Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ 1827,ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1828 , ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 1831 ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ .

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Από 3 διαφορετικά αρχεία,  έχουμε 4 πρωτότυπα έγγραφα  που αναφέρονται στους κατοίκους των χωριών της επαρχίας Μικρομάνης (μεταξύ αυτών είναι και οι κάτοικοι Βαλύρας, τότε Τζεφερεμίνι )  με θέμα τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος.Το πρώτο αρχείο είναι από τα ΓΑΚ αρχείο Βλαχογιάννη φάκελλος 220, το δεύτερο από το αρχείο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας Τόμοι 20, 22  ,και τ ο τρίτο από τη Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος  φύλλο 58 31-8-1831. Το αρχείο Βλαχογιάννη το έχει και στο βιβλίο του ο αείμνηστος Μίμης Φερέτος στα Μεσσηνιακά. 

Ο Ιωάννης Καποδίστριας εκλέχτηκε κυβερνήτης της Ελλάδας από την Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας (άνοιξη 1827) και στις αρχές του 1828 ήρθε στο Ναύπλιο. Στην εθνοσυνέλευση συμμετείχαν από τη Βαλύρα 33 εκλέκτορες (Αρχεία Ελληνικής Παλιγγενεσίας τόμος 20 σελίδες 1-10), και στους επίσημους (146, 245 ατόμων) ήταν και ο Μιχάλης Παπασαραντόπουλος  στις 2 συνελεύσεις  Επιδαύρου 1926-Τροιζήνας 1927  

Η  δολοφονία του έγινε 27-9-1831, και θεώρησαν υπεύθυνους τους Μαυρομιχαλαίους.

Οι δημοπρόκριτοι της επαρχίας Μικρομάνης το 1829 ανακηρύσσουν γνήσιο πολίτη της επαρχίας τον Ιωάννη Καποδίστρια , και υπογράφουν 19 Βαλυραίοι. Το έχει και στο βιβλίο του ο αείμνηστος Μίμης Φερέτος, ο οποίος μου έχει αφιερώσει και τα 2 βιβλία του, και ήταν ένας από τους 4 μέντορες που με μύησαν στα ΓΑΚ .Οι άλλοι 3 ήταν Σταύρος Καπετανάκης, Θεόδωρος Μαργαρίτης, και Σωτήρης Παπαδόπουλος, όταν τα ΓΑΚ ήταν Θεάτρου 6 στην Ομόνοια, και μετά με πήγαιναν για φαγητό στο εστιατόριο Γαλλία στην Ακαδημίας, δίπλα από το θέατρο ΡΕΞ, τους οποίους ευγνωμονώ, ευχαριστώ και μνημονεύω.

Από τα γενικά αρχεία του κράτους ΓΑΚ βρήκαμε 3 έγγραφα όπου στο ένα ανακηρύσσουν τον Ιωάννη Καποδίστρια  γνήσιο πολίτη.

 Στις 20 Απριλίου 1829 ανακήρυξαν «γνήσιο πολίτη» της επαρχίας Μικρομάνης τον κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια με ψήφισμα οι 19 υπογράφοντες κάτοικοι από τη Βαλύρα.

 Σε  άλλο με ημερομηνία,  22 Οκτωβρίου 1831, οι  κάτοικοι της επαρχίας Μικρομάνης κατιδικάζουν με αναφορά τους τους υπεύθυνους  της  δολοφονίας του. Αυτό το έγγραφο υπάρχει  στα αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας,  στο οποίο υπογράφουν  οι κάτοικοι Μικρομάνης, και εκφράζουν την οδύνη τους για τη δολοφονία του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και οι υπογραφές των 8  Βαλυραίων . 

Το τρίτο έγγραφο είναι από το 58 φύλλο της εφημερίδας της Ελλάδος, στο οποίο υπογράφουν ψήφισμα οι κάτοικοι Μικρομάνης και μεταξύ αυτών 11 Βαλυραίοι.


Αρχείο πολέμου αγωνιστών.  25 Αύγουστου 1825

ΕΠΑΡΧΙΑ  ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ

Η Επαρχία Μικρομάνης συσταθείσα κατά την Τουρκοκρατία ως διοικητικό τμήμα (Καζάς), διατηρήθη κατά την επανάσταση και μετά την απελευθέρωση ως το 1835 που συνεστήθηκαν οι δήμοι, αλλά και μέχρι το 1843-4 ως εκλογική περιφέρεια. Στην επαρχία Μικρομάνης υπήγοντο τα χωριά Μικρομάνη (έδρα), Καμάρι (συνοικισμός, σημερινή Θουρία) Καλάμι (Αϊζάγα) Αντικάλαμος (Αζήζαγα) Κωνσταντίνοι, Βαλύρα (Τζεφερεμίνι), Στενύκλαρος (Σανδάνι), Φίλια και Σπανοχώρι.

           Στις 20 Απριλίου 1829 ανακήρυξαν «γνήσιο πολίτη» της επαρχίας τον κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια με ψήφισμα οι υπογράφοντες κάτοικοι από τη Βαλύρα ήταν:

Νικ. Παπαβασιλόπουλος

Ηλ. Μπότσικας

Σπύρος της Αναγνωστούς

Παν. Τσαγκάρης

Παν. Δουραμάκος

Νικ. Σταματόπουλος

Αγγ. Λιοντήρης

Αναγν. Ράμμος

Παν. Μπόβης

Παν. Σπηλιώτης

Παπασαράντος, Σαράντος (-Παπάς) Ιερέας

Παπαμιχάλης , Μιχάλης (-Παπάς) Ιερέας

Αναγ. Γεωργόπουλος

Σωτ. Σαραντόπουλος

Θεοδ. Μπόβης

Δημητ. Καρύδης

Βασίλης Λινάρδος*

Νίκος Μαυροειδής

Μαστρογιάννης Μαραγκός

Οι δημοπρόκριτοι της επαρχίας Μικρομάνης ανακηρύσσουν γνήσιο πολίτη της επαρχίας των Ιων. Καπιδίστρια το 1829.

                                                Εν Μικρομάνη τη 27/4/1929

Η σφραγίδα έχει την υπογραφή Δημογεροντειον επαρχίας Μικρομάνης (ΓΑΚ Βλαχ. Α. φακ 220). Στο έντυπο αυτό  υπογράφουν και οι δημοπρόκριτοι των χωριών Μικρομάνης-Αντικάλαμου, Καλάμι, Καλαμίου, Κωνσταντίνων, Ανδανείας, Σπανοχωρίου, Κερασταρίου.

                *Την κόρη του εγγονού του, Βασίλη Λινάρδου  Λευκή ή Λευκοθέα, είχε παντρευτεί ο Ξενοφώντας Καρτερολιώτης και διασώζεται η φουστανέλα με όλα τα εξαρτήματά του Βασιλείου Λινάρδου, πολεμιστή του 1821 και δημάρχου του Δήμου Δερρών.

Η Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος  έχει αριθμό φύλλου 58, 31-8-1831 και έχει 10 φύλλα, με τα 10 ονόματα Βαλυραίων . Η επαρχία Μικρομάνης ευχαριστεί τον Κυβερνήτη και δυστυχώς μετά από 27 ημέρες έγινε η δολοφονία του.

 Ο τόμος 22 των αρχείων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας στις σελίδες 108-10 έχει τα ονόματα των κατοίκων της Μικρομάνης και των 8  Βαλυραίων ,που εκφράζουν το αποτροπιασμό τους ,για τη δολοφονία του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

Τέλος έχω ψηφιοποιημένο το βιβλίο του αείμνηστου Δημήτρη Κοκκινάκη, που τον έχει βραβεύσει η Ουνέσκο Ελλάδος Γραμμάτων και τεχνών, στο οποίο περιγράφει  την αθωότητα των Μαυρομιχαλαίων , με αποδεικτικά στοιχεία.









ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΤΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΤΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ  ΚΑΙ ΟΙ 19 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΖΕΦΕΡΕΜΙΝΙ


ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΦΕΡΕΤΟΥ






Δεν υπάρχουν σχόλια: