Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

2021 – ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΡΩΣΙΑΣ στην ΙΣΤΟΡΙΑ

 2021г. – ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ - 200 χρόνια από το 1821

«…θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία…» Ωδή Τετάρτη, Ανδρέας Κάλβος

25-26 Μαρτίου 2021

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

200 ΧΡΟΝΙΑ της ΕΘΝΙΚΟ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ

Μόσχα, 30 Μαρτίου 2021

Αγαπητοί φίλοι,

Με απερίγραπτη επιτυχία, με επίσημο και εορταστικό, ως αρμόζει στην περίσταση, χαρακτήρα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021 στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας, στην αίθουσα τελετών της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας (γνωστής και ως πρώην Βιβλιοθήκης «Λένιν») η έναρξη του 2ήμερου Κοινωνικό-Επιστημονικού Φόρουμ «200 ΧΡΟΝΙΑ της ΕΘΝΙΚΟ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ» και του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «200 χρόνια της Εθνικής Αναγέννησης των Ελλήνων! Η ιστορική σημασία της Εθνικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης του Ελληνικού Λαού το 1821. Διεθνής αντίκτυπος, επιρροή στα δρώμενα της εποχής, επικαιρότητα σήμερα !!!» (αρμόδιο για το Επιστημονικό Συνέδριο το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.)

Άπλετη χαρά, συναισθηματική φόρτιση, ψυχική ευφορία, πνευματική ανάταση, θετική ενέργεια και αύρα. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά στην εορταστική ημέρα της παλιγγενεσίας, ημέρα θριάμβου της ελληνο-ρωσικής φιλίας, της συμβολής της Ρωσίας στην απόκτηση της πολυπόθητης ελευθερίας, θριάμβου της αλήθειας, του ανθρωπισμού, της αρετής !!!

2021-03-30_16-17-25

2021-03-30_16-18-21

Συγκινητικοί χαιρετισμοί κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής έναρξης του Φόρουμ και του Συνεδρίου από τους:

  • αναπληρωτή διευθυντή της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας Νατάλια Σαμόιλενκο,
  • διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση,
  • πρεσβευτή σύμβουλο της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα Σταύρο Βενιζέλο,
  • πρόεδρο της Ένωσης Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας-Κύπρου, πρέσβυ Γκεόργκιι Μουράντοβ,
  • γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Μόσχα Νικόλα Κρίκο,
  • πρόεδρο της Ιστορικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Lomonosov», πρόεδρο της Ένωσης Βυζαντινολόγων Ρωσίας, ακαδημαϊκό Σεργκέι Κάρποβ,
  • διευθυντή Ινστιτούτου Σλαυικών Μελετών (και Βαλκανικής) της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας Κονσταντίν Νικίφοροβ.

 Στη συνέχεια ακολούθησαν εγκαίνια έκθεσης βιβλίων από τα αρχεία της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας, συγγραφείς αρκετών εκ των οποίων είναι οι Ρώσοι αξιωματικοί και περιηγητές, που συμμετέχουν στα γεγονότα της εποχής από τα τέλη του 18ου – αρχές 19ου αι. -  ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ: «Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του Ελληνικού Λαού στα αρχεία της Κρατικής βιβλιοθήκης της Ρωσίας» , καθώς και ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ: «Η Ελλάδα μέσα από το βλέμμα Ρώσων εικαστικών», με έργα Ρώσων ζωγράφων, μελών της Ένωσης Ζωγράφων Μόσχας, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εργασίες του 2ήμερου επιστημονικού Συνεδρίου, αναλυτικό πρόγραμμα του οποίου παρατίθεται κατωτέρω.

 2021-03-30_18-11-11

Από αριστερά: στο βήμα η δ/ντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση, η υποδιευθύντρια της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας Νατάλια Σαμόιλενκο, ο πρεσβευτής σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα Σταύρος Βενιζέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φιλίας Ρωσία-Ελλάδα-Κύπρος, πρέσβυς Γκεόργκι Μουράντοβ, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Νικόλας Κρίκος, ο υποδιευθυντής του οργανισμού «Rossotrudnichestvo» Μιχαήλ Γιάκοβλεβ.  

2021-03-30_18-14-27

2021-03-30_16-22-18

 

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Σήμερα είναι πραγματικά μια στιγμή στην ιστορία, όλοι εμείς μαζί εδώ σήμερα δημιουργούμε, συντελούμε ιστορίας και είμαστε παρόντες σε μια ιστορική στιγμή. Και δεν θα μπορούσε να διαμορφωθεί διαφορετικά, 200 χρόνια αργότερα, εδώ, στο κέντρο της πρωτεύουσας του ρωσικού κράτους, από κοινού πραγματοποιούμε ένα από τα πιο σημαντικά και μεγάλης κλίμακας εγχειρήματα/γεγονότα της χρονιάς, γεγονός που αποτελεί νομοτέλεια στην ανάπτυξη και εξέλιξη της δυναμικής της κοινής μας ιστορικής, πνευματικής, πολιτισμικής κοινότητας των δύο ομόδοξων λαών μας, λαών με κοινή αντίληψη, κοσμοθεωρία, νοοτροπία. Δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά.

 

2021-03-30_16-24-15

2021-03-30_16-24-37

Η δεύτερη ημέρα του Επιστημονικού-Κοινωνικού Φόρουμ και του Συνεδρίου ξεκίνησε ξεκίνησε με το Φόρουμ Λαϊκής Διπλωματίας Ρωσίας-Ελλάδας: «Η Ελλάδα και η Ρωσία ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον: γεγονότα, άνθρωποι, ιδέες» (αρμόδιος για το Φόρουμ ο Σύλλογος Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας-Κύπρου), με εντυπωσιακή συμμετοχή παραγόντων από την Ελλάδα, εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, κοινωνικών φορέων, τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτικών. Η ρωσική πλευρά εκπροσωπήθηκε σε υψηλότατο επίπεδο από το  συντονιστή του Αφιερωματικού Έτους στην Ιστορία Ελλάδας-Ρωσίας, ειδικό απεσταλμένο του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για θέματα διεθνούς πολιτιστικής συνεργασίας, πρέσβυς Μιχαήλ Σβιντκόι, ο διευθυντής της 4ης Ευρωπαϊκής Δ/νσης του ΥΠΕΞ Ρωσίας Γιούρι Πιλιπσόν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φιλίας Ρωσία-Ελλάδα-Κύπρος, πρέσβυς Γκεόργκιι Μουράντοβ, ο πρέσβυς Αντρέι Βντόβιν (πρέσβυς της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία την περίοδο 2004 - 2009).

 2021-03-30_16-35-39

Επιθυμούμε να επισημάνουμε τη σημαντική, ουσιαστική και  ευρεία συμμετοχή και παρουσία και τις δύο (2) ημέρες των εργασιών του Φόρουμ και του Συνεδρίου της ρωσικής κοινωνίας, της επιστημονικής κοινότητας, Ελλήνων και Φιλελλήνων εκπροσώπων της ελληνικής ομογένειας, όχι μόνο από τη Μόσχα, αλλά και από άλλες περιοχές της αχανούς Ρωσίας.

 

Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η διαβίβαση από τη ρωσική στην ελληνική πλευρά, δια της διπλωματικής οδού, αρχειακού υλικού, που αφορά σε αναφορές Ρώσων πρακτόρων για τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς και σε Έλληνες, θύματα στα ναζιστικά στρατόπεδα κατοχής την περίοδο 1942-43. Το εν λόγω αρχειακό υλικό, που για πρώτη φορά αναδεικνύεται από τα κρατικά ρωσικά αρχεία, θα διαβιβασθεί στην ελληνική πλευρά μέσω του ΥΠΕΞ Ρωσίας και της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία.

 Επιθυμούμε, επίσης, να τονίσουμε ότι το επιστημονικό-κοινωνικό Φόρουμ μας προσέλκυσε έντονα την προσοχή της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας, η οποία το υποστήριξε με την ουσιαστική και δραστήρια προσοχή και συμμετοχή της (διαδικτυακά) μέχρι και την τελευταία εισήγηση [αρκεί να αναφέρουμε ότι την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, οι εργασίες του ολοκληρώθησαν στις 19:00, ενώ τη δεύτερη – στις 19:30].   

Το 2ήμερο αυτό επιστημονικό μας γεγονός πραγματοποιήθηκε, παράλληλα, δια ζώσης και εξ αποστάσεως, διαδικτυακά, γεγονός που εξασφάλισε τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και το παρακολουθήσουν άνθρωποι με πραγματικό, αυθεντικό ενδιαφέρον για τη δεδομένη θεματική από όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη μας.

 

2021-03-30_16-40-15

2021-03-30_16-40-33

 

Στο Επιστημονικό Συνέδριο το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. παρουσίασε και διένειμε στο κοινό δύο καινούριες επιστημονικές εκδόσεις, τις οποίες κατορθώσαμε να εκδώσουμε στο πλαίσιο των δράσεών μας το Επετειακό Έτος των 200 ετών της Εθικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης και το Αφιερωματικό Έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας. Αναλυτικότερα:

А) Δίγλωσση επιστημονική έκδοση, δίγλωσσο συλλογικό τόμο επιστημονικών άρθρων «200 лет Национально-Освободительной Революции Греческого Народа 1821г. / 200 χρόνια της Εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης των Ελλήνων του 1821», που εκδόθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Κρατικού Δημοτικού Οργανισμού «Οίκος Κοινωνικών Οργανισμών Μόσχας», στη διοίκηση του οποίου εκφράζουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας.

 Στο συλλογικό αυτό τόμο, που εκδίδεται με την ευκαιρία της Επετείου των 200 ετών της Εθνικοαπελευθερωτικής  Επανάστασης των Ελλήνων του 1821, την οποία τιμούμε το τρέχον έτος 2021, δημοσιεύονται άρθρα σχετικά με τις πιο σημαντικές στιγμές και γεγονότα του Αγώνα των Ελλήνων το 1821, που ξεχωρίζει στην ιστορία ως περίοδος της Εθνικής Παλιγγενεσίας, καθώς και υλικό για το ρόλο της Ρωσίας, για την αμοιβαία αντιμετώπιση Ελλήνων και Ρώσων σε μια τόσο σημαντική περίοδο της διαμόρφωσης του σύγχρονου ελληνικού έθνους. Το παρόν εκδοτικό εγχείρημα προορίζεται για ένα ευρύ φάσμα αναγνωστών, Ελλήνων και Φιλελλήνων, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη νέα ιστορία της Ελλάδας και τα ελληνο-ρωσικές  σχέσεις. Η παρούσα έκδοση είναι σκόπιμα δίγλωσση, σε ελληνική και ρωσική γλώσσα, γεγονός που ανταποκρίνεται, μεταξύ άλλων, και στους γλωσσικούς-παιδαγωγικούς στόχους του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

 2021-03-30_16-42-13

και

Β) συλλογικό επιστημονικό τόμο, στη ρωσική γλώσσα, «Россия и Греция: Памятные знаковые события национально-освободительной борьбы греков (конец XVIII  начало XIX вв.) / Ρωσία και Ελλάδα: Σημαντικά γεγονότα του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων (τέλη 18ου - αρχές 19ου αιώνα)». Ο συγκεκριμένος τόμος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του μεγάλου Ελληνιστή, ιστορικού, θεμελιωτή περί τα μέσα του περασμένου αιώνα της μελέτης στη Ρωσία των ελληνορωσικών σχέσεων και της νεότερης ελληνικής ιστορίας Γκριγόριι Αρς και εκδόθηκε με την ευγενική υποστήριξη  της εταιρείας ελληνικών συμφερόντων ООО "ПРОМЕТЕЙ" / ΕΠΕ "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ", και στο σημείο αυτό επιθυμούμε να εκφράσουμε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στο γενικό δ/ντή της εταιρείας Άρη Μακρόπουλο, καθώς και με την ευγενική υποστήριξη της Λέσχης Ελλήνων-ομογενών επιχειρηματιών «СИНЭРГИЯ / ΣΥΝΕΡΓΙΑ», καθώς και με την ευγενική τεχνική υποστήριξη της εφημερίδας «Τhe New Greece  The New Crete».

Με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζουμε, με την ευκαιρία του επετειακού έτους των 200 ετών της Εθνικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης του Ελληνικού Λαού το 1821 και του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας - Ρωσίας στην ιστορία, αυτήν την συλλογική έκδοση επιστημονικών άρθρων, που αναφέρονται στη δράση της Ρωσίας και στην εντατικοποίηση του ρόλου της στο πολιτικό και στρατιωτικό προσκήνιο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο κατά το δεύτερο ήμισυ του 18ου - αρχές του 19ου αιώνα, άρρηκτα συνδεδεμένη με τις φιλοδοξίες του ελληνικού λαού να ανατρέψει τον οθωμανικό ζυγό, στη συμμετοχή του ελληνικού πληθυσμού στους ρωσοτουρκικούς πολέμους των ετών 1768-1774 και 1787-1792 στην πλευρά του ρωσικού στόλου, στο σχηματισμό στην Οδησσό το 1814 της Φιλικής Εταιρείας, η οποία ανέλαβε το ρόλο της οργάνωσης και της προετοιμασίας για την εξέγερση, στις προσωπικότητες του Αλέξανδρου Υψηλάντη και του Ιωάννη Καποδίστρια.

Κεντρική φυσιογνωμία της έκδοσης αποτελεί ο θρυλικός Έλληνας ναυτικός διοικητής, κουρσάρος ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ, ο οποίος υπηρέτησε στο ρωσικό στόλο κατά τους ρώσο-τουρκικούς πολέμους της περιόδου 1768-1774 και 1787-1791, και ο έντονος επιστημονικός διάλογος, που φτάνει και στα όρια της επιστημονικής διαμάχης, που αναπτύσσεται στην ελληνο-ρωσική επιστημονική κοινότητα από το 2013 σχετικά με την ερμηνεία της δράσης του Λάμπρου Κατσώνη

2021-03-30_16-42-32

Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε στους μαικήνες-εταίρους μας τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας για την εκ μέρους τους εμπιστοσύνη και υποστήριξη των επιστημονικών-εκδοτικών εγχειρημάτων μας.

Η τελετή εγκαινίων του Συνεδρίου και των εκθέσεων έτυχε ευρείας προβολής από τα ρωσικά ΜΜΕ:

https://www.vesti.ru/video/2281491?fbclid=IwAR3tzh8OpqZ5ffJQNVmh9awni7gukieWWjOyiG_er1nun1X88jLPNNbvUdQ

 https://web.facebook.com/thenewgreece/posts/4054912384571498?_rdc=1&_rdr

 https://thenewgreece.com/news/greece-200-years-ago-full-immersion/?fbclid=IwAR2EYvMqyQ-KPN7LvdDPjXBdcBAVonEYJr1OWgvFSd8q1py0llTqE30AOxI

 https://rusgreek.ru/news/3280?fbclid=IwAR329zkbRwnkp2DT-p4DKRmQ9ZGuuV-jzhfmR8uzfkWs92cnN12m90TDwpE

 Το Φόρουμ και το Συνέδριο παρουσιάστηκαν ζωντανά στο YouTube κανάλι του Κ.Ε.Π., δύνασθε να τα αντλήσετε στους εξής Συνδέσμους στο Διαδίκτυο

https://www.youtube.com/watch?v=9pBXo77uChE&t=19989s

https://www.youtube.com/watch?v=81eTpdOu7sY&t=4691s

https://youtu.be/_3elP7TuDco

https://disk.yandex.ru/i/11u6R3LfinhliA

https://disk.yandex.ru/i/fAO07wH4CEQHtA

 Φωτογραφίες από το 2ήμερο επιστημονικό γεγονός δύνασθε να αντλήσετε ντον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο https://yadi.sk/d/ALOGntqcvFejlg

https://yadi.sk/d/8a6YenNDBaXoLQ

 Στον εξής κάτωθι σύνδεσμο παρατίθεται το κείμενο χαιρετισμού της δ/ντριας του Κ.Ε.Π. Δώρας Γιαννίτση https://yadi.sk/i/Gdj8jiIKWwOtgg   

καθώς και σχετική παρουσίαση στην οθόνη, που το συνόδευσε

https://yadi.sk/i/Nl3ve6XLSHEBeA

 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι !!!

 ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!

ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΘΕΝΑΡΟΤΕΡΟΙ, ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΙ και, συνεπώς, ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ !!!

 Εις το επανιδείν, φίλοι μας !

Ειλικρινώς υμετέρα, με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς,

Δρ. Δώρα Γιαννίτση,

δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

2021-03-30_18-19-50

2021-03-30_16-48-16

2021-03-30_16-48-34

Ορισμένες φωτογραφίες προέρχονται από την Κρατική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας, φωτογράφος – Μαρία Γκόβτβαν.

 2021-03-30_16-48-51

MyCollages_1_1

MyCollages_1

MyCollages

MyCollages_2

2020-05-19_15-32-00

Москва, 25 марта 2021г.

 

2021г.: ПЕРЕКРЕСТНЫЙ ГОД ИСТОРИИ РОССИИ – ГРЕЦИИ

2021г. – ЮБИЛЕЙНЫЙ ГОД 200-летия НАЦИОНАЛЬНО- ОСВОБОДИТЕЛЬНОЙ РЕВОЛЮЦИИ ГРЕЧЕСКОГО НАРОДА

«…θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία…» Ωδή Τετάρτη, Ανδρέας Κάλβος

«…свобода требует добродетели и мужества…» греческий поэт Андреас Калвос

25-26 марта 2021г.

 ОБЩЕСТВЕННО-НАУЧНЫЙ ФОРУМ

200 лет ГРЕЧЕСКОЙ НАЦИОНАЛЬНО-ОСВОБОДИТЕЛЬНОЙ РЕВОЛЮЦИИ

Мероприятие будет транслироваться в прямом эфире на youtube-канале ГКЦ по ссылке:https://www.youtube.com/channel/UCViNQH3EVWwAU6STJiFi8tQ

1/ МЕЖДУНАРОДНАЯ НАУЧНАЯ КОНФЕРЕНЦИЯ:

К 200летию Национального Возрождения греков! Историческое значение Национально- Освободительной Революции греческого народа 1821 года. Международный резонанс, влияние на события современности, актуальность !!!

2/ ФОРУМ НАРОДНОЙ ДИПЛОМАТИИ РОССИИ и ГРЕЦИИ:

Россия и Греция между прошлым и будущим: события, люди, идеи. 

ПРОГРАММА ФОРУМА

1-й день - 25 марта 2021г., начало – 10:00.

МЕЖДУНАРОДНАЯ НАУЧНАЯ КОНФЕРЕНЦИЯ:

«К 200летию Национального Возрождения греков! Историческое значение Национально- Освободительной Революции греческого народа 1821 года. Международный резонанс, влияние на события современности, актуальность.»

Основные рассматриваемые сюжеты:

  • Влияние Греческой революции на межэтнические отношения и развитие национального сознания народов Османской империи;
  • Православная церковь на Востоке после Греческой революции;
  • Восприятие Греческой революции в разных странах;
  • Греческая революция в политической и художественной культуре балканских народов.

 

КНИЖНЯЯ ВЫСТАВКА:

«Национально-освободительная борьба греческого народа в Фондах Российской государственной библиотеки»

ХУДОЖЕСТВЕННАЯ ВЫСТАВКА:

«Эллада в глазах российских художников». На выставке представлены работы художников, членов Московского союза художников.

Место проведения: Актовый зал Российской Государственной Библиотеки, Москва, ул. Воздвиженка, 3/5, подъезд 3, этаж 3.

2-й день - 26 марта 2021г., начало – 10:00.

ФОРУМ НАРОДНОЙ ДИПЛОМАТИИ РОССИИ и ГРЕЦИИ на тему:

Россия и Греция между прошлым и будущим: события, люди, идеи. 

МЕЖДУНАРОДНАЯ НАУЧНАЯ КОНФЕРЕНЦИЯ (2-й день):

«К 200летию Национального Возрождения греков! Историческое значение Национально- Освободительной Революции греческого народа 1821 года. Международный резонанс, влияние на события современности, актуальность.»

Основные рассматриваемые сюжеты:

  • Влияние Греческой революции на межэтнические отношения и развитие национального сознания народов Османской империи;
  • Православная церковь на Востоке после Греческой революции;
  • Восприятие Греческой революции в разных странах;
  • Греческая революция в политической и художественной культуре балканских народов.

 

Место проведения: Правительство Москвы, актовый зал, Москва, ул. Новый Арбат 36.

 

Форум пройдет в очной и заочной, дистанционной форме (подключение с использованием платформы zoom).

Организаторы Форума: Греческий Культурный Центр – ГКЦ (www.hecucenter.ru ), Ассоциация Культурного и Делового Сотрудничества Россия-Греция-Кипр -  АКДС «Филия», Исторический факультет Московского государственного университета им. М.В. Ломоносова, Институт славяноведения РАН, Российская государственная библиотека, Центр Греко-Российских Исторических Исследований (Греция).

Желающих принять участие и присутствовать на конференции в очном или заочном (оф-лайн и дистанционном-он-лайн формате), просим обращаться в Греческий Культурный Центр-ГКЦ, направив свои ФИО, эл. адрес и номер телефона, по телефонам 8 495 7084809/10, и/или по электронным адресам info@hecucenter.ru , hcc@mail.ru , а также следить за обновлением информации на нашем сайте www.hecucenter.ru

Также желающим сообщим ссылки для подключения к конференции на платформе zoom; желающих подключиться дистанционно просим направить нам свои эл. адрес.

 

Мероприятие будет транслироваться в прямом эфире на youtube-канале ГКЦ по ссылке:

https://www.youtube.com/channel/UCViNQH3EVWwAU6STJiFi8tQ

Ниже прилагается подробная программа научной конференции.

Также с программой Форума можете ознакомиться по ссылке:

http://www.hecucenter.ru/up/Bukl_A5_12 polos_print.indd.pdf

 

Ждем Вас !!!

МЫ ВМЕСТЕ  - МЫ ЕДИНЫЙ МИР !!!

Μόσχα, 25 Μαρτίου 2021

2021 – ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΡΩΣΙΑΣ στην ΙΣΤΟΡΙΑ

2021г. – ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ - 200 χρόνια από το 1821

«…θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία…» Ωδή Τετάρτη, Ανδρέας Κάλβος

25-26 Μαρτίου 2021

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

200 ΧΡΟΝΙΑ της ΕΘΝΙΚΟ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ

Το συνέδριο μας δύνασθε να παρακολουθήσετε ζωντανά στο youtube κανάλι του Κ.Ε.Π., στον εξής σύνδεσμο https://www.youtube.com/channel/UCViNQH3EVWwAU6STJiFi8tQ

1/ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ:

200 χρόνια της Εθνικής Αναγέννησης των Ελλήνων! Η ιστορική σημασία της Εθνικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης του Ελληνικού Λαού το 1821. Διεθνής αντίκτυπος, επιρροή στα δρώμενα της εποχής, επικαιρότητα σήμερα !!!

2/ ΦΟΡΟΥΜ ΛΑΪΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ:

Η Ελλάδα και η Ρωσία ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον: γεγονότα, άνθρωποι, ιδέες. 

ПРОГРАММА ФОРΟΥМ:

1η ημέρα -- 25 Μαρτίου 2021, έναρξη – 10:00.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ:

200 χρόνια της Εθνικής Αναγέννησης των Ελλήνων! Η ιστορική σημασία της Εθνικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης του Ελληνικού Λαού το 1821. Διεθνής αντίκτυπος, επιρροή στα δρώμενα της εποχής, επικαιρότητα σήμερα !!!

Ζητήματα, που θα εξεταστούν στο συνέδριο, εστιάζονται στις εξής θεματικές:

  • Η επίδραση της Ελληνικής Επανάστασης στις διεθνικές σχέσεις και η ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης των λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
  • Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ανατολή μετά την Ελληνική Επανάσταση.
  • Ο αντίκτυπος και η αντιμετώπιση της Ελληνικής Επανάστασης σε διάφορες χώρες.
  • Η Ελληνική Επανάσταση στον πολιτικό και καλλιτεχνικό πολιτισμό των λαών των Βαλκανίων.

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ:

«Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του Ελληνικού Λαού στα αρχεία της Κρατικής βιβλιοθήκης της Ρωσίας»

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ:

«Η Ελλάδα μέσα από το βλέμμα Ρώσων εικαστικών», με έργα Ρώσων ζωγράφων, μελών της Ένωσης Ζωγράφων Μόσχας.

Τόπος διεξαγωγής: Αίθουσα Τελετών Κρατικής βιβλιοθήκης Ρωσίας (πρώην Βιβλιοθήκης «Λένιν»,  επί της οδού: 3/5, Vozdvizhenka str., entrance # 3, 3rd floor.

2 η ημέρα -- 26 Μαρτίου 2021, έναρξη – 10:00.

ΦΟΡΟΥΜ ΛΑΪΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ:

Η Ελλάδα και η Ρωσία ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον: γεγονότα, άνθρωποι, ιδέες. 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (2η ημέρα, συνέχεια):

200 χρόνια της Εθνικής Αναγέννησης των Ελλήνων! Η ιστορική σημασία της Εθνικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης του Ελληνικού Λαού το 1821. Διεθνής αντίκτυπος, επιρροή στα δρώμενα της εποχής, επικαιρότητα σήμερα !!!

Τόπος διεξαγωγής: Κυβέρνηση (Δήμος) Μόσχας, αίθουσα συνεδρίων και τελετών επί της οδού:  36, Novyi Arbat, ισόγειο.

 

Το Φόρουμ θα διεξαχθεί παράλληλα και εξ αποστάσεως-on-line, καθώς και δια ζώσης (σύνδεση μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας zoom).

Διοργανωτές Φόρουμ: Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. (www.hecucenter.ru ), Οργανισμός Συνεργασίας και Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας-ΚύπρουΙστορική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Lomonosov»Ινστιτούτο Σλαυικών Μελετών (και Βαλκανικής) της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας, Κρατική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας, Κέντρο Ελληνο-Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών - Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε. (Ελλάδα).

Όσοι επιθυμούν να μετάσχουν και παρακολουθήσουν το Συνέδριο, είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως, διαδικτυακά, καλούνται να απευθύνονται στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., αποστέλλοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ηλ. διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας), στα τηλέφωνα +7 495 7084809/10, και/ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις info@hecucenter.ru , hcc@mail.ru , καθώς και να αντλούν ανανεωμένη ενημέρωση από τον Δικτυότοπό μας www.hecucenter.ru

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το συνέδριο διαδικτυακά, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα zoom, καλούνται να μάς αποστείλουν την ηλεκτρονική τους διεύθυνση.

Το συνέδριο μας δύνασθε να παρακολουθήσετε ζωντανά στο youtube κανάλι του Κ.Ε.Π., στον εξής σύνδεσμο https://www.youtube.com/channel/UCViNQH3EVWwAU6STJiFi8tQ

Κατωτέρω παρατίθεται το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου, κατάσταση συμμετεχόντων και τίτλοι εισηγήσεών τους.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φόρουμ δύνασθε να αντλήσετε και στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο

http://www.hecucenter.ru/up/Bukl_A5_12 polos_print.indd.pdf

 

Σάς περιμένουμε !!!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!!  - ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!

                        

2021г.: ПЕРЕКРЕСТНЫЙ ГОД ИСТОРИИ РОССИИ – ГРЕЦИИ

2021г. – ЮБИЛЕЙНЫЙ ГОД 200-летия НАЦИОНАЛЬНО -

ОСВОБОДИТЕЛЬНОЙ РЕВОЛЮЦИИ ГРЕЧЕСКОГО НАРОДА

«…θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία…» Ωδή Τετάρτη, Ανδρέας Κάλβος

«…свобода требует добродетели и мужества…»

греческий поэт Андреас Калвос

25-26 марта 2021г.

 ОБЩЕСТВЕННО-НАУЧНЫЙ ФОРУМ

200 лет ГРЕЧЕСКОЙ НАЦИОНАЛЬНО-ОСВОБОДИТЕЛЬНОЙ РЕВОЛЮЦИИ

1/ МЕЖДУНАРОДНАЯ НАУЧНАЯ КОНФЕРЕНЦИЯ:

К 200летию Национального Возрождения греков! Историческое значение Национально- Освободительной Революции греческого народа 1821 года. Международный резонанс, влияние на события современности, актуальность !!!

2/ ФОРУМ НАРОДНОЙ ДИПЛОМАТИИ РОССИИ и ГРЕЦИИ:

Россия и Греция между прошлым и будущим: события, люди, идеи. 

Программа:

1-й день - 25 марта 2021г., начало – 10:00

 Актовый зал Российской Государственной Библиотеки, Москва, ул. Воздвиженка, 3/5, подъезд 3, этаж 3.

09:30 – Регистрация участников.

10:00 – Открытие Форума, приветствия официальных лиц.

           – Открытие книжной выставки «Национально-освободительная борьба греческого народа в Фондах Российской государственной библиотеки».

           –  Открытие художественной выставки «Эллада в глазах российских художников». На выставке представлены работы художников, членов Московского союза художников.

 

11:00 – Кофе брейк.

11:15 – Начало работы конференции К 200летию Национального Возрождения греков! Историческое значение Национально- Освободительной Революции греческого народа 1821 года. Международный резонанс, влияние на события современности, актуальность !!!

Научные доклады:

Секция «Национально-освободительные движения в Османской империи» - модератор О.Е. Петрунина, д.и.н.

11:15 Никитина Татьяна Васильевна, к.и.н., доцент Кафедры новой и новейшей истории, МГУ им. М.В.Ломоносова, «Греческая революция 1821 года и ее значение для национально-освободительного движения греков в османских землях в начале ХХ в.».

11:30 Герд Лора Александровна, СПб Институт истории РАН, Д. И. Н.,  

         ведущий научный сотрудник отдела всеобщей истории:          

         «Константинос Икономос и русская помощь грекам во время войны 

          за независимость (1821-1829гг.)»

 

11:45  Фролова Марина Михайловна, к.и.н., старший научный

          сотрудник, Институт славяноведения РАН, «Греческое население

          Балкан в воспоминаниях русских офицеров и священников, 

          участников  русско-турецкой войны 1877-1878 гг.»

 

12:00 Агафангелос Гкиурдзидис, Историк. Институт славяноведения   

          РАН, соискатель: «Предпосылки создания балканского союза и балканская политика великих держав  во второй половине 1850-х – начале 1860-х гг. ».

 

12:15 Софоклис Софокли, журналист, юрист, к.и.н., советник 

          Посольства Кипра в Москве (1990-2001, 2009-2011), Газета

          «Заря» [«Χαραυγή»], Кипр, «Греческая революция 1821г. и Кипр». 

 

12:30  Пряхин Юрий Дмитриевич, доктор исторических наук:

          «Предтеча греческой национально- освободительной революции

          1821-1829 г.г.»

Обсуждение – 15 минут.

http://www.crossed-flag-pins.com/Friendship-Pins/Russia/Flag-Pins-Russia-Greece.jpg

 

Секция «Греческая революция: взгляд со стороны», модератор Теодора Янници, к.и.н.

 

13:00 Улунян Арутюн Акопович, Д.и.н., главный научный сотрудник

          Института всеобщей истории РАН, «Европейская пресса и Греческая   

          революция 1821 г.: информация, оценки и прогнозы».

 

13:15 Иванченко Ярослав Александрович, Директор Института

         филологии, истории и искусств, Гуманитарно-Педагогическая

         Академия ФГАОУ ВО «Крымский Федеральный Университет им.

          В.И. Вернадского»: «Греческая революция 1821 г. в общественном

          мнении США».

 

13:30 Чернов Александр Владимирович, старший преподаватель,       

          к.и.н., Российский университет дружбы народов, «Греческая

          революция 1821 г. в зеркале русской прессы». Очно

 

13:45 Абгарян Наталья Борисовна, ст. Преподаватель, Первый МГМУ

          им. И.М.Сеченова, ИЛиМк, Яценко Оксана Юрьевна, доцент,

          к.и.н., Государственный университет управления, «Греческая

          революция как уникальный опыт национально-освободительного

         движения и ее влияние на национальное самосознание».

 

 

14:00  Янници Теодора, к.и.н., директор ГКЦ, Греческий Культурный

          Центр – ГКЦ (www.hecucenter.ru ), «200 лет Греческой

          Революции  1821 года. До, во время и после 1821 года.

          Национально-освободительная борьба греческого народа в

          зеркале русской поэзии и в воспоминаниях русских

          путешественников».

 

Обсуждение – 15 минут.

 http://www.crossed-flag-pins.com/Friendship-Pins/Russia/Flag-Pins-Russia-Greece.jpg

ПЕРЕРЫВ НА ОБЕД.

Секция «Революция и Церковь», модератор А.Г. Зоитакис, к.и.н.

15:30 Смирнова Ирина Юрьевна, Ведущий научный сотрудник,

          Доктор исторических наук, Институт российской истории РАН,

         «Афонский вопрос» в контексте европейской дипломатии от

         Греческого восстания 1821 г. до Крымской войны 1853-1856 гг.

 

15:45 Ульянов Олег Германович, Заведующий сектором, профессор,

         академик РАХ и РАЕ, доктор исторических наук, ФГБУК

         «Центральный музей древнерусской культуры и искусства имени

         Андрея Рублева, «Проблемы автокефалии в ходе провозглашения

         независимости Элладской Церкви».

 

16:00 Мануэла Антон, Д.и.н., научный сотрудник в Институте теории и

         истории литературы «Дж. Калинеску» Румынской Академии Наук

         (Бухарест), «Отношения Румынской православной церкви с

         Констатинопольским патриархатом в 1860-1880-е годы».

 

16:15 Зоитакис Афанасий Георгиевич, К.и.н., доцент Кафедры истории 

         Церкви на историческом факультете, МГУ имени М.В.

         Ломоносова, «Церковь и греческое национально-освободительное

         Движение».

 

16:30 Геращенко Лариса Леонидовна, член Союза Писателей РФ, член

         Союза Кинематографистов РФ, кандидат искусствоведения,

         доктор философских наук, доктор богословия: «Современная

         греческая духовная традиция и ее роль в укреплении греческо-

         русских исторических и культурных взаимодействий».

Обсуждение – 15 минут.

http://www.crossed-flag-pins.com/Friendship-Pins/Russia/Flag-Pins-Russia-Greece.jpg

 

Секция «Греко-российские отношения», модератор А.К. Александрова, к.и.н.

17:00 Папастратигакис Николаос, Отделение русского языка,

         Филологии и славянских исследований Философского ф-та

          Университета Афин им Каподистрии, «Царская внешняя политика

          и греческий вопрос, 1821–1828 гг .:, предпосылки установления

         дипломатических отношений между Россией и Грецией».

 

17:15  Кудрявцева Елена Петровнад.и.н., ведущий научный

          сотрудник, Институт российской истории РАН, отдел «Россия в           

          международных отношениях», «Россия и Греческое восстание

          1821г.»

 

17:30 Соколовская Ольга Владимировна, д.и.н., , старший научный

         сотрудник Института славяноведения РАН. «Российская

         благотворительность в Греции в годы правления Георга I.»

 

17:45 Стаму Панос, к.и.н., Центр Греко-Российских Исторических

         Исследований, «Вклад России в Революцию 1821г.».

 

18:00 Минаоглу Харалампос, к.и.н., Афинский Университет им.

         Каподистрии, директор Инновационного Лицея «Школа Ионнидиос

         Пиреи»: «Русско-турецкая война 1828-1829гг. и Греческая

         Революция».

 

18:15  Гребенщикова Галина Александровна, доктор исторических

          наук, член-корреспондент РАЕН, профессор: «Военно-

          политические и военно-дипломатические события второй

          половины 18 века и участие в них греческих офицеров на русской

          службе».

Обсуждение 15 минут.

http://www.crossed-flag-pins.com/Friendship-Pins/Russia/Flag-Pins-Russia-Greece.jpg

2-й день - 26 марта 2021г., начало – 10:00.

Программа:

 

10:00 – 13:00 ФОРУМ НАРОДНОЙ ДИПЛОМАТИИ РОССИИ и ГРЕЦИИ на тему: «Россия и Греция между прошлым и будущим: события, люди, идеи.» 

Приветствия официальных лиц. Выступления представителей государственных и муниципальных структур, общественных организаций России и Греции.

 

13:00 – 14:00 - Перерыв на обед

http://www.crossed-flag-pins.com/Friendship-Pins/Russia/Flag-Pins-Russia-Greece.jpg

МЕЖДУНАРОДНАЯ НАУЧНАЯ КОНФЕРЕНЦИЯ К 200летию Национального Возрождения греков! Историческое значение Национально- Освободительной Революции греческого народа 1821 года. Международный резонанс, влияние на события современности, актуальность !!!

 (2-й день, секции работают параллельно):

Секция «Наследие и традиции Греческой революции» - модератор О.Е. Петрунина, д.и.н.

 

14:00 Петрунина Ольга Евгеньевна, д.и.н., МГУ им. М.В.Ломоносова, Идеологема революции 1821 года в общественно-политической  

         жизни Греции».

 

14:15 Квашнин Юрий Дмитриевич, Доцент Кафедры мировой

         экономики МГИМО, кандидат исторических наук, руководитель

         Центра европейских исследований, зав. Сектором исследований

         Европейского союза ИМЭМО РАН. «Российско-греческие

         отношения: стоит ли ожидать нового расцвета?»

 

14:30 Александрова Анна Константиновна, к.и.н., научный   

          сотрудник, ученый секретарь Отдела современной истории стран

          Центральной и Юго-Восточной Европы, Институт    

          славяноведения РАН, «Апелляции к революции 1821 г. в период 

          финансово-экономического кризиса в Греции».

 

14:45 Лубоцкая Анна Сергеевна, к.и.н., Кандидат исторических наук,

        ведущий специалист Управления международного

        развития Российской академии народного хозяйства и

        государственной службы при Президенте РФ, «200 лет спустя:

        революция 1821 года глазами потомков.»

 

15:00 Пинчук-Галани Сергей Александрович, историк, публицист:

         «От страдиотов к клефтам. Традиции греческого вооруженного

         добровольчества.»

 

15:15 Цыбенко Олег, к.и.н, филолог-классик, Московский союз

         писателей, Союзный курс греческих писателей, «Литературное

         творчество Макриянниса: культурно-исторический аспект.» 

 

15:30 Лазариди Милана Исааковна, д.ф.н, профессор Кыргызско-

         Российского Славянского университета: «Байрон и Ригас». 

        

Обсуждение 15 минут.

http://www.crossed-flag-pins.com/Friendship-Pins/Russia/Flag-Pins-Russia-Greece.jpg

Секция «Новые исследования по истории Греческой Революции 1821» - модератор Теодора Янници, к.и.н.

14:00 Маргарита Димитриаду, историк, богослов, «Вклад Греческой

          Революции 1821 года в развитие солидарности и братства народов,

          и участие русских филэллинов в греческой борьбе».

 

14:15 Вирон Каридис, журналист, историк, Центр греко-российских

         исторических исследований (Греция), «Греческие борцы в

         Молдавии и Валахии (февраль-июнь 1821г.)».

 

14:30 Мария Лякаки, д.и.н., византинист, «Григориос Дикеос Папафлессас –

         «зажигатель душ». Подготовка Революции в Морее и битва в

          Маниаки.»

 

14:45  Иоаннис Лирас, Преподаватель биологии (Греция), «Вклад

          борцов района Валира в Революцию 1821г.»

 

15:00 Константинос Фотиадис, профессор Университета Западной

         Македонии, Центр понтийских исследований, «Участие греков

         Понта в Революции 1821 года».

 

15:15 Теофанис Малкидис, доктор социальных и исторических наук,

         Международный Университет Греции: «Присутствие и вклад

          семьи “Ипсиланти”.».

 

15:30 Николаос Куркумелис, д.и.н., Университет г. Яннина, Влияние

         Греческой Революции на британский протекторат «Соединенные

         Штаты Ионических островов». Пресечение предательств.

 

15:45  Элени Курмантзи, д.и.н., Университет им. Кирилла и Мефодия г.

          Велико Тырново (Болгария): «Афанасиос П. Псалидас - Екатерина

  1. II. Посвящение и сборник: 1791 - 1792».

 

16:00  Kонстантина Κосмиду, историк, член Греко-Российского

           Общества Дружбы и Сотрудничества: «Вклад русского

           филэллинизма в Греческую Революцию».

 

16:15  Анна Спиропулу, филолог, кандидат наук, Университет Ионических островов (Греция):

          «Гражданская война 1823-1825гг.». 

Обсуждение 15 минут.

 

25-26 марта 2021г.

ОБЩЕСТВЕННО-НАУЧНЫЙ ФОРУМ

200 лет ГРЕЧЕСКОЙ НАЦИОНАЛЬНО-ОСВОБОДИТЕЛЬНОЙ РЕВОЛЮЦИИ

1/ МЕЖДУНАРОДНАЯ НАУЧНАЯ КОНФЕРЕНЦИЯ:

К 200летию Национального Возрождения греков! Историческое значение Национально- Освободительной Революции греческого народа 1821 года. Международный резонанс, влияние на события современности, актуальность !!!

Основные рассматриваемые сюжеты:

  • Влияние Греческой революции на межэтнические отношения и развитие национального сознания народов Османской империи;
  • Православная церковь на Востоке после Греческой революции;
  • Восприятие Греческой революции в разных странах;
  • Греческая революция в политической и художественной культуре балканских народов.

2/ ФОРУМ НАРОДНОЙ ДИПЛОМАТИИ РОССИИ и ГРЕЦИИ:

Россия и Греция между прошлым и будущим: события, люди, идеи. 

 

Организационный комитет:

Л.С. Белоусов, д.и.н., профессор, академик РАО, декан исторического факультета МГУ им. М.В. Ломоносова

С.П. Карпов, д.и.н., профессор, академик РАН, президент исторического факультета МГУ им. М.В. Ломоносова

Г.Л. Мурадов, доктор исторических наук, председатель АКДС «Филия»

К.В. Никифоров, д.и.н., директор Института славяноведения РАН

Теодора Янници, к.и.н., директор Греческого культурного центра в Москве

Т.В. Никитина, к.и.н., доцент исторического факультета МГУ им. М.В. Ломоносова

О.Е. Петрунина, д.и.н., профессор исторического факультета МГУ им. М.В. Ломоносова

А.К. Александрова, к.и.н., научный сотрудник Института славяноведения РАН

С.А. Пинчук-Галани, историк, публицист

 

Организаторы Форума: Греческий Культурный Центр – ГКЦ (www.hecucenter.ru ), Ассоциация Культурного и Делового Сотрудничества Россия-Греция-Кипр - АКДС «Филия», Исторический факультет Московского государственного университета им. М.В. Ломоносова, Институт славяноведения РАН, Российская государственная библиотека, Центр Греко-Российских Исторических Исследований (Греция).

 

2021 – ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΡΩΣΙΑΣ στην ΙΣΤΟΡΙΑ

2021г. – ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ - 200 χρόνια από το 1821

«…θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία…» Ωδή Τετάρτη, Ανδρέας Κάλβος

25-26 Μαρτίου 2021

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

200 ΧΡΟΝΙΑ της ΕΘΝΙΚΟ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ

1/ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ:

200 χρόνια της Εθνικής Αναγέννησης των Ελλήνων! Η ιστορική σημασία της Εθνικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης του Ελληνικού Λαού το 1821. Διεθνής αντίκτυπος, επιρροή στα δρώμενα της εποχής, επικαιρότητα σήμερα !!!

2/ ΦΟΡΟΥΜ ΛΑΪΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ:

Η Ελλάδα και η Ρωσία ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον: γεγονότα, άνθρωποι, ιδέες. 

Пρόγραμμα:

1η ημέρα -- 25 Μαρτίου 2021, έναρξη – 10:00.

Αίθουσα Τελετών Κρατικής βιβλιοθήκης Ρωσίας (πρώην Βιβλιοθήκης «Λένιν»,  επί της οδού: 3/5, Vozdvizhenka str., entrance # 3, 3rd floor.

 

09:30 – Καταχώρηση-εγγραφή συμμετεχόντων.

10:00 – Έναρξη Φόρου, χαιρετισμοί επισήμων.

           – Εγκαίνια έκθεσης βιβλίου «Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του Ελληνικού Λαού στα αρχεία της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας»

           –  Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής «Η Ελλάδα μέσα από το βλέμμα Ρώσων εικαστικών», με έργα Ρώσων ζωγράφων, μελών της Ένωσης Ζωγράφων Μόσχας». Στην έκθεση εκτίθενται έργων μελών της Ένωσης Ζωγράφων Μόσχας.

11:00 – Διάλειμμα για καφέ (coffe-break).

11:15 – Έναρξη εργασιών του Συνεδρίου «200 χρόνια της Εθνικής Αναγέννησης των Ελλήνων! Η ιστορική σημασία της Εθνικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης του Ελληνικού Λαού το 1821. Διεθνής αντίκτυπος, επιρροή στα δρώμενα της εποχής, επικαιρότητα σήμερα !!!»

Επιστημονικές εισηγήσεις:

Α΄ Συνεδρία: «Το εθνικο-απελευθερωτικό κίνημα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.» – Συντονιστής: Όλγα Πετρούνινα, διδάκτωρ ιστορικών επιστημών.

11:15  Τατιάνα Νικίτινα, Διδάκτωρ ιστορίας, Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας

         «Lomonosov»: «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η σημασία της για

         το εθνικό-απελευθερωτικό κίνημα των Ελλήνων στα οθωμανικά εδάφη στις

          αρχές του εικοστού αιώνα.»

 

11:30 Λόρα Γκερντ, Διδάκτωρ ιστορίας, ανώτατος επιστημονικός συνεργάτης

          Τμήματος Γενικής Ιστορίας, Ινστιτούτο Ιστορίας Αγίας Πετρούπολης της 

          Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας: «Ο Κωνσταντίνος Οικονόμος και

          Ρωσική βοήθεια στους Έλληνες κατά τη διάρκεια του Πολέμου της

          Ανεξαρτησίας (1821-1829).»

 

11:45 Μαρίνα Φρολόβα, διδάκτωρ ιστορίας, ανώτατος επιστημονικός

          συνεργάτης, Ινστιτούτο Σλαυικών Μελετών Ακαδημίας Επιστημών Ρωσίας:

          «Ο ελληνικός πληθυσμός των Βαλκανίων στα απομνημονεύματα Ρώσων

         αξιωματικών και κληρικών, που συμμετείχαν στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο

          του 1877-1878.»

 

12:00  Αγαθάγγελος Γκιουρτζίδης, Ινστιτούτο Σλαυικών Μελετών (και

           Βαλκανικής) Ακαδημίας Επιστημών Ρωσίας, υποψήφιος διδάκτωρ:

            «Προϋποθέσεις για τη δημιουργία της Βαλκανικής Ένωσης και της

            βαλκανικής πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων στο δεύτερο ήμισυ της

            δεκαετίας του 1850 - αρχές του 1860.»

 

12:15  Σοφοκλής Σοφόκλη, Δημοσιογράφος, Νομικός, Διδάκτωρ νομικών

          επιστημών, Σύμβουλος στην Κυπριακή Πρεσβεία Μόσχας (1990-2001,

          2009- 2011), Εφημερίδα «ΧΑΡΑΥΓΗ» (Κύπρος): «Η Ελληνική

          Επανάσταση του 1821 και η Κύπρος.»

 

12:30 Γιούρι Πριάχιν, διδάκτωρ ιστορίας: " Πρόδρομος της ελληνικής εθνικο-

          απελευθερωτικής επανάστασης του 1821-1829."

Συζήτηση – 15΄.

http://www.crossed-flag-pins.com/Friendship-Pins/Russia/Flag-Pins-Russia-Greece.jpg

Β΄ Συνεδρία: «Η Ελληνική Επανάσταση: Προσέγγιση από τον έξω κόσμο». Συντονιστής: Θεοδώρα Γιαννίτση, διδάκτωρ ιστορικών επιστημών.

13:00 Αρουτιούν Ουλουνιάν, διδάκτωρ ιστορίας, ανώτατος επιστημονικός συνεργάτης Ινστιτούτου Παγκόσμιας Ιστορίας Ακαδημίας Επιστημών Ρωσίας, Ινστιτούτο Παγκόσμιας Ιστορίας Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας: «Ο Ευρωπαϊκός Τύπος και η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Πληροφορίες, Εκτιμήσεις και Προβλέψεις.»

13:15 Γιαροσλάβ Ιβάντσενκο, Δ/ντής Ινστιτούτου Φιλολογίας, Ιστορίας και Τέχνης, Ακαδημία Ανθρωπιστικών και Παιδαγωγικών Σπουδών, Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Ταυρίδας «Β.Ι. Βερνάντσκι»: "Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 στην κοινωνική γνώμη των Η.Π.Α."

13:30 Αλεξάντρ Τσερνόβ, διδάκτωρ ιστορίας, καθηγητής, Ρωσικό Πανεπιστήμιο 

          Φιλίας των Λαών: «Η Ελληνική Επανάσταση στον καθρέφτη του ρωσικού   

          τύπου.»

 

13:45 Ναταλία Αμπγκαριάν, Καθηγήτρια, Πρώτο MGMU «Σέτσενοβ», Ινστιτούτο 

          Γλωσσολογίας και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας: Οξάνα Γιατσένκο,

          διδάκτωρ φιλοσοφίας, λέκτορας, Κρατικό Πανεπιστήμιο Διαχείρισης:  «Η

          Ελληνική Επανάσταση ως μια μοναδική εμπειρία  εθνικού απελευθερωτικού

          κινήματος και η επίδρασή της στην εθνική συνείδηση.»

 

14:00 Θεοδώρα Γιαννίτση, διδάκτωρ ιστορίας, απόφοιτος Ιστορικής Σχολής 

          Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Lomonosov», δ/ντρια Κέντρου

           Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. (www.hecucenter.ru ): «Η Ελληνική    

           Επανάσταση στον  καθρέπτη της ρωσικής ποίησης και στα 

           απομνημονεύματα των Ρώσων περιηγητών.»

Συζήτηση – 15΄.

14:30 – 15:30 – ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ για ΦΑΓΗΤΟ.

http://www.crossed-flag-pins.com/Friendship-Pins/Russia/Flag-Pins-Russia-Greece.jpg

Γ΄ Συνεδρία: «Επανάσταση και Εκκλησία». Συντονιστής: Αθανάσιος Ζωιτάκης, διδάκτωρ ιστορικών επιστημών.

15:30 Ιρίνα Σμιρνόβα, Διδάκτωρ ιστορίας, ανώτατος επιστημονικός συνεργάτης, Ινστιτούτο Ρωσικής Ιστορίας Ακαδημίας Επιστημών Ρωσίας: «Το “Αθωνικό ζήτημα” στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διπλωματίας από την Ελληνική Εξέγερση του 1821 έως τον Κριμαϊκό Πόλεμο του 1853-1856. 

 

15:45 Ολέγκ Ουλιάνοβ, διδάκτωρ ιστορικών επιστημών, μέλος Ακαδημίας Καλών Τεχνών και Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών, Μουσείο Αρχαίου Ρωσικού Πολιτισμού και Τέχνης “Αντρέι Ρουμπλιόβ”: «Προβλήματα της Αυτοκεφαλίας κατά τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδας .»

 

16:00 Μανουέλα Αντόν, Διδάκτωρ ιστορίας, επιστημονικός συνεργάτης του

          Ινστιτούτου Θεωρίας και Ιστορίας Λογοτεχνίας «Καλινέσκου» της

          Ακαδημίας Επιστημών Ρουμανίας: «Σχέσεις της Ρουμανικής Ορθόδοξης

          Εκκλησίας με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης την περίοδο 1860-1880.»

 

16:15  Αθανάσιος Ζωιτάκης, Διδάκτωρ ιστορίας, καθηγητής στην Έδρας

           Εκκλησιαστικής Ιστορίας στην ιστορική Σχολή του Κρατικού

           Πανεπιστημίου Μόσχας «Lomonosov»: «Η Εκκλησία και το εθνικό-

           απελευθερωτικό κίνημα.»

 

16:30  Λαρίσα Γεράσενκο, μέλος Ένωσης Συγγραφέων Ρωσικής Ομοσπονδίας, 

           μέλος Ένωσης Κινηματογραφιστών Ρωσικής Ομοσπονδίας, διδάκτωρ

           ιστορίας της τέχνης, διδάκτωρ φιλοσοφίας, διδάκτωρ θεολογίας: «Η

           σύγχρονη ελληνική πνευματική παράδοση και ο ρόλος της στην ενίσχυση

           των ελληνο-ρωσικών ιστορικών και πολιτιστικών αλληλεπιδράσεων».

Συζήτηση – 15΄.

http://www.crossed-flag-pins.com/Friendship-Pins/Russia/Flag-Pins-Russia-Greece.jpg

 

Δ΄ Συνεδρία: «Ελληνο-Ρωσικές σχέσεις» - Συντονιστής Άννα Αλεξάντροβα, διδακτωρ ιστορικών επιστημών.

17:00  Νικόλαος Παπαστρατηγάκης, Επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Ρωσικής 

           Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή,

           Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Τσαρική Εξωτερική

           Πολιτική και το Ελληνικό Ζήτημα, 1821–1828: Το Υπόβαθρο της Σύναψης

           Διπλωματικών Σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας.»

 

17:15  Γιελένα Κουντριάβτσεβα, Διδάκτωρ ιστορίας, ανώτατος επιστημονικός

           συνεργάτης, Ινστιτούτο Ρωσικής Ιστορίας Ακαδημίας Επιστημών Ρωσίας,

           Τμήμα “Ρωσία στις διεθνείς σχέσεις”: «Η Ρωσία και η Ελληνική Εξέγερση

           του 1821.»

17:30  Όλγα Σοκολόβσκαγια, διδάκτωρ ιστορίας, ανώτατος επιστημονικός

           συνεργάτης, Ινστιτούτο Σλαυικών Μελετών Ακαδημίας Επιστημών Ρωσίας:   

           «Η φιλανθρωπική δράση της Ρωσίας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της

           βασιλείας του Γεώργιου Α΄.»

 

17:45  Πάνος Στάμου, διδάκτωρ ιστορίας (Ακαδημία Επιστημών Ρωσίας), Κέντρο

           Ελληνο-Ρωσικών Ιστορικών Επιστημών: «Ρωσική συμβολή στην

           Επανάσταση του 1821.»

 

18:00  Χαράλαμπος Μηνάογλου, διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας ΕΚΠΑ, διευθυντής του Προτύπου Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά: «Ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1828-1829 και η Ελληνική Επανάσταση».

18:15  Γκαλίνα Γκρεμπενσικόβα, διδάκτωρ ιστορικών επιστημών, μέλος Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών: «Στρατιωτικά-πολιτικά και στρατιωτικά-διπλωματικά γεγονότα του δεύτερου ήμισυ του 18ου αιώνα και συμμετοχή Ελλήνων αξιωματικών στη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία.»

Συζήτηση – 15΄.

 

η ημέρα -- 26 Μαρτίου 2021, έναρξη – 10:00.

Κυβέρνηση (Δήμος) Μόσχας, αίθουσα συνεδρίων και τελετών επί της οδού:  36, Novyi Arbat, ισόγειο.

Πρόγραμμα:

10:00 – 13:00 ΦΟΡΟΥΜ ΛΑΪΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ:

Η Ελλάδα και η Ρωσία ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον: γεγονότα, άνθρωποι, ιδέες.

Χαιρετισμοί επισήμων. Ομιλίες εκπροσώπων κρατικών, δημοτικών φορέων, κοινωνικών οργανισμών Ελλάδας και Ρωσίας.

 

13:00 – 14:00 – ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ για ΦΑΓΗΤΟ.

http://www.crossed-flag-pins.com/Friendship-Pins/Russia/Flag-Pins-Russia-Greece.jpg

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «200 χρόνια της Εθνικής Αναγέννησης των Ελλήνων! Η ιστορική σημασία της Εθνικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης του Ελληνικού Λαού το 1821. Διεθνής αντίκτυπος, επιρροή στα δρώμενα της εποχής, επικαιρότητα σήμερα !!!»

(2η ημέρα, οι συνεδρίες συνεδριάζουν παράλληλα):

 

Α΄ Συνεδρία: Η κληρονομιά/παρακαταθήκη και οι παραδόσεις της Ελληνικής Επανάστασης. -  Συντονιστής: Όλγα Πετρούνινα, διδάκτωρ ιστορικών επιστημών.

14:00  Όλγα Πετρούνινα, διδάκτωρ ιστορίας, υφηγητής στην Έδρα Νεότερης και

           Νεότατης Ιστορίας στην Ιστορική Σχολή  του Κρατικού Πανεπιστημίου

           Μόσχας “Lomonosov”: «Το ιδεολογικό σχήμα της επανάστασης του 1821

           στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Ελλάδας.»

 

14:15  Γιούρι Κβασνίν,  Διδάκτωρ ιστορίας, καθηγητής στην Έδρα Παγκόσμιας

           Οικονομίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων Μόσχας,

           Επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών στο Ινστιτούτο

           Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων Ακαδημίας Επιστημών

           Ρωσίας: «Ρώσο-ελληνικές σχέσεις: αξίζει να περιμένουμε μια νέα

           άνθιση/αναζωπύρωση;»

 

14:30 Άννα Αλεξάντροβα, Ερευνήτρια, Ph.D. (Ιστορία), επιστημονική γραμματεύς Τμήματος Σύγχρονης Ιστορίας Χωρών Κεντρικής και Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης, Ινστιτούτο Σλαβικών και Βαλκανικών Σπουδών της  Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας: «Εκκλήσεις για την επανάσταση του 1821 κατά τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα.»

14:45 Άννα Λουμπότσκαγια, Διδάκτωρ ιστορικών επιστημών, ανώτατος

           επιστημονικός συνεργάτης στη Δ/νση Διεθνούς Ανάπτυξης της Ρωσικής  

           Ακαδημίας Λαϊκής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης υπό την Προεδρεία της Ρωσίας: «200 χρόνια μετά: η Επανάσταση του 1821 μέσα από το βλέμμα των απογόνων της.»

 

15:00 Σεργκέι Πιντσούκ-Γαλάνης, ιστορικός, συγγραφέας: «Από τους στρατιώτες στους κλέφτες. Οι παραδόσεις του ελληνικού ένοπλου εθελοντισμού.»

 

15:15  Ολέγκ Τσυμπένκο, διδάκτωρ ιστορίας, κλασικός φιλόλογος, Ένωση

           Συγγραφέων Μόσχας, Ενωτική Πορεία Συγγραφέων Ελλάδας: «Συγγραφικό έργο του Μακρυγιάννη: Ιστορικά και πολιτιστικά συμφραζόμενα.»

Συζήτηση – 15΄.

http://www.crossed-flag-pins.com/Friendship-Pins/Russia/Flag-Pins-Russia-Greece.jpg

Β΄ Συνεδρία: Νεότερες μελέτες για την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης - Συντονιστής: Θεοδώρα Γιαννίτση, διδάκτωρ ιστορικών επιστημών.

14:00  Μαργαρίτα Γ.  Δημητριάδου, Ιστορικός ερευνητής, θεολόγος: «Η  συμβολή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην ανάπτυξη αλληλεγγύης και αδελφοσύνης των λαών και η  συμμετοχή Ρώσων φιλελλήνων στον Ελληνικό Αγώνα.»

 

14:15 Βύρων Καρύδης, Δημοσιογράφος, ιστορικός, Κέντρο Ελληνο-Ρωσικών

          Ιστορικών Ερευνών: «Έλληνες Αγωνιστές στη Μολδοβλαχία           

          (Φεβρουάριος — Ιούνιος 1821).»

 

14:30  Μαρία Λιακάκη, διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας ΕΚΠΑ: «Γρηγόριος Δικαίος

           Παπαφλέσσας, ο «μπουρλοτιέρης των ψυχών». Η προετοιμασία της

           Επανάστασης στην Πελοπόννησο και η μάχη στο Μανιάκι.»

 

14:45  Ιωάννης Λύρας, συνταξιούχος καθηγητής βιολογίας: «Η προσφορά της

           Βαλύρας στον Αγώνα του 1821.»

 

15:00 Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτ.

          Μακεδονίας, Κέντρο Ποντιακών Μελετών: «Η συμμετοχή των Ελλήνων του

          Πόντου στην Επανάσταση του 1821.»

 

15:15  Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ κοινωνικών και ιστορικών επιστημών,

           Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος: «Η παρουσία και  η συμβολή της

          οικογένειας Υψηλάντη.»

 

15:30  Νικόλαος Κουρκουμέλης, Διδάκτωρ ιστορίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Ο αντίκτυπος της Ελληνικής Επανάστασης στο Βρετανικό Προτεκτοράτο “Ενωμένα Κράτη των Ιονίων Νήσων”. Η καταστολή των προσδοκιών.»

 

15:45  Ελένη Κουρμαντζή, διδάκτωρ ιστορίας, Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο

           Πανεπιστήμιο " Αγ. Κύριλλος και Αγ. Μεθόδιος " του Βελίκο Τύρνοβο  

           / Βουλγαρία:  «Αθανάσιος Π.Ψαλίδας - Αικατερίνη η Β' . Μια  

            αφιέρωση και ένα πόνημα: 1791 -  1792.» 

 

16:00  Κωνσταντίνα Κοσμίδου, ιστορικός, μέλος του Ελληνο-Ρωσικού

            Συνδέσμου Φιλίας: «Η συμβολή του ρωσικού φιλελληνισμού στην 

            Ελληνική Επανάσταση».

 

16:15  Άννα Σπυροπούλου, φιλόλογος, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο: «ΕΜΦΥΛΙΟΣ 1823-1825». 

Συζήτηση – 15΄.

25-26 Μαρτίου 2021

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

200 ΧΡΟΝΙΑ της ΕΘΝΙΚΟ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ

1/ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ:

200 χρόνια της Εθνικής Αναγέννησης των Ελλήνων! Η ιστορική σημασία της Εθνικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης του Ελληνικού Λαού το 1821. Διεθνής αντίκτυπος, επιρροή στα δρώμενα της εποχής, επικαιρότητα σήμερα !!!

Ζητήματα, που θα εξεταστούν στο συνέδριο, εστιάζονται στις εξής θεματικές:

  • Η επίδραση της Ελληνικής Επανάστασης στις διεθνικές σχέσεις και η ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης των λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
  • Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ανατολή μετά την Ελληνική Επανάσταση.
  • Ο αντίκτυπος και η αντιμετώπιση της Ελληνικής Επανάστασης σε διάφορες χώρες.
  • Η Ελληνική Επανάσταση στον πολιτικό και καλλιτεχνικό πολιτισμό των λαών των Βαλκανίων.

2/ ΦΟΡΟΥΜ ΛΑΪΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ:

Η Ελλάδα και η Ρωσία ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον: γεγονότα, άνθρωποι, ιδέες. 

 

Οργανωτική Επιτροπή:

  • Λ.Σ. Μπελοούσοβ, διδάκτωρ ιστορικών επιστημών, προφέσορας, ακαδημαϊκός, κοσμήτορας Ιστορικής Σχολής Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Lomonosov»
  • Σ.П. Кάρποβ, διδάκτωρ ιστορικών επιστημών, προφέσορας, ακαδημαϊκός, πρόεδρος της Ιστορικής Σχολής Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Lomonosov».
  • Г.Λ. Мουράντοβ, διδάκτωρ ιστορικών επιστημών, πρόεδρος του Συλλόγου Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας-Κύπρου.
  • К.В. Νικίφοροβ, διδάκτωρ ιστορικών επιστημών, διευθυντής του Ινστιτούτου Σλαυικών Σπουδών της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας.
  • Θεοδώρα Γιαννίτση, διδάκτωρ ιστορικών επιστημών, δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. με έδρα τη Μόσχα (www.hecucenter.ru ).
  • Т.В. Νικίτινα, διδάκτωρ ιστορικών επιστημών, καθηγήτρια στην Ιστορική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Lomonosov».
  • О.Е. Пετρούνινα, διδάκτωρ ιστορικών επιστημών, προφέσορας Ιστορικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Lomonosov».
  • А.К. Аλεξάντροβα, διδάκτωρ ιστορικών επιστημών, επιστημονικός συνεργάτης Ινστιτούτου Σλαυικών Μελετών (και Βαλκανικής) Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας.
  • Σ.А. Πιντσούκ-Γαλάνης, ιστορικός, συγγραφέας.

http://www.crossed-flag-pins.com/Friendship-Pins/Russia/Flag-Pins-Russia-Greece.jpg

Διοργανωτές Φόρουμ: Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. (www.hecucenter.ru ), Οργανισμός Συνεργασίας και Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας-Κύπρου, Ιστορική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Lomonosov», Ινστιτούτο Σλαβικών Μελετών (και Βαλκανικής) της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας, Κρατική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας, Κέντρο Ελληνο-Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών - Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε. (Ελλάδα).

  • Графическое изображение Наваринского сражения (октябрь 1827 года) / Γραφική αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου (Οκτώβριος 1827)

ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor

офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia

Тел.: 7084809 – Тел./Факс: 7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

 

e-mail: hcc@mail.ru   info@hecucenter.ru

www.hecucenter.ru

skype: hellenic.cultural.center

facebook: http://www.facebook.com/Hecucenter

vkontakte: http://vk.com/hecucente

Отказаться от рассылки

 

-

 

 

1 σχόλιο:

Larysa Bohdana είπε...

Приветствую всех на этом блог-форуме, я хочу рассказать вам о финансовом прорыве, который мистер Ли предложил мне пережить, когда я голодал вместе со своим бизнесом и семьей во время пандемии covid19. Я наткнулся на мистера Ли в блоге, кто-то порекомендовал его всем, кто ищет ссуду, я был так взволнован, и у меня тоже появилась мотивация находиться в таком положении финансовой свободы, поскольку моя семья голодала, я связался с мистером Ли по поводу того, какое приложение я сказал ему история моей жизни о финансовом положении он присылает мне форму заявки, чтобы заполнить мои данные, что я и сделал после того, как он отправил мне кредитный договор, затем я отправил его своему юристу, чтобы он посмотрел и посоветовал мне, как это сделать, затем после Я подписал кредитный договор после того, как мой кредит был одобрен через несколько часов после того, как банк связался со мной для перевода средств и сборов, которые мне нужно снять на стойке банка Я снял расходы, которые я получил свой кредит на следующий день, когда я снял банковские сборы, поэтому Было действительно приятно работать с мистером Ли, и я очень благодарен ему за помощь, которую он мне оказал, которая действительно помогла моей семье от голода. свяжитесь с мистером Ли по электронной почте: 247officedept@gmail.com или поговорите с ним по whatsapp + 19893943740. для быстрого ответа, потому что он всегда занят, но у них есть другой профессиональный коллега, работающий с ним, но я рекомендую мистера Ли всем, кто ищет за финансовую помощь.