Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

ΓΥΘΕΙΟ- ΣΠΑΡΤΗ-ΤΡΥΠΗ ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ-ΤΑΥΓΕΤΟΣ 12-10-2019

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Το Γύθειο είναι ιστορική κωμόπολη και λιμάνι που βρίσκεται στη νότια Πελοπόννησο κοντά στις εκβολές του ποταμού Ευρώτα, δυτικά του μυχού του Λακωνικού κόλπου. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Λαρύσιο και αποτελεί το κυριότερο λιμάνι του Λακωνικού κόλπου και το δεύτερο της νότιας Πελοποννήσου, μετά την Καλαμάτα. Η νότια άκρη της πόλης του Γυθείου ενώνεται μέσω μικρού προβλήτα με ένα μικρό νησί, την αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι, όπου βρίσκονται ο πύργος Τζαννετάκη, ο οκτάγωνος ομώνυμος φάρος (φάρος Κρανάης) και ο μικρός ναός Αγίου Πέτρου. Το Γύθειο αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου που περιλαμβάνει 18 δημοτικά διαμερίσματα, καθώς και έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης.

Ο Ευρώτας είναι ποταμός της Πελοποννήσου. Πηγάζει από το αρκαδικό οροπέδιο, νότια της Μαντινείας. Συγκεκριμένα οι πηγές του βρίσκονται στη περιοχή Λογαρά του χωριού Σκορτσινός το οποίο είναι και το τελευταίο Αρκαδικό χωριό. Μετά από μία διαδρομή 82 χλμ., στην κοιλάδα που ορίζουν ο Πάρνωνας και ο Ταΰγετος, κατά τη διάρκεια της οποίας δέχεται τα νερά από αρκετούς παραποτάμους, εκβάλλει στο μυχό του Λακωνικού Κόλπου, σχηματίζοντας δέλτα. Aπό τα νερά του υδρεύονται οικισμοί και αρδεύεται ένα μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης έκτασης στη Λακωνία.

Τρύπη Λακωνίας

Η Τρύπη είναι ένα γραφικό χωριό που απέχει μόλις 9 χλμ. από την Σπάρτη προς την κατεύθυνση της Καλαμάτας. Τη συναντάμε σε μια τοποθεσία προικισμένη από τη φύση με μοναδικές ομορφιές. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στις παρυφές του βουνού σε υψόμετρο 640 μ. και στην είσοδο της Μεγάλης Λαγκάδας του Ταϋγέτου, περιτριγυρισμένη από ένα δάσος από κυπαρίσσια και πεύκα, το οποίο μαζί με την περιοχή της Λαγκάδας έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000, καλύπτοντας συνολική έκταση περίπου 1600 εκταρίων (περίπου 16.000 στρεμμάτων).
Δύο ακόμα οικισμοί υπάγονται διοικητικά στην Τρύπη. Ο Καραβάς και ο Σταυρός. Η Τρύπη είναι στο δημοτικό διαμέρισμα Μυστρά στον Δήμο Σπάρτης. Σύμφωνα με μία παράδοση το όνομά του το οφείλει στο γεγονός ότι αποτελεί μια δίοδο – τρύπα προς τον γειτονικό Νομό Μεσσηνίας, καθώς από τα παλαιότερα χρόνια έως και σήμερα εξυπηρετεί τις μετακινήσεις. Κατ' άλλους, το όνομα προήλθε από την τρύπα του σπηλαιοβάραθρου του Καιάδα. Λόγω της προνομιακής γεωγραφικής της θέσης, υπήρξε σπουδαίο εμπορικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα.

Οι επισκέπτες, μεταξύ άλλων θα δουν και θα χαρούν τα κρυστάλλινα νερά των πηγών Καρβασαράς και Βασιλονέρι. Επίσης, θα θαυμάσουν τις βυζαντινές εκκλησίες των Αγίων Θεοδώρων, της Κοίμησης της Θεοτόκου, το ερειπωμένο σήμερα μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που είναι κτισμένο μέσα στο κατάφυτο από πλατάνους περιβάλλον κι άλλες εκκλησίες από τις δέκα επτά συνολικά που υπάρχουν στο χωριό.

Έχουν επίσης την δυνατότητα να διανυκτερεύσουν σε ξενώνες και να φάνε στις παραδοσιακές ταβέρνες που υπάρχουν. Όσοι θελήσετε να συνεχίσετε το οδοιπορικό σας στον γειτονικό νομό Μεσσηνίας θα θαυμάσετε στην έξοδο του χωριού τον ξακουστό Καιάδα, το φαράγγι της Λαγκάδας με τις αετοφωλιές, το αναρριχητικό πάρκο της Λαγκάδας και τη σήραγγα στην Εθνική Οδό Σπάρτης – Καλαμάτας, που κατασκευάστηκε με χειρωνακτική εργασία τον περασμένο αιώνα προκειμένου να διευκολυνθεί η επικοινωνία των δύο νομών.

φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΛΕΚΑΣ
πληροφορίες: Πολιτιστικός Σύλλογος Τρύπης "Ο Πλήθων"
 

Η Αρτεμισία[5] [6] ή παλιότερα Τσερνίτσα, είναι ένα από τα χωριά του βορειοδυτικού Ταϋγέτου.
Στην αρχαιότητα στην περιοχή αυτή βρισκόταν ο οικισμός Δενθάλιοι, της Δενθαλιάτιδας χώρας [7][8][9].
Με τον εποικισμό των Σλάβων μετονομάστηκε σε Τσερνίτσα [10][11][12] και αποτέλεσε μία απο τις δύο κοινότητες που έπαιξαν τον ρόλο της πρωτεύουσας του τότε δήμου Αλαγωνίας.
Το 1927 μετονομάστηκε από Τσερνίτσα σε Αρτεμισία.[13]
Από 1-1-2011, με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας του δήμου Καλαμάτας στον Νομό Μεσσηνίας.
Το χωριό Αρτεμισία βρίσκεται στην Κεντρική υδρολογική λεκάνη του ποταμού Νέδοντα και είναι χτισμένο σε λόφο στους πρόποδες του βουνού του Αγίου Γεωργίου, ένα από τα πολλά πρόβουνα του Δυτικού Ταϋγέτου. Το συναντάμε επί της Εθνικής οδού Καλαμάτας-Σπάρτης και απέχει 24 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και 36 χιλιόμετρα από την Σπάρτη, αποτελώντας κόμβο συνάντησης των λεωφορείων της συγκοινωνίας που συνδέει τις δύο πόλεις, καλύπτοντας με παράκαμψη και τα χωριά Πηγές και Αλαγονία.
Έχει υψόμετρο 692[14]-700[15] μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η αρχική θέση του οικισμού ήταν διαφορετική από αυτή που βρίσκεται σήμερα. Συγκεκριμένα βρισκόταν στη θέση Κάτω Χώρα, κοντά στο εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής, το οποίο αποτελεί τον πρώτο Ναό που χτίστηκε στην Τσερνίτσα. Αυτό προκύπτει από αρχαία ερειπωμένα κτίσματα, οστά καθώς και από άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν κατά την διάνοιξη του αγροτικού δρόμου.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ 12-102019
 
1. ΓΥΘΕΙΟ
 
 
 ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΕΤΩΝ




 ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ
 Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΓΥΘΕΙΟΥ








 ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ




 ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΟΞΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ



 ΘΑΛΑΣΣΑ-ΒΟΥΝΟ



 ΠΑΛΙΑ ΧΡΗΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ-ΣΚΕΥΗ-ΜΗΧΑΝΕΣ



 2. ΣΠΑΡΤΗ
 Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ








 3. ΤΡΥΠΗ
 ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΥΠΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΟ



 Ο ΠΑΛΙΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΣΕ ΑΧΡΗΣΤΕΙΑ

 Η ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ ΜΕ ΝΕΡΟ




 4.ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ
 Ο ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΟΣ

 ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΤΑΥΓΕΤΟΥ ΚΑΙ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ




 Ο ΤΑΥΓΕΤΟΣ
 ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: