Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ-ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ.


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ


Με τον οδοντίατρο Βασίλη Πανουσόπουλο είχαμε δρομολογήσει να τον ξεναγήσω σε 14 μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην ΑΝΩ ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Διάφορα εμπόδια  τον καθυστέρησαν και τον πήγα μόνο στα τρία. Τα υπόλοιπα θα τα ιδούμε την επόμενη φορά.
Η διαδρομή μας ήταν: Βαλύρα, Σκάλα, Μελιγαλά, Μερόπη, Οιχαλία (έχει λαϊκή αγορά κάθε Κυριακή), Λουτρό Φίλια, Τρύφα (στάση- ξενάγηση-φωτογράφιση) Δεσύλλα, Παραπούγκι, Διαβιλίτσι, Αγριλόβουνο, Άγιοι Κωνσταντίνοι-Πολίχνη (στάση- ξενάγηση-φωτογράφιση) ,Μαντζάρι, Ανδανία, Ζευγολατιό (καφέ-στάση- ξενάγηση-φωτογράφιση), Μαγούλα (στάση- ξενάγηση-φωτογράφιση), επιστροφή Βαλύρα

Δυστυχώς πολλοί δεν γνωρίζουν την τοπική ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά  μας , και θα πρέπει οι δήμοι και τοπικοί φορείς, να προβάλλουν και διασώσουν την τοπική τους ιστορία.
Προχτές 21-8 2020 ήταν η υπουργός πολιτισμού κυρία Μενδώνη, η οποία επισκέφτηκε τους αρχαιολογικούς χώρους Αρχαίας Μεσσήνης και Θουρίας, παρουσία των δημάρχων Καλαμάτας και Μεσσήνης, καθώς και των υπεύθυνων αρχαιολόγων κυρίων Πέτρου Θέμελη και Ξένιας Αραπογιάννη,  και των δύο βουλευτών Λαμπρόπουλου και Χρυσομάλλη,χωρίς να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, και θα πρέπει να πάρουν θέση οι δήμοι Μεσσήνης, Καλαμάτας, η περιφέρεια Πελοποννήσου, και οι διάφοροι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς, ώστε οι χώροι να σηματοδοτηθούν, να τυπωθούν φυλλάδια και να είναι προσβάσιμοι, χωρίς εμπόδια.
Αυτόν τον καιρό  αποδελτιώνω από τα αρχεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ 1822-1832 την προσφορά των 112 χωριών της Μεσσηνίας, στην απελευθέρωση του αγώνα, το 1821, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας, τιμώντας τα 200 χρόνια. Αν βρεθεί χορηγός ή χορηγοί να τυπωθούν και διανεμηθούν δωρεάν σε όλα τα χωριά της Μεσσήνης σχολεία εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και πανεπιστημιακά ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδος .
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ 23-8-2020
 ΤΟ ΦΥΤΟ ΚΑΠΕΤΟΥΡΙ, ΕΙΔΟΣ ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΜΕ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ .ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΒΑΛΣΑΜΟΛΑΔΟ
 Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΖΑΜΗΣ

  Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΖΑΜΗΣ
 Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΥΦΑ ΜΕΤΑΞΥ ΦΙΛΙΑ ΔΕΣΥΛΛΑ

 ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ




 Η ΝΕΡΟΤΡΙΒΗ


 ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΑ
 Η ΜΙΚΡΗ ΔΕΝΔΡΟΓΑΛΙΑ

 ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ
 Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΤΙΧΟΙΣΜΕΝΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΝΔΑΝΙΑΣ




 ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

 Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ
 ΟΙ ΤΑΞΙΕΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΧΝΗ
 ΤΟ ΔΙΒΑΡΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΜΕ ΚΟΜΕΝΑ ΤΑ ΕΥΚΑΛΥΠΤΑ, ΠΟΥ ΤΕΛΟΥΝΤΑΝ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΑΝΙΑΣ

 ΤΟ ΜΑΓΓΑΝΟΠΗΓΑΔΟ ΝΟΡΙΑ  ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΔΙΒΑΡΙ.ΑΡΔΕΥΕ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΜΕ ΚΑΝΑΛΙ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΒΑΡΙ ,ΛΟΓΟ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ.



 ΟΙ ΠΑΠΙΕΣ
 ΤΟ ΔΙΒΑΡΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ.
 Ο Σ.Σ.ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ


 ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΝΤΑΝ ΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΤΟ ΑΓΝΟ ΠΑΣΤΕΛΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. ΤΑ ΤΡΑΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΤΟ 2011. ΗΤΑΝ ΚΟΜΒΟΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑ.


 ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΓΟΥΛΑ. ΕΡΓΑ ΛΑΓΚΑΔΙΝΩΝ ΜΑΣΤΟΡΩΝ
 Η ΜΑΚΗΝΑ ΠΟΥ ΚΑΘΑΡΙΖΕ ΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ




Ο ΚΑΡΠΟΦΟΡΟΣ ΣΧΙΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΔΕΝΔΡΟΨΗΛΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΡΟΦΟ ΣΠΙΤΙ, ΓΕΜΑΤΟ ΚΑΡΠΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: