΚΡΗΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΤΟ 2019

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Οι απόκρηες στη Βαλύρα τις παλιές καλές εποχές μας θυμίζουν, ότι οι βαλυραίοι το διασκέδαζαν για τα καλά, με τις γουρνοσφαξιές, τα λούπινα  τα νηστίσημα φαγητά, τις φωτιές, τα κέντρα του σταθμού και του Τσαγκάρη, οι χοροί στην πλατεία, και τα ήθη-έθιμα.  Έχουμε σε παλιές αναρτήσεις των ετών (1911, 1912, 1913, 1914, 1915), πλούσιο φωτογραφικό υλικό με κείμενα, το οποία μπορεί ο κάθε μελετητής-ερευνητής-αναγνώστης, να τα ανασύρει και αντιγράψει  τις πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν.
Η τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου και οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και την συγκεκριμένη Πέμπτη καταναλώνουν ελεύθερα μεγάλες ποσότητες κρέατος.

Ο λόγος που έχει καθιερωθεί να γίνεται αυτό ημέρα Πέμπτη είναι πως η ορθόδοξη πίστη θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας.
Η ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ ΛΙΟΝΤΗΡΗ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΥΔΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ

Το όνομα "Τσικνοπέμπτη" προέκυψε γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα, το οποίο πρέπει να  έχει πάντα λίγο λίπος ώστε κατά το ψήσιμο να βγάλει την απαραίτητη "τσίκνα",που σημαίνει η μυρωδιά του καπνού, που προέρχεται απο ψημένο κρέας. 
 Ακόμα και οι πιο φτωχοί άνθρωποι κάθε περιοχής, πρέπει να ψήσουν κρέας ώστε να μυρίσει το σπίτι τους και όλοι  να ξέρουν ότι γιορτάζουν!
Μαζί με την Τσικνοπέμπτη έχει καθιερωθεί πλέον και η ειδωλολατρική παράδοση του μασκαρέματος που υποτίθεται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα του χειμώνα και βοηθάει έτσι στην εξασφάλιση μιας επιτυχημένης σοδειάς.
Ακολουθεί η Τυρινή της Κυριακής και στη συνέχεια η Καθαρά Δευτέρα που γιορτάζεται με πολλά και διαφορετικά δρώμενα , σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.
Με το δείπνο της Κυριακής της Τυρινής κλείνει ένας γαστρονομικός κύκλος, που σχετίζεται με τη χριστιανική θρησκεία και από την επομένη, Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει η σωματική και ψυχική προετοιμασία για το Πάσχα, με την αυστηρή νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Την Κυριακή της Τυροφάγου κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις και αναβιώνουν παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα σε όλη την Ελλάδα. Οι μύθοι και οι θρύλοι της χώρας μας έρχονται στο προσκήνιο και μέσα από τις μεταμφιέσεις, το χορό, το γλέντι και το τραγούδι. Στο επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων η Πάτρα, με το ονομαστό καρναβάλι της, αλλά και η Ξάνθη και το Ρέθυμνο με τα δικά τους ξεχωριστά καρναβάλια, που κερδίζουν συνεχώς σε δημοφιλία και αναγνώριση. 
Για όλα αυτά έχει ασχοληθεί και μελετήσει ο πανεπιστημιακός καθηγητής λαογραφίας, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΟΥΛΑΒΕΡΑΣ, τον οποίο επισκεφθήκαμε στις 2-3-2019 στο Ζευγολατιό Κορινθίας καθώς και πολλοί άλλοι πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, μελετητές, ιστοριοδίφες κ.λ.π. . 
Η ΑΚΑΔΑΜΗΙΑ ΑΘΗΝΩΝ έχει ειδικό τμήμα λαογραφίας και υπεύθυνη γραμματέας είναι  τώρα  η  Ανδρομάχη Οικονόμου  με την οποία συνεργάζομαι σε διάφορα λαογραφικά θέματα.
Συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς και ειδικά στο σύλλογο γυναικών Βαλύρας, που για άλλη μια χρονιά πρόσφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, τιμώντας το έθιμο της αποκρηάς.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ,ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΛΑΓΑΝΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΤΕΙΑΣ.
 Η ΒΑΛΥΡΑ ΜΑΣ
 ΑΠΟΚΡΗΕΣ 2019. Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ 4 ΑΠΟΚΡΗΑΤΙΚΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ.




 Η ΑΦΙΣΣΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΒΑΛΥΡΑΣ
 ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΛΟΥΠΙΝΑ, ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ.Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΥΠΙΝΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΛΛΑΤΟΥ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.

 Η ΦΥΣΗ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΑΛΥΡΑ-ΛΑΜΠΑΙΝΑ



 ΤΟΥ ΤΖΟΥΜΗ Η ΒΡΥΣΗ, ΤΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ  ΤΟΥ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ
 ΧΡΩΜΑΤΑ- ΑΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ


 ΤΟ ΠΑΝΑΓΙΟΧΟΡΤΟ

 Η ΑΝΘΙΣΜΕΝΗ ΑΓΚΟΡΤΣΙΑ
 ΑΣΦΑΚΑ-ΑΓΡΙΑΓΚΙΝΑΡΑ

 ΤΟ ΡΕΜΑ ΛΑΜΠΑΙΝΑΣ


 ΑΓΡΙΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΧΤΟΥΣ
 ΑΣΦΟΝΔΕΛΟΣ ΚΟΙΝΩΣ ΣΦΕΡΔΟΥΚΛΙ
ΑΓΡΙΑΓΚΙΝΑΡΑ
 ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΑΓΡΙΟΧΟΡΤΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

 Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑΣ


 ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΓΛΕΝΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ

 TA ΝΗΣΤΙΣΗΜΑ ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ,ΛΟΥΠΙΝΑ ,ΛΑΓΑΝΑ, ΜΑΡΟΥΛΙΑ


ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: