Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΑΛΥΡΑΣ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Όνειρο ήταν και χάθηκε. Ποιος το περίμενε να σταματήσει η λειτουργία του τραίνου το 2011, το οποίο ήταν το μεταφορικό μέσο  ανθρώπων και πραγμάτων, το οποίο λειτούργησε στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα. Οι φωτογραφίες δείχνουν: Το κτίριο του σταθμού πριν και μετά, η γκραβούρα είναι  έργο του βαλυραίου Ανδρέα Τσώνη, το τραίνο στη Βαλύρα είναι από το διαδίκτυο και το εισιτήριο με τις δυο οικογενειακες φωτογραφίες είναι από το προσωπικό μου αρχείο. Ο μηχανοδηγός Βασίλης Γεωργόπουλος και ο πατέρας του έργάζονταν στον ΟΣΕ, και υπάρχουν φωτογραφίες με βαλυραίους που περίμεναν το τραίνο για αναχώρηση.Το 2010 έγινε η επισκευή των γραμμών στη Βαλύρα, και το 2011, το τραίνο σταμάτησε.

Ο σύλλογος γυναικών Βαλύρας έχει νοικιάσει το κτίριο του σταθμού  και την απέναντι αποθήκη, το επισκευάζουν , ώστε μελλοντικά να είναι πολυχώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων του χωριού και της περιοχής μας. Εύχομαι από καρδιάς και ψυχής το όνειρο να γίνει πραγματικότητα.

Μια ιστορική φωτογραφία του Konrad Hustaedt το 1901: Ξένοι περιηγητές επισκέπτονται την Αρχαία Μεσσήνη φθάνοντας με το τρένο στο σταθμό του Τζεφερεμίνι (Βαλύρας). Από εκεί και πάνω το... λόγο είχαν τα μουλάρια
 ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΒΑΛΥΡΑ-ΑΘΗΝΑ
   ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.ΜΑΝΝΑ, ΘΕΙΑ, ΕΞΑΔΕΛΦΟΣ, ΑΝΗΨΙΑ.
ΓΚΡΑΒΟΥΡΑ ΑΝΔΡΕΑ ΤΣΩΝΗ. Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΠΡΙΝ ΚΑΕΙ ΤΟ 1943.
 ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΟΙΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.ΜΑΝΝΑ, ΘΕΙΑ, ΑΔΕΛΦΟΣ, ΕΞΑΔΕΛΦΟΣ, ΑΝΗΨΙΑ.
 ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΣΤΑΘΜΑΡΧΗ ΦΩΤΗ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ,ΑΠΟ ΜΕΣΣΗΝΗ
 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΡΑ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ
 ΣΤΟ ΠΑΣΑΓΙΟ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
 ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΚΡΙΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΕΛΕΝΗ
Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ
 Ο Ο ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΟΣ ΒΑΛΥΡΑΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ



 ΕΡΓΑ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ, ΤΟ 2010

 ΕΡΓΑΤΕΣ ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ  ΣΤΟΝ ΟΣΕ ΒΑΛΥΡΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: