Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΣΩΝΗ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.

Σήμερα των Φώτων και αύριο του Αγιαννιού κλείνει το Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων. Χρόνια πολλά σε εορτάζοντες-ζουσες, με υγεία , χαρά και ειρήνη σε όλον τον κόσμο και εύχομαι σύντομα να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στην ανάρτηση αυτή μνημονεύουμε τα έργα και τις ημέρες των αείμνηστων αδελφών Τσώνη Ανδρέα και Γεωργίου, παιδιά του Κωνσταντίνου και της Μαγδάλως, που έμεναν στον σιδηροδρομικό σαθμό Βαλύρας, και περνούσε το αυλάκι εφαπτόμενο από το σπίτι τους.  Πριν και μετά υπήρχαν 4 γούβες με λάτζες που πότιζαν τους μπαξέδες τους (Μυλωνάς-Γεωργόπουλος, Ξυδόπουλος, Σπηλιώτης, και Γεωργακόπουλος, λόγω της υψομετρικής διαφοράς). Στις γούβες και το αυλάκι ψαρεύαμε μενίδες, καβούρια ,ψάρια και χέλια).


'Έχουμε  συγκεντρώσει τα διάφορα εικαστικά έργα του Ανδρέα , ο οποίος ήταν και ποδοσφαιριστής στον Αστέρα Βαλύρας και του Γιώργου τον τίτλο και το χάρτη του βιβλίου που έχει γράψει για το χωριό μας τη  Βαλύρα Μεσσηνίας.

Έχουμε   σε φωτογραφία το παλιό σπίτι που κάποτε στέγαζε το Ελληνικό σχολείο Βαλύρας και δίπλα του περνουσε το αυλάκι.. Πωλήθηκε  στον βαλυραίο μετανάστη  Παρασκευά Μανιάτη, ο οποίος στη θέση του έκτισε νέα οικοδομή.

Ο πατέρας του Κωνσταντίνος στα γεράματα, παντρεύτηκε τη θεία μας Νικολέτα Μουρούσια, και μέχρι τα βαθειά γεράματα πωλούσε τα κηπευτικά και ξυνά του, στα διερχόμενα τραίνα του Σταθμού της Βαλύρας. Κάποτε ξεχάστηκε στο τραίνο και φτάνοντας στην ανηφόρα της Θεολόγενας, έχοντας το τραίνο μικρη ταχύτητα ,πήδηξε από το τραίνο.

Επιστρέφοντας στο σπίτι του έμεινε το ιστορικό λέγοντας στη γυναίκα του Μαγδάλω:

Γυναίκα έχεις άνδρα ήρωα και πήδηξε από το τραίνο.

Ο Γιώργος ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία, δεν εξελέγη, και με τη γυναικα του τα τελευταία χρόνια της ζωής του ζούσε στο Πεταλίδι Μεσσηνίας.

Θα πρέπει και οι απόγονοι της οικογένειας Λιοντήρη, να συγκαντρώσει όλα τα έργα του αείμνηστου Αλέκου, και ολων των απανταχού βαλυραίων  που ασχολούνται με τα διάφορα εικαστικά, για να τοποθετηθούν σε ένα αλμπουμ,ώστε να μνημονεύονται  οι δημιουργοί και τα έργα τους, γιατί είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά.

 


Ο ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ
;;
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΟΥΛΟΣ ΤΣΑΜΗΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΩΝΗΣ
ΗΛΙΑΣ ΜΠΟΥΡΙΚΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΙΓΚΟΣ
ΤΑΣΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΟΜΕΣΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ
9 ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΤΣΩΝΗ

Η ΣΑΜΑΡΙΝΑ
Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΣΙΔΕΡΕΝΙΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
Η ΠΑΝΑΙΤΣΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
Ο ΠΑΛΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ Η ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
Η ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ '40 ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΕΤΑΜΕΝΟ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Γεώργιος Τσώνης. Ο τίτλος του εντύπου είναι: Βαλύρα Μεσσηνίας με υπότιτλο, Ιστορική Μελέτη και περιέχει και τοπογραφικό χάρτη σε κλίμακα1\2500, Βαλύρα 2001. Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΟΙ ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ XΡΙΣΤΟΣ ΜΠΟΤΣΙΚΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΩΝΗΣ
ΟΙ 5 ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ.ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΩΝΗΣ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΠΟΤΣΙΚΑΣ 






ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Σε προηγούμενη ανάρτηση είχαμε την εξαφάνιση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς από την αδιαφορία μας  και τα καιρικά φαινόμενα.

Σε αυτήν την ανάρτηση  θα δουμε μέσα από το φωτορεπορταζ τις ανακαινισμένες οικίες ή στην παλιά κατοικία τη θέση της πήρε νέα.

Φυσικά υπάρχουν και πολλές άλλες οικίες που υπάρχουν σε παλαιότερες αναρτήσεις με τίτλο:

 Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΣΕ 5 ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΩΝΗΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ,ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗ ΤΟ 1970



Δεν υπάρχουν σχόλια: