Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΕΝΤΕ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΠΑΜΙΣΟΥ.ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 

Στις 23-8-23 με το οδοντίατρο Βασίλη Πανουσόπουλο επισκεφθήκαμε 5 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς  γύρω απότις πηγές του ποταμού Πάμισου ,στο άγιο Φλώρο Μεσσηνίας. Στα παιδικά μας χρόνια πηγαίναμε με τα πόδια στον άγιο Φλώρο για ψάρεμα, κυνήγι, μπάνιο και οι πιο τολμηροίκάναμε βουτιές στο Μεγαλο Μάτι από ύψος 7 μέτρα.

Τώρα το Μεγάλο Μάτι έχει καλυφτεί από το καλάμι φραγμίτη,τα παιδιά δεν κάνουν μπάνιο,το ψάρεμα και το κυνήγι έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, και στο πανηγύρι του αγίου Φλώρου  πήγαινα με το θείο μου Βαγγέλη Βακρινο και κοιμόμουν στην κουφάλα του πλάτανου που είναι ένα από τα 4 διατηρητέα μνημεία της φύσης στη Μεσσηνία.

Από τον άγιο Φλώρο ήταν ο δημοσιογράφος Κων. Θεοδωρόπουλος , εκδότης εφημερίδων και των περιοδικών του μεσοπολέμου ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ και ΜΠΟΥΚΕΤΟ,το οποίο και παρουσίασα σε διήμερη έκθεση το 2006, και η Δέσποινα Κλόγκου θα περάσει τη διατριβή της με το ΜΠΟΥΚΕΤΟ,στο πανεπιστήμιο Πατρών την οποία και θα μου στείλει ,τιμώντας τον συντοπίτη μας .

Ο αείμνηστος δάσκαλος Δημήτρης Θεοσωρόπουλος έχει γράψει για την ιστορία του αγίου Φλώρου, και έχει δωρίσει το βιβλίο του στη Λαική βιβλιοθήκη Καλαμάτας, που υπεύθυνη είναι η Ελένη Ζερβή κόρη του αείμνηστου Νίκου Ζερβή που έχει γράψει γιατην ιστορία της Μεσσηνίας.

Η ΜΥΡΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΝΑΟΣΑΓΙΟΣ ΓΕΡΓΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΠΕΙΑ


ΟΤΑΝ Η ΦΥΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΕΣ. ΤΟ ΦΥΤΟ ΚΑΠΑΡΗΑΡΧΑΙΑ ΘΟΥΡΙΑ.ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΕΙΙΟ


ΡΩΜΑΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΘΕΙΑ


ΔΙΧΡΩΜΟ ΝΥΚΤΟΛΟΥΛΟΥΔΟ

Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ,ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ 4 ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ


ΤΑΝΟΥΦΑΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΠΑΜΙΣΟΥ


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟ ΚΑΜΑΡΙ ΜΕΤΑΞΥ ΣΚΑΛΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ
Η ΒΑΛΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΟ ΚΑΜΑΡΙ,ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟ 15ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: