ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΤΟΜΟΙ ΑΡΧΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ 7, 8 ,15ΓΚΑΙ ΓΑΚ ΦΑΚΚΕΛΟΙ ΑΡΙΣΤΕΙΩΝ 246 ΜΑΧΗ ΣΦΑΚΤΗΡΙΑΣ ΟΙ ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ ΣΓΟΥΡΟΣ , ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την εισβολή των Ρουμελιωτών στην Πελοπόννησο στον Δεύτερο Εμφύλιο 1824-5 σκοτώθηκε και ο γιός του Θ. Κολοκοτρώνη Πάνος (13-11-24) από κυβερνητικούς, πηγαίνοντας να επισκεφτεί τον πατέρα του..
Η ΔΙΧΟΝΟΙΑ Η ΔΟΛΕΡΗ του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ είναι ολοφάνερη στον δεύτερο εμφύλιο το 1824-5. Αντί να μονοιάσουν οι Έλληνες μεταξύ τους και να πολεμήσουν τον Ιμπραήμ, του έκαναν την ευκολία να αιματοκυλήσει την Ελλάδα για 4 ολόκληρα χρόνια, με πολλούς νεκρούς, αιχμαλώτους, σκλαβοπάζαρα, καταστροφή χλωρίδας-πανίδας, σπιτιών, μοναστηριών, νερόμυλων.
Η περιοχή μας ΚΟΥΤΣΟΥΚ ΜΑΝΗ έπαθε μεγάλες καταστροφές από ους Ρουμελιώτες και τον Ιμπραήμ, και θα πρέπει να διδάσκονται και τα αρνητικά της ιστορίας μας στο σχολικά εγχειρίδια.
Στον τόμο 15Γ σε πρωτότυπα φωτοαντίγραφα, διαπιστώνεται η οικονομική προσφορά της στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.
Από τα αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας τόμοι 7,8 δημοσιεύουμε τα πρωτότυπα φωτοαντίγραφα το τι έκαναν οι Ρουμελιώτες στην περιοχή μας, και από τα ΑΡΧΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΓΑΚ ΑΡΙΣΤΕΙΑ Φ 246 τους 2 Βαλυραίους που πολέμησαν στη Σφακτηρία που ο ένας τραυματίστηκε και ο άλλος αιχμαλωτίστηκε.
Τα αίτια του εμφυλίου ήταν η εξασφάλιση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, και η διαχείριση του δανείου, με αντιμαχόμενους τους Ρουμελιώτες -Πελοποννήσιους Πρόκριτους και οπλαρχηγούς, με ηγετικά πρόσωπα από τη ΡΟΎΜΕΛΗ το Ιωάννη Γκούρα* και Γεώργιο Καραϊσκάκη** και από την Πελοπόννησο ηταν οι Θεόδωρος Γρίβας, Γεώργιος και Χρύσανθος Σισίνης, Σωτήρης και Ιωάννης Νοταράς και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Τα ρουμελιώτικα στρατεύματα, τα οποία ήταν αφοσιωμένα στην Κυβέρνηση ακολουθώντας εντολές του Κωλέττη*** εισέβαλαν στη Πελοπόννησο εναντίον των Πελοποννήσιων αρχηγών και προκρίτων. Αρχηγός τους ήταν ο Γκούρας . Οι ρουμελιώτες φέρθηκαν στην Πελοπόννησο σαν σε χώρα εχθρική κυνηγώντας τους αντάρτες . Λεηλάτησαν ανελέητα τις ιδιοκτησίες των προεστών και τους συμπεριφέρθηκαν σαν ήταν Τούρκοι .Η κάθοδος των στρατευμάτων αυτών, υπό την αρχηγία του Κωλέττη από την 1η Δεκεμβρίου, σήμαινε τη διάλυση των αντικυβερνητικών δυνάμεων καθώς όσοι υπηρετούσαν στα στρατιωτικά τους σώματα, ελκυόμενοι από τις λίρες του Κωλέττη, συντάσσονταν μαζί του. Ο Κολοκοτρώνης παραδόθηκε έχοντας την υπόσχεση από την κυβέρνηση ότι θα του φερθεί με αξιοπρέπεια. Το ίδιο έπραξαν και οι Δεληγιανναίοι, ο Ι. και Π. Νοταράς και άλλοι πελοποννήσιοι οπλαρχηγοί και πρόκριτοι . Ο Λόντος και ο Ζαΐμης ζήτησαν καταφύγιο στη δυτική Ρούμελη, ο Σισίνης κατέφυγε στη Κέρκυρα, από όπου και παραδόθηκε στους Υδραίους από τις Βρετανικές αρχές, ενώ ο Κολοκοτρώνης τελικά και ο Δεληγιάννης φυλακίστηκαν στην Ύδρα.
* Ο Ιωάννης Γκούρας υπήρξε το δεξί χέρι του Οδυσσέα Ανδρούτσου τον οποίο δολοφόνησε στην ακρόπολη των Αθηνών, και ένα χρόνο αργότερα και ο Γκούρας βρήκε βίαιο θάνατο στην Ακρόπολη λίγα μόλις μέτρα από εκεί που δολοφόνησε τον Ανδρούτσο.
** Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης στη μάχη του Ανάλατου (Φάληρο) που την αρχιστρατηγία είχαν αναλάβει οι άγγλοι φιλέλληνες Ριχάρδος Τσορτς και ο Τόμας Κόχραν, με απόφαση της Γ’ Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας, είχε διαφωνήσει μαζί τους στην κατά μέτωπον επίθεση εναντίον του Κιουταχή, και σκοτώθηκε από κάποια αδέσποτη σφαίρα.
***Οι Κωλέττης, Καραϊσκάκης είχαν υπηρετήσει τον Αλή Πασά στα Γιάννενα, και ο Μαυροκορδάτος στη μάχη της Σφακτηρίας 26-4-25 με τον Ιμπραήμ σώθηκε την τελευταία στιγμή με το πλοίο «Άρης», που κατόρθωσε να διαφύγει από τα εχθρικά πολεμικά και να ανοιχθεί στο πέλαγος, και πολέμησαν οι 2 Βαλυραίοι ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ (πληγώθηκε) και ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ (αιχμαλωτίστηκε), και σκοτώθηκε ο Αναγνωσταράς (ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ) από τον Άγριλο, που ήταν με τους κυβερνητικούς (ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ, ΚΩΛΛΕΤΗ, ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟ) .
ΑΕΠ ΤΟΜΟΣ 7
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου