Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Μεσσήνιοι στον Κόσμο.



Παγκόσμιες μουσικές διαδρομές. Ένα ταξείδι στο χώρο και το χρόνο.
Υπό την Αιγίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Αρχαίο Στάδιο Aρχαίας Μεσσήνης
Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012 - Ώρα έναρξης; 21:00 
 Είσοδος θεατών Χωρίς εισιτήριο
  Σκεπτικό.
 Στο χώρο του Αρχαίου Σταδίου της Μεσσήνης, παρουσιάζεται μέσα από τη μουσική, το λόγο (τραγούδι), το χορό και την αλληλοδιαδοχή εικόνων το ταξείδι των απανταχού Μεσσηνίων. Η σειρά του μουσικού ρεπερτορίου χαράσσει και την ιστορική - γεωγραφική διαδρομή, η οποία αποτυπώνεται σε χάρτη που κάθε τόσο εμφανίζεται στην οθόνη. Το περιεχόμενό του συντίθεται από τραγούδια που παρέλαβαν οι απόδημοι από την πατρίδα τους, εκείνα που συνάντησαν στους τόπους όπου επήγαν, αυτά που έφτιαξαν από την αφομοίωση των τοπικών (στην ξενιτιά) πολιτισμικών στοιχείων.
Το περιεχόμενο της εκδήλωσης τη συνδέει με τις αξίες που υποδηλώνουν τα μνημεία και οι χώροι του αρχαιολογικού τοπίου.

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ.2724071016
ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
 Φως ονομάζεται η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που ανιχνεύεται από το ανθρώπινο μάτι (οφθαλμό) και που εκλαμβάνεται ως αίσθηση (αντίληψη) αυτής . Συνεπώς είναι το αίτιο της όρασης.
Όμως η αντίληψη αυτή του "ορατού" φωτός αποτελεί τμήμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Καλύπτει ένα εύρος μηκών κύματος που «μεταφράζονται», από το μάτι, στα χρώματα του φωτεινού φάσματος (δηλαδή στα χρώματα του ουράνιου τόξου).
Ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες το φως εκδηλώνει ιδιότητες είτε φωτεινού κύματος, (φωτεινή ακτίνα), είτε δέσμης σωματιδίων, (φωτεινή δέσμη ή δέσμες).
Τα στοιχειώδη σωματίδια-κύματα (κβάντα) φωτός ονομάζονται φωτόνια.

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΕΡΓΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΠΑΜΜΙΣΟΥ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ.ΛΥΡΑ ΕΚΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ24002
ΤΗΛ.2724071016
Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΠΑΜΜΙΣΟΥ
Με πρωτοβουλία της πολύ δραστήριας  προέδρου του τοπικού συμβουλίου Αγίου Φλώρου Αναστασίας Μπελογιάννη και τη συμμετοχή εθελοντών της ευρύτερης περιφέρειας της ενότητας Αρφαρών, με στόχο τον καθαρισμό, προβολή, διάσωση, αναβίωση των Παμμίσιων εορτών, που τελούνταν επί Δωδάτα, Συβότα και Φίντα.
Στις 22-9-2012 έγινε ο καθαρισμός  του Παμμίσου, στις 11-7-2012 έγινε ο καθαρισμός στις μπουρμπουλήθρες ή μάτια του Παμμίσου΄ή Δυρό και στις 15-7-2012 οι δύτες μελέτησαν τα μάτια του Παμμίσου με απαγοητευτικά αποτελέσματα σε σύγκριση με την εποχή των παιδικών μας χρόνων που η καθαρότητα του νερού, οι μπουρμπουλήθρες έφταναν μέχρι την επιφένεια και τα ψάρια, χέλια, νεροφίδια μενίδες κυπρίνοι, βδέλλες κ.λ.π., ήταν όλα ορατά. Τα καλάμια που σαπίζουν έχουν καλύψει με λάσπητον πυθμένα και το βάθος των 7 μέτρων που ήταν τότε είναι τώρα 5,5 μέτρα, τα ψάρια δεν υπάρχουν  καθώς και η ορατό τητα.

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

ΥΦΑΝΣΙΜΕΣ ΙΝΕΣ ΑΠΟ ΦΥΤΑ ,ΖΩΑ . ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ-ΥΦΑΝΣΗ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ24002
ΤΗΛ2724071016
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΟΣΚΩΛΗΚΑ

ΥΦΑΝΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΦΥΤΑ-ΖΩΑ
Τα ρούχα που φοράμε,τα υφάσματα που χρησιμοποιούμε στο σπίτι είναι μάλλινα, μεταξωτά, λινά , βαμβακερά,χάσικα και συνθετικά. Οι ίνες που δημιουργούνται τα υφάσματα είναι από:
Α. ΦΥΤΑ
ΛΙΝΑΡΙ-ΧΑΣΙΣΟΔΕΝΔΡΟ-ΒΑΜΒΑΚΙ-ΣΠΑΡΤΟ
Β.ΖΩΑ
ΜΕΤΑΞΟΣΚΩΛΗΚΑΣ-ΜΑΛΛΙ ΑΠΟ ΠΡΟΒΑΤΑ,ΓΙΔΙΑ
 Γ.ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ. Από διάφορες πρώτες ύλες.
ΛΙΝΑΡΙ
Τα πιο ευχάριστα συναισθήματα  για όλα τα παιδιά ήταν η απασχολησή μας με το φυτό λινάρι. Όταν ωρίμαζε  το ξεριζώναμε και το κάναμε μάτσα. Στη συνέχεια του κόβαμε τις ρίζες και την κορυφή με τον καρπό,  από τον οποίο βγάζαμε το λιναρόσπορο. Αφού το λιάζαμε για μερικές μέρες να ξεραθεί, το φορτώναμε στα ζώα και το πηγαίναμε στο ποτάμι μαζί με λούπινα  (όσοι είχαν)  να τα ξεπικράνουμε στο ποτάμι για να τα φαμε, βάζοντας τα μέσα στο νερό. Το λινάρι το πλακώναμε με πέτρες για να μουλιάσει  2 εβδομάδες και μετά το βγάζαμε να στεγνώσει για να το πάμε σπίτι. Οι επισκέψεις στο ποτάμι συνοδεύονταν με μπάνιο, ψάρεμα  και παιχνίδι, που συμμετείχαν πολλά παιδιά.  Γυναίκες και  άντρες με τους κόπανους, κακαβόστρες, σαπούνι, αλισίβα,  έπλεναν τα χειμερινά «σκουτιά» του ύπνου και ότι άλλο υπήρχε για πλύσιμο. Όλοι είμαστε σε δράση. Στη συνέχεια οι διαδικασίες επεξεργασίας στο λινάρι ήταν:
·        Σπάσιμο στο λάκκο.
·        Λανάρισμα με τα λανάρια, για να φύγουν οι μικρές σκληρές ίνες.
·        Πλέξιμο στη ρόκα  με το σφοντύλι και το αδράχτι, για να γίνει νήμα.
·        Το νήμα γινόταν θηλιές στην ανέμη,  με τη συνεργασία της σβίγας.
·        Βάψιμο  με διάφορα επιθυμητά χρώματα, από αγριόχορτα που ήταν φυλαγμένα σε αρμαθιές  και κρεμασμένα στη ντράβα του σπιτιού, δίπλα στις φωλιές, που έχτιζαν τα χελιδόνια κάθε άνοιξη, μπαίνοντας από τις χαραμάδες της πόρτας. Που μυαλό να καταγράψουμε αυτές τις απλές συνταγές βαψίματος με τα διάφορα αγριόχορτα και φυτά.
·        Γέμισμα καλαμποκανιών  ή μασουριών με τη βοήθεια της διάστρας.
·        Τοποθέτηση τους στις σαίτες διαφόρων μεγεθών.
·        Το στημόνιασμα ήταν μια άλλη ευχάριστη δραστηριότητα όπου  μας έβαζαν να μετράμε τις κλωστές ανάλογα με το είδος του χτενιού (πόσες κλωστές χωράει) και τοποθετούσαν το νήμα πάνω σε φουρκάδες. Τη δουλειά αυτή την έκαναν κυρίως οι γιαγιάδες.

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Τα παλιά Καμίνια - Μέρος Βο

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ24002
ΤΗΛ.2724071016
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ-ΠΟΛΙΤΗΣ. ΕΙΧΑΝ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ,ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
Το ενδιαφέρον του Παπαφλέσσα για την παιδεία, για τη μόρφωση του λαού και τη διαπαιδαγώγησή του σας περιγράψαμε σε προηγούμενη ανάρτηση. Σήμερα θα περιγράψουμε το ενδιαφέρον του Νικόλαου Πολίτη.
Αλλά το βράδυ, όταν άδειαζε το σχολείο κι τελείωναν οι αγροτικές δουλειές, ήταν σαν να περνούσε ο θάνατος. Και δεν άφηνε τίποτα, τίποτα ζωντανό. Οι χωριάτες πήγαιναν να φάνε και να κοιμηθούν, η εκκλησία χανότανε μέσα στο σκοτάδι, τα πουλιά κουρνιάζανε. Τη βρύση δεν την άκουε κανένας. Τα αστέρια βρίσκονταν πολύ μακριά. Και μ’ αυτές τις εξαφανίσεις, το χωριό, όλα τα χωριά έμεναν τη νύχτα παντέρημα.
Τότε έγινε το μεγάλο θαύμα. Που για να κάνουμε αμεσότερη την αίσθηση του δώσαμε τη μορφή της εξωαστικής ελληνικής ζωής τον καιρό που έγινε.
Μια μέρα ο δάσκαλος – και το ίδιο συνέβη σε όλους τους άλλους συναδέλφους του που υπηρετούσαν σε χωριά - έλαβε ένα γράμμα από την πρωτεύουσα, μία εγκύκλιο σταλμένη στη διεύθυνσή του και με το όνομά του επάνω στο φάκελο. Ζύγωσε στο παράθυρο για να βλέπει καθαρότερα το χαρτί, το άνοιξε, το άπλωσε και άρχισε να το διαβάζει. Αυτό το απροσδόκητο κείμενο το δημοσιεύουμε, όχι αντιγράφοντάς το, αλλά όπως το θυμόταν απλοποιημένο ένας παλιός εκπαιδευτικός κι όπως μεταφέρθηκε εκείνο τον καιρό στους διάφορους πνευματικούς κύκλους:
«Κύριε συνάδελφε,

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Τα παλιά Καμίνια - Μέρος Αο

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ.2724071016
Η Λαογραφία παρακολουθεί και ερμηνεύει τις εκδηλώσεις της ζωής του λαού (πνευματικές-ψυχικές-καλλιτεχνικές), αυτές που αποτελούν τον πολιτισμό του λαού και του έθνους. Ο Ελληνικός <λαός> μένει πάντα η βασική πηγή. Οι σκοποί της λαογραφίας είναι επιστημονικοί, εθνικοί, ανθρωπιστικοί και διεθνιστικοί.
Το πρώτο πανεπιστημιακό τμήμα λαογραφίας ιδρύθηκε στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για τους φοιτητές της φιλοσοφικής και μεταξύ των φοιτητών ήταν και η Μεταξία Λινάρδου ,από Βαλύρα Μεσσηνίας, η οποία είχε κάνει υποχρεωτικά εργασία λαογραφίας για το χωριό μας.
 Η ζωή μας να σημαίνει το κυνήγι των ανώτερων πολιτιστικών-πολιτισμικών αξιών, πλήρη κατανόηση των μυστηρίων της φύσης και κατάκτηση της έσχατης αλήθειας, ελεύθερα να ασκήσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες του μυαλού μας, για τον πλούτο της μιας και  μοναδικής μας ζωής.

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Η Ελλάδα σε φωτογραφίες του 1920

Η Ελλάδα το 1920 (17)
Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις… Και κάποιες φορές πολύ περισσότερες. Κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στο περιοδικό National Geographic αφού δημοσίευσαν φωτογραφίες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας από το 1920.
Συμπτωματικό ή μη λόγω της δύσκολης εποχής που διανύει η χώρα μας, δεν έχει καμία σημασία. Το μόνο αναμφίβολα σίγουρο είναι ότι ο φωτογραφικός φακός των Maynard Owen Williams και Wilhelm Tobiem απαθανάτισε διαφορετικές στιγμές Ελλήνων, γυναικών, ανδρών, ακόμη και μικρών παιδιών από κάθε γωνιά της χώρας.
Είτε πρόκειται για αγιογράφους είτε ακόμη και για γυναίκες που παίρνουν νερό από ένα ποτάμι, το αποτέλεσμα σίγουρα δικαιώνει τη δουλειά των φωτογράφων…

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΡΙΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ, ΤΟ 2009

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ24002
ΤΗΛ.2724071016
ΘΕΑΤΡΙΚΟ
Ιάκ.Καμπανέλλη
Το Παραμύθι Χωρίς Όνομα
Ο Ιάκ. Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε. Στα χρόνια του πολέμου έμεινε κρατούμενος στο Στρατόπεδο Συγκεντρώσεως Ες-Ες του Μαουτχάουζεν. Όταν γύρισε στην Αθήνα συνεπαρμένος από το θέατρο επιχειρεί να γράψει.
Έργα του για το θέατρο:
«Γειτονιά των Αγγέλων», «Η Αυλή των Θαυμάτων»,« Βίβα Ασπασία»,«Ο Εχθρός Λαός»,«Το Μεγάλο μας Τσίρκο», «Τα Τέσσερα Πόδια του Τραπεζιού», «Πρόσωπα για Βιολί και Ορχήστρα»,«Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος».

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΤΟ 2008


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
        ΤΗΛ. 2724071016 
Ζούμε μόνο μια φορά και πρόκειται για ένα θείο δώρο. Γι’ αυτό πρέπει να μάθουμε πώς να αξιοποιούμε δημιουργικά το χρόνο μας.
            Κοιτάζοντας την κορυφή του Παναχαϊκού συλλαμβάνουμε την έννοια του χρόνου φέρνοντας έτσι ηρεμία στον εαυτό μας και τους γύρω μας. Είναι η χαρά της ζωής, το νόημα της ύπαρξης μας. Πρέπει να πιστεύουμε στους ανθρώπους, στην αγάπη, στις καλές πράξεις, με θετική ενέργεια και σκέψη. Δεν θα πρέπει να είμαστε αμέτοχοι  δήθεν πραγμάτων, δήθεν σπουδαίων που δεν μας αφορούν. Θα πρέπει να είμαστε μάχιμοι και μαχητές.

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
        ΤΗΛ. 2724071016
Στην εποχή τους, απανταχού στην Ελλάδα και την περιοχή μας οι νερόμυλοι γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη, κοντά στα μέρη όπου το φυσικό περιβάλλον προσφερόταν για τη λειτουργία τους. Απετέλεσαν τις φυσικές μεταποιητικές επιχειρηματικές  μονάδες της εποχής. Στους νερόμυλους τα δημητριακά, λούπινα βαλανίδια κ.λ.π. θα αλεστούν με τη δύναμη του νερού και θα γίνουν προϊόντα κατάλληλα για τη διατροφή ανθρώπων και ζώων.
Σήμερα οι νερόμυλοι αποτελούν μνημεία μιας άλλης εποχής αφού τα σημερινά δεδομένα του τρόπου ζωής και διατροφής άλλαξαν με το ξέσπασμα της βιομηχανικής επανάστασης και στην αλλαγή του τρόπου διατροφής μας. Οι περισσότεροι νερόμυλοι στέκονται ως στοιχειωμένα ντουβάρια κρυμμένοι μέσα στο πυκνό πράσινο, των ρεματιών, χωρίς την παρουσία της  ανθρώπινης ζωής, ερημικοί, περιμένοντας θα έλεγε κανείς, κάποιους από τους νεώτερους, αφού ξεχάστηκαν από τους μεγάλους ,να τους ανακαλύψουν και να αναδείξουν την αλλοτινή τους,  φυσική ομορφιά.

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΣΠΟΡΑ-ΘΕΡΙΣΜΑ-ΑΛΩΝΙΣΜΑ-ΜΥΛΟΣ-ΨΩΜΙ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ24002
ΤΗΛ2724071016
Εργογραφία του Τρίτου Γυμνασίου Πατρών (ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ  38Ο,01΄,752΄΄,  ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ  21Ο, 27΄, 643΄΄ ΚΑΙ ΥΨΟΜΕΤΡΟ 27 ΜΕΤΡΑ)
Οι εκδόσεις των προγραμμάτων,  με υπεύθυνο το συντονιστή  Βιολόγο Καθηγητή ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ*, τους συνεργάτες καθηγητές και με τη συμμετοχή των μαθητών του σχολείου, τα έτη 1992-2011 είναι:


ΕΤΟΣ
ΤΙΤΛΟΣ
2011
  1. Ο ΑΡΤΟΣ ΗΜΩΝ Ο ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ
2010
  1. ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ-ΝΕΡΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ-ΒΑΤΡΑΧΟΜΥΟΜΑΧΙΑ
  2. ΑΠΕ-ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ-ΛΙΟΤΡΙΒΙΑ-ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ
2009
  1. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ
  2. ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ
  3. ΟΔΗΓΟΙ ΠΑΤΡΩΝ
  4. ΤΟ ΠΡΙΝ  ΚΑΙ    ΤΟ ΜΕΤΑ ΣΕ 20 ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ
  5. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
2008
  1. Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ  ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
  2. ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΑΓΑΠΩ ΤΗ ΖΩΗ
  3. ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 50 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

O ΑΡΤΟΣ, Ο ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ...

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ2724071016
Ο ΑΡΤΟΣ ΗΜΩΝ Ο ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ
ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟ

ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ 9-3-2010

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ.2724071016
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 2010-11
ΜΕ ΤΙΤΛΟ: Ο ΑΡΤΟΣ ΗΜΩΝ Ο ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΜΠΟΛΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ, ΤΑΒΛΑ ΑΡΓΥΡΩ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Ο ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΥΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑΣ=ΝΕΡΟ,ΑΕΡΑΣ,ΓΗ ΦΩΤΙΑ
ΕΠΟΧΕΣ=ΧΕΙΜΩΝΑΣ ,ΑΝΟΙΞΗ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΦΘΙΝΩΠΟΡΟ
ΑΡΧΑΙΟΙ ΘΕΟΙ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ=ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ, ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
ΣΙΤΑΡΙ
ΧΩΡΑΦΙ=ΣΚΑΨΙΜΟ,ΟΡΓΩΜΑ ΜΕ ΖΩΑ,ΤΡΑΚΤΕΡ
ΣΠΟΡΑ
ΘΕΡΙΣΜΑ-ΑΛΩΝΙΣΜΑ=ΔΡΕΠΑΝΙ,ΑΛΩΝΙΣΤΙΚΗ,ΘΕΡΙΖΟΑΛΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
ΜΥΛΟΣ=ΧΕΙΡΟΜΥΛΟΣ-ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ-ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ-ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΣ
ΑΛΕΥΡΙ-ΨΩΜΙ-ΓΛΥΚΑ-ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ-ΖΥΜΑΡΙΚΑ-ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΝΟΘΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΝΑΩΝ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ2724071017
Ο ΠΑΛΑΙΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

          Ο παλαιός ναός του Αγίου Ανδρέα, σε ρυθμό βασιλικής στη θέση παλαιότερου ναού το 1828 ήταν ήδη ερειπωμένος, χτίστηκε στο διάστημα 1836-1845, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Έως το 1856 ήταν ο μητροπολιτικός ναός της Πάτρας .Στο εσωτερικό του ναού δεσπόζουν 6 αγιογραφίες, τρεις δεξιά και τρεις αριστερά με το έργο του Απόστολου Ανδρέα, εξωτερικά στην είσοδο του ναού υπάρχουν 3 επιγραφές και η χρονολογία  επανακτισεώς του. Δίπλα υπάρχει τη πηγάδι  με 3 επιγραφές, μέσα υπάρχει ρωμαϊκό βαλανείο, και στην αρχαιότητα ήταν ο ναός της Δήμητρας. Στον περίβολο υπάρχουν οι προτομές των ποιητή δικηγόρου Σ. Βασιλειάδη , που ίδρυσε τον “Παρνασσό”και  του Στέφανου Θωμόπουλου που έχει γράψει την ιστορία της πόλης των Πατρών. Στην οδό Παπαφλέσσα υπάρχει η πλατεία και  προτομή του Παπαφλέσσα, που σκοτώθηκε στο Μανιάκι, εναντίον του Ιμπραήμ, δωρεά των διαμενόντων Μεσσηνίων στην Πάτρα, το 1971,και απέναντι στο νέο φάρο υπάρχει η προτομή του Μιχαήλ Θερβάντες. Στην οδό τριών ναυάρχων, σε μια στήλη υπάρχουν, τα πρόσωπα Κανάρη, Μιαούλη και Σαχτούρη καθώς και οι ομώνυμοι δρόμοι .

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΠΑΤΡΩΝ-ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2004,2006

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ24002
ΤΗΛ.2724071016
 
ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΠΑΤΡΩΝ-ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2004,2006
Ο έντονος ρυθμός συσσώρευσης των αλλαγών που υφίσταται ο Χώρος από την αλληλεπίδραση των Φυσικών Παραγόντων και των Δραστηριοτήτων των ανθρώπων περικλείει εικόνες και γεγονότα από την πολιτική, δημοτική (αυτοδιοίκηση), ιστορική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη , που δεν επιτρέπει στην Εκπαίδευση να έχει Γνωσιοκεντρικό Χαρακτήρα. Η απομνημόνευση ορισμένων βασικών γνώσεων είναι αναγκαία, αυτό όμως που κυρίως πρέπει να εξασφαλίζει η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση είναι η κατάλληλη προσέγγιση και αξιοποίηση της Πληροφορίας, ώστε ο μαθητής να ερμηνεύει φαινόμενα ή διαδικασίες και να προτείνει λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα. Επομένως το ενδιαφέρον της Π.Ε. θα πρέπει να εστιάζεται κυρίως στην απόκτηση μίας όσο το δυνατόν ολιστικής εικόνας του σύγχρονου Χώρου και στην ανάπτυξη των ικανοτήτων που επιτρέπουν την καλύτερη δυνατή επεξεργασία και αξιοποίηση πληροφοριών. Σημαντικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια αυτή αποτελεί το γεγονός ότι από τη φύση της η Π.Ε. σχετίζεται με όλους σχεδόν τους τομείς μελέτης του φυσικού και του κοινωνικού περιβάλλοντος με συνέπεια να προσφέρει πολλές ευκαιρίες αξιοποίησης εμπειριών του μαθητή και διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης.

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

ΝΕΟ ΛΙΜΑΝΙ-ΦΑΡΟΣ ΠΑΤΡΑΣ,ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΡΗΓΑ ΦΕΡΡΑΙΟΥ-ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑΣ-ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ24002
ΤΗΛ.2724071016 
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΩΤΕΡΗ ΠΑΤΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟ
Ο ΠΑΛΑΙΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
            Ο παλαιός ναός του Αγίου Ανδρέα, σε ρυθμό βασιλικής στη θέση παλαιότερου ναού το 1828 ήταν ήδη ερειπωμένος, χτίστηκε στο διάστημα 1836-1845, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Έως το 1856 ήταν ο μητροπολιτικός ναός της Πάτρας .Στο εσωτερικό του ναού δεσπόζουν 6 αγιογραφίες, τρεις δεξιά και τρεις αριστερά με το έργο του Απόστολου Ανδρέα, εξωτερικά στην είσοδο του ναού υπάρχουν 3 επιγραφές και η χρονολογία  επανακτισεώς του. Δίπλα υπάρχει τη πηγάδι  με 3 επιγραφές, μέσα υπάρχει ρωμαϊκό βαλανείο, και στην αρχαιότητα ήταν ο ναός της Δήμητρας. Στον περίβολο υπάρχουν οι προτομές των ποιητή δικηγόρου Σ. Βασιλειάδη , που ίδρυσε τον “Παρνασσό”και  του Στέφανου Θωμόπουλου που έχει γράψει την ιστορία της πόλης των Πατρών. Στην οδό Παπαφλέσσα υπάρχει η πλατεία και  προτομή του Παπαφλέσσα, που σκοτώθηκε στο Μανιάκι, εναντίον του Ιμπραήμ, δωρεά των διαμενόντων Μεσσηνίων στην Πάτρα, το 1971,και απέναντι στο νέο φάρο υπάρχει η προτομή του Μιχαήλ Θερβάντες. Στην οδό τριών ναυάρχων, σε μια στήλη υπάρχουν, τα πρόσωπα Κανάρη, Μιαούλη και Σαχτούρη καθώς και οι ομώνυμοι δρόμοι .

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΕΣ-ΠΟΤΑΜΙΑ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ-ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΑ.........ΠΑΤΡΑΣ


  
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ.2724071016.
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟ
Συστημική Επιστημολογική Εκπαίδευση

Οι άνθρωποι ψάχνουν ,ερευνούν ,μελετούν ,οργανώνουν-ταξινομούν μεγαλύτερο αριθμό πληροφοριών –δεδομένων-γνώσεων προσπαθώντας να κατανοήσουν τους ομοιοστατικούς μηχανισμούς του πλανήτη γη και τη σχέση του με το ηλιακό σύστημα και το σύμπαν.
Έτσι δημιουργήθηκε η συστημική επιστημολογική εκπαίδευση της οποίας αντικείμενο είναι οργάνωση πληροφοριών-δεδομένων -γνώσεων με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη μιας και έχουμε δανειστεί το περιβάλλον από τα εγγόνια μας το οποίο θα πρέπει το δυνατόν συντομότερο να τους το επιστρέψουμε.
Η συστημική εκπαίδευση οργανώνει τις γνώσεις από διαφορετικές επιστήμες στο πώς αλληλεπιδρούν- αλληλοεπηρεάζονται-     συμπληρώνονται μεταξύ τους για να δημιουργηθούν αντίστοιχες στάσεις –δράσεις των ανθρώπων αποχτώντας έτσι οικολογική συμπεριφορά και συνείδηση, γιατί τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι τοπικά, εθνικά διεθνή και παγκόσμια, χωρίς σύνορα.

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ


ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 50 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΛΥΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ:
Αριθμός ερωτηματολόγιων 200
Ημερομηνία Έρευνας 1\12\2007 – 28\2\2008
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΝΑΙ  ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ή  ΜΕ ΤΟ ΟΧΙ  ΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
   1.         ΠΩΣ ΠΡΟΗΛΘΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ;   ΝΑΙ       ΟΧΙ
2.        ΠΟΣΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΔΙΑΣΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ; ΝΑΙ       ΟΧΙ
3.        ΣΕ ΠΟΙΑ ΟΔΟ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο Κ. ΠΑΛΑΜΑΣ; ΝΑΙ       ΟΧΙ
4.        ΠΟΣΟΥΣ ΑΝΔΡΙΑΝΤΕΣ ΕΧΕΙ Η ΠΑΤΡΑ; ΝΑΙ       ΟΧΙ
5.        ΠΟΙΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΗΤΑΝ ΤΖΑΜΙ; ΝΑΙ       ΟΧΙ
6.        ΠΟΣΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΩ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ; ΝΑΙ       ΟΧΙ
7.        ΠΟΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΤΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ; ΝΑΙ       ΟΧΙ
8.        ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΡΟΦΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ                 ΜΑΙΖΩΝΟΣ; ΝΑΙ       ΟΧΙ
9.        ΠΟΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΙΧΕ  ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ  ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ; ΝΑΙ       ΟΧΙ
10.     ΠΟΙΟΣ ΕΧΤΙΣΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ; ΝΑΙ       ΟΧΙ

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ


 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
                                                  ΤΗΛ.2724071016
Αγαπητέ μου φίλε Γιάννη,
Όταν πήγαινα στο Γυμνάσιο του Μελιγαλά, γράφαμε εκθέσεις και τις καλλίτερες τις διαβάζαμε την επόμενη εβδομάδα.
Λέγανε πως εγώ έγραφα αρκετά καλά και τις διάβαζα ταχτικά.

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Το πρώτο αμιγώς Ελληνικό τρόφιμο με κλινική μελέτη είναι γεγονός!!!

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΗ ΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΡΕΤΑ
Το προϊόν που κατασκεύασε η ερευνητική ομάδα του καθηγητή του  τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  Δημήτρη Κουρέτα, από τυρόγαλα, αποτέλεσε αντικείμενο κλινικής μελέτης η οποία εχθές έγινε δεκτή και θα δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα στο επίσημο περιοδικό της Ευρωπαϊκής εταιρείας των βιοχημικών τοξικολόγων  Food and Chemical Toxicology.

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΤΟ 2010, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΧΝΙΔΟΥΠΟΛΗ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ.2724071016
Ο παιδικός σταθμός Παιχνιδούπολη Καλαμάτας ,παρουσίασε το  Μάιο του 2010 ,στο Κάστρο της Καλαμάτας ,Μύθοι και ιστορίες της θάλασσας. Συμμετείχαν όλοι οι μαθητές της παιχνιδούπολης και είναι σημαντικό να μαθαίνουν οι μικροί μαθητές την πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά της πατρίδας μας. 
Αξίζουν συγχαρητήρια τέτοιες πρωτοβουλίες στις ακούραστες δασκάλες Ελένη Νικολακέα και Παναγιώτα Χρονοπούλου, και ευχόμαστε κάθε χρόνο να δημιουργούνται  τέτοιου είδους εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό, Γιάννη Δ. Λύρα

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ(ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ)
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002ΤΗΛ.2724071016

Στο σχολικό συγκρότημα ΒΟΥΔ, λειτουργούσαν τα συστεγαζόμενα σχολεία (δημοτικά, 5ο, 12ο 27ο), ( γυμνάσια 3ο, 7ο ) και (λύκεια, 30, 4ο, 7ο,και 8ο ) σε βάρδιες.Τα νέα κτίρια Βύρωνος-Γεωργίου Ολυμπίου λειτούργησαν  το 1972 και στέγασαν αντίστοιχα το 3ο, 4ο γυμνάσιο, 4ο, 8ο, λύκειο και 12ο, 27ο δημοτικό.
Το 1976 χωρίστηκε η Μέση εκπαίδευση σε τριετές γυμνάσιο και τριετές λύκειο και από το 1982 τα σχολεία, αρρένων-θηλέων έγιναν μικτά.
Πρώτη γυμνασιάρχης του τριετούς γυμνασίου ήταν η Σταυροπούλου Παναγιώτα και τελευταίος γυμνασιάρχης του εξαετούς γυμνασίου ο Χρίστος Βλάσσης

ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ. 2724071016
ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Ο ΠΑΛΑΙΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

            Ο παλαιός ναός του Αγίου Ανδρέα, σε ρυθμό βασιλικής στη θέση παλαιότερου ναού το 1828 ήταν ήδη ερειπωμένος, χτίστηκε στο διάστημα 1836-1845, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Έως το 1856 ήταν ο μητροπολιτικός ναός της Πάτρας .Στο εσωτερικό του ναού δεσπόζουν 6 αγιογραφίες, τρεις δεξιά και τρεις αριστερά με το έργο του Απόστολου Ανδρέα, εξωτερικά στην είσοδο του ναού υπάρχουν 3 επιγραφές και η χρονολογία  επανακτισεώς του. Δίπλα υπάρχει τη πηγάδι  με 3 επιγραφές, μέσα υπάρχει ρωμαϊκό βαλανείο, και στην αρχαιότητα ήταν ο ναός της Δήμητρας. Στον περίβολο υπάρχουν οι προτομές των ποιητή δικηγόρου Σ. Βασιλειάδη , που ίδρυσε τον “Παρνασσό”και  του Στέφανου Θωμόπουλου που έχει γράψει την ιστορία της πόλης των Πατρών. Στην οδό Παπαφλέσσα υπάρχει η πλατεία και  προτομή του Παπαφλέσσα, που σκοτώθηκε στο Μανιάκι, εναντίον του Ιμπραήμ, δωρεά των διαμενόντων Μεσσηνίων στην Πάτρα, το 1971,και απέναντι στο νέο φάρο υπάρχει η προτομή του Μιχαήλ Θερβάντες. Στην οδό τριών ναυάρχων, σε μια στήλη υπάρχουν, τα πρόσωπα Κανάρη, Μιαούλη και Σαχτούρη καθώς και οι ομώνυμοι δρόμοι .