Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

ΤΑ 138 ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΑ 83 ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΚΑΙ 4 ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ, ΤΟ 1927 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΟ


 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Όταν έκλεισε ο ΑΣΟ (ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΣΤΑΦΙΔΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ), που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1925,  και γινόταν η εκκαθαρισή του στην Πάτρα, γνωρίζοντας τότε τον πατρινό Δημήτρη Κοσμόπουλο, τον παρακάλεσα να μου φωτοτυπήσει ένα αντίγραφο του ΑΣΟ. Πράγματι μου το φωτοτύπησε και έχει από την   Πελοπόννησο τους 5 νομούς (εκτός Λακωνίας και Αρκαδίας) και από νησιά του Ιονίου την Ζάκυνθο και Κεφαλληνία, που παρήγαγαν το μαύρο χρυσό ,τη σταφίδα.
Είναι 224 σελίδες και ακολουθούν αρκετοί πίνακες με διάφορα στατιστικά στοιχεία μεγάλου ενδιαφέροντος.
Φωτοτύπησα από την Μεσσηνία την επαρχία Μεσσήνης και όποιος ενδιαφέρεται για τους άλλους νομούς μπορώ να το αποστείλλω, γιατί δείχνει την ιστορία του κάθε χωριού που είχε ταμείο τράπεζα, συνεταιρισμό.
Ο χαρακτηρισμός του συνεταιρισμού είναι: Πιστωτικός, προμηθευτικός, γεωργικός, πωλήσεως.

Ο χαρακτηρισμός τράπεζας είναι : Κτηματική ,λαϊκή ,και αγροτική, και το ταμείο αγροτικό ή γεωργικό.
Η ΑΡΓΟΛΙΔΟΚΟΡΙΝΘΙΑ είχε 60 συνεταιρισμούς, η ΑΧΑΙΟΗΛΕΙΑ 198, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ 10, ΖΑΚΥΝΘΟΣ 27, ΜΕΣΣΗΝΙΑ 323 και ο συνολικός αριθμός συνεταιρισμών των σταφιδοπαραγωγών ήταν 623, όπως αναφέρεται στον συγκεντρωτικό πίνακα ,στην αρχή του βιβλίου 30 Ιουνίου 1927
Οι συνεταιρισμοί στη Μεσσηνία αναλυτικά ήταν:
ΚΑΛΑΜΩΝ 38
ΜΕΣΣΗΝΗΣ 138 (83 ΧΩΡΙΆ)
ΟΛΥΜΠΙΑΣ 41
ΠΥΛΙΑΣ 54 και
ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ 52.
Παρατηρούμε ότι οι περισσότεροι συνεταιρισμοί ήταν στην επαρχία Μεσσήνης , και κάποτε το χωριό μου Βαλύρα γέμιζε 8 σταφιδαποθήκες, από το μαύρο χρυσάφι ,τη σταφίδα.
Επειδή πολλοί πιστεύουν ότι  αυτά που γράφω είναι της φαντασίας μου,  φωτοτύπησα και αναρτώ τα πρωτότυπα φωτοαντίγραφα  τα οποία δείχνουν όχι μόνο το χωριό μου, αλλά  και τα 83 χωριά της επαρχίας Μεσσήνης  με τους 138 χαρακτηρισμούς.

Το χωριό μας Βαλύρα (τότε λεγόταν Τζεφερεμίνι) είχε:
  1. ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
  2. ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
  3. ΛΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και 
  4. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 
Από διάφορα έγγραφα από το προσωπικό αρχείο του εξαδέλφου μου Κώστα Παπαγεωργίου, υπάρχουν έγγραφα του Παππούλη μας Χρίστου Παπαγεωργίου που αποδεικνύουν την πληρωμή στην λαϊκή τράπεζα Βαλύρας  και τον τότε πρόεδρο Βαλύρας Σπύρο Καρτερολιώτη, παππούλη του παιδικού μου φίλου συνονώματου  Σπύρου Καρτερολιώτη..Σε διαφορετικές αναρτήσεις θα παρουσιάσουμε ΄πρωτότυπα φωτοανατίγραφα που δείχνουν  πρόσωπα ,γεγονότα και καταστάσεις του χωριού μου, και ειδικά με το Νικήτα Μουρούσια, αδελφό της γιαγιάς μας Ελένης που ήταν αγροφύλακας που πληρωνόταν σε χρήμα ή είδος αγροτικού προϊόντος και είχε αντιδικίες με κατοίκους της περιοχής μας ανάλογα με το προσωπικό του συμφέρον ή το συμφέρον των παραγωγών.
Προβληματίζομαι  για το πως χάθηκε αυτός ο  πλούτος της περιοχής μας , Πελοποννήσου και Ιονίων νήσων μέσα σε 2 γενιές, το μαύρο χρυσάφι που λέγεται σταφίδα.Διαπιστώνεται στις ημέρες μας την ίδια κατρακύλα και τύχη θα έχουν το λάδι και τις ελιές.
Τέλος σε επόμενες αναρτήσεις συνδυάζοντας τις πράξεις της κοινότητας Βαλύρας από τους 13 τόμους 1914-1961, που υπάρχουν στο αρχείο, το αυλάκι ,η δέση και οι νερόμυλοι ήταν πηγή πλούτου για πολλές γενιές, και τώρα είναι όλα στα αζήτητα, μιας και απαξιώνεται ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, και είναι λογγωμένα και εγκαταλλειμένα.
Αναρτούμε τα αποδεικτικά στοιχεία του παππού μας ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ για τη ΛΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΒΑΛΥΡΑΣ και τα χωριά του νομού Μεσσηνίας,του ΑΣΟ ,το 1927.


Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝ ΖΩΗ Η ΘΕΙΑ ΜΑΡΙΑ, ΣΥΖΥΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ,
 ΕΓΓΡΑΦΑ ΛΑΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ


 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ

 ΤΟ ΠΡΟΤΟΤΥΠΟ ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΑΣΟ







 ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΑ   ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ 138 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ.






 ΠΩΣ ΧΑΘΗΚΕ  ΑΥΤΟΣ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ.

 ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ  ΠΕΤΑΜΕΝΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΑΡΧΕΙΑ


 TO TΡΑΚΤΕΡ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΑΚΤΕΡ ΒΑΛΥΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: