Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Η Βαλύρα και το τίμημά της στην τραγωδία της Μικράς Ασίας

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ.2724071016
Σε τρεις διαφορετικές προηγούμενες αναρτήσεις, 28/1,  18, 27/2 μνημονεύσαμε τους αδικοχαμένους, μακεδονομάχους βαλυραίους και  της γύρω περιοχής, και το  δάσκαλο Κώστα Μανωλόπουλο αντίστοιχα. Συνεχίζουμε με τους βαλκανικούς πολέμους και το πόλεμο της Μικράς Ασίας. Στη συνέχεια, λόγο της επετείου του 1821, σε δύο νέες αναρτήσεις το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, θα περιγράψουμε τους αδελφούς Αναγνώστη και Θεοδωράκη Πουλόπουλο, από Σκάλα Μεσσηνίας, και τις 3 δίκες του 1834, με τα αντίστοιχα  ΦΕΚ  (την καταδικαστική απόφαση και αθώωση), από την αρνητική ψήφο των δύο εντίμων δικαστών  Γεωργίου Τερτσέτη και Αναστασίου Πολυζωίδη, των Κολοκοτρώνη, Πλαπούτα και άλλων οπλαρχηγών, του αγώνα το 1821, καθώς και το σκοτεινό ρόλο του δήθεν φιλέλληνα, Σκωτζέζου Μάσον και στις τρεις δίκες(δίκη οπλαρχηγών για εσχάτη προδοσία, δίκη των δικαστών Τερτσέτη –Πολυζωίδη, και τη δίκη των υπευθύνων της Μεσσηνιακής Επανάστασης).

ΜΙΚΡΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΑΛΥΡΑΙΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ


1.    Χρήστος Σ. Μπάκας : Στρατεύσιμος εις όλας τας επιστρατεύσας με το βαθμό του λοχία κλάσεως 1913α. Αιχμάλωτος  πολέμου στη Μικρά Ασία για επτά μήνες.
3.      Ευθύμιος Κ. Σπηλιώτης : Κλάσης 1918 ο οποίος έχει τιμηθεί δια πολεμικού Σταυρού και δια μεταλλίου Νίκης  στη μάχη Αινιγκιόλ,  υπηρετήσας  στο μέτωπο Μακεδονίας και Μ. Ασίας επί τέσσερα (4) συνεχή έτη.
4.       Ιωάννης Φωτεινός: Κλάσεως 1903, ανάπηρος πολέμου.
5.      Δημήτριος Π. Λαμπρόπουλος: Τυγχάνει έφεδρος κλάσεως 1916 που υπηρέτησε  στο μέτωπο Μακεδονίας και Μ. Ασίας.
6.      Χρήστος Π. Μπουρολιάς: Κλάσης 1917  που υπηρέτησε  στο μέτωπο Μακεδονίας και έχει θανόντα αδελφό στο  πόλεμο.
7.      Ιωάννης Σ. Μπόβης: Κλάσης 1919 που υπηρέτησε  για  τέσσερα (4) έτη  στο μέτωπο της Μικράς Ασίας.
8.      Στυλιανός Π. Μελισουργός: Κλάσεως 1898 που υπηρέτησε   στις τάξεις του στρατού, σε διαφόρους επιστρατεύσεις. 
9.      Ευστάθιος Αθανασίου Γαλανόπουλος: Είναι  παλιός πολεμιστής με υπηρεσία στους πολέμους   της εκστρατείας της Μικράς Ασίας το 1912-1913 με βαθμό δεκανέως τιμηθείς δια παράσημου ανδρείας κ.λ.π. 
10.  Κωνσταντίνος Γ. Σπηλιώτης: Είναι  παλιός πολεμιστής με υπηρεσία  στους πολέμους 1912-1913 και μετέπειτα. Έχει  ηλικία 48 ετών και είναι οικογενειάρχης 2 τέκνων.
  

Μια φωτογραφία του Ελληνικού σχολείου Βαλύρας  Μεσσηνίας το 1907-8 με πολλές ιστορίες.Το τέλος των μαθητών του Ελληνικού σχολείου ΒΑΛΥΡΑΣ το 1907-8.

Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον
 Τα χαμόγελα των 49 μαθητών του σχολαρχείου Βαλύρας για πολλούς σταμάτησαν νωρίς. Όλοι σχεδόν πολέμησαν στην Μικρά Ασία και πολλοί από αυτούς τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν. Παρουσιάζουμε τα ντοκουμέντα για αυτούς που υπάρχει φωτογραφικό υλικό, σεβόμενοι τη μνήμη τους -πληρώνοντας τα λάθη άλλων, χύνοντας το αίμα τους και χάνοντας τη ζωή τους για να  είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.
Επειδή υπάρχει αρκετό υλικό κρυμμένο και ξεχασμένο σε αρχεία και ιδιωτικές συλλογές, θα πρέπει κάποιος φορέας ιδιωτικός ή δημόσιος να κάνει καταγραφή για όλους αυτούς που θυσιάστηκαν και πρόσφεραν στην πατρίδα, ώστε ο καθένας μας να γνωρίζει την ιστορία του τόπου του. Έτσι θα είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας που δεν πρόκειται να τους ξεχάσουμε και λησμονήσουμε ποτέ.
Διδάσκαλοι οι Δημ. Καρακίτσος (Βαλύρα) –Ιωαν. Δημητρακόπουλος εκ Τεγέας Τρ.
11.  Ο Πέτρος Ιων. Γεωργόπουλος 2η σειρά -8ος πέθανε στις 24-12-1918 στο Β΄στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στρατιώτης υποκύπτοντας στα τραύματά του.
12.  Ο Μαρίνος Μακρής του Ηλία 2η σειρά -10ος αδέλφια Γιώρη (1874), Δημήτρη (1879), Κώστα (1890), και τις αδελφές του Γιάννη Λιοντήρη (Μπαφάκια) τη μάνα  Αντωνία, του Θανάση Τσιλίκα η μάνα και την Αφροδίτη γυναίκα του Φωτεινού. Πέθανε στο στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης  στις 12/2/1919 γι΄αυτό αργότερα ο αδελφός του Κώστας έβγαλε το όνομα Μαρίνο στο ένα από τα δυο παιδιά του ο οποίος είναι γιατρός γυναικολόγος στην  Καλαμάτα ο δε αδελφός του Τάσος έχει μπακάλικο  στη Βαλύρα και παιδιά το Κώστα,Κλημεντία και Γιώργο.
13.  Ο Στρατιώτης Κων/νος Ματσούκας 4η σειρά 9ος εξαφανίστηκε στη  Μικρά  Ασία. Στο μητρώο Αρρένων Βαλύρας. Το 1844 γεννήθηκε ο Ματσούκας Ανδρέας του Παναγιώτη.
14.  Ο Μπακόπουλος  Χαράλαμπος του Βασιλείου σειρά 3η -4ος σκοτώθηκε στην  Κιουτάχεια της Μικράς Ασίας.
15.  Ο μοναχογιός Μπουρίκας Νίκος του Παναγιώτη πέθανε στις 16/3/1921. Κληρονόμησε τη περιουσία του ο ανηψιός του Ηλίας  Μπουρίκας τα δυο σπίτια που τώρα είναι ιδιοκτησία των Ηλία Δαβίλα και Θάνου Μπουρολιά , γιατί ο Ηλίας Μπουρίκας τα πούλησε στη συνέχεια.
16.Ο Θανάσης Περιβολάρης του Αριστείδη 4η σειρά 2ος, αποφοίτησε το δημοτικό σχολείο Βαλύρας και το σχολαρχείο Μελιγαλά. Υπηρέτησε  7 χρόνια στη Μικρά Ασία στο Αφίου Καραχισάρ στη 1η Μοίρα Αεροπλάνων και έχει ενθύμιο του πολέμου δύο οβίδες ζωγραφισμένες. Το 1923 τελείωσε το στρατό και κατετάγη στην  αστυνομία εκπαιδευόμενος στην  Κέρκυρα. Ήρθε στη Πάτρα το 1924 μαζί με τη μητέρα του, μένοντας στην  οδό Αράτου. Όλα του τα χρόνια ήταν στο τμήμα Γενικής Ασφαλείας Πατρών με όλους τους βαθμούς προαγωγής του.
17.Ο Νικόλαος Σταθόπουλος σκοτώθηκε μαχόμενος.
18.Ο Χαράλαμπος Μπακόπουλος σκοτώθηκε μαχόμενος.
19.Ο γιατρός Φώτης Τσαγκάρης με τη μητέρα του Σταυρούλα πολέμησε στη Μικρασία και δήμαρχος Καλαμάτας στα δύσκολα χρόνια της κατοχής.
20.Ο δάσκαλος Χρίστος  Καρτερολιώτης  με Καρζή Θ., Αδαμόπουλο Π., από Κατσαρού και Φώτιο Τσαγκάρη.
21.Ο δεκανεύς Βασίλειος Αρισ. Μπακόπουλος του 8ου συντάγματος 3ου λόγου 4η μεραρχίας πολέμησε στη Μ. Ασία.
22. 2η Σειρά. 1ος Λεωνίδας Γεωργακόπουλος σκοτώθηκε μαχόμενος.
23. 2ος Γεώργιος Ματσούκας. Σκοτώθηκαν τα δυο του ξαδέλφια Κων/νος και Νίκος Ματσούκας παιδιά του Παπαθύμιου.

1.ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ 1897 ΤΟΥ ΤΣΑΓΚΑΡΗ  ΚΩΝ\ΝΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

2.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,  ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΤΟΥΡΑΜΑΚΟΣ

3. ΦΩΤΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ KAΙ ΜΠΟΥΡΟΛΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ


4. ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ………..

5.ΜΠΟΥΡΟΛΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

6. ΔΙΠΛΩΜΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΥΔΗ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
           
7.TA  ΑΔΕΛΦΙΑ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΑ ΕΤΗ 1877, 1881, ΚΑΙ 1884.

8. ΦΩΤΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ……………

9. ΝΙΚΟΑΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΣ ,ΑΠΟ ΛΑΜΠΑΙΝΑ

10. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ. ΕΙΧΕ ΑΔΕΛΦΟ ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ Δ. ΚΑΡΑΚΙΤΣΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ. Η ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙ ΤΟΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΛΙΟΝΤΗΡΗ.

11.Ο ΦΩΤΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ

12. ΜΑΧΗ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

13.ΟΙ ΚΑΤΣΑΡΑΙΟΙ ΚΑΡΖΗΣ Θ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Π. ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ ΦΩΤΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ

14. 2η Σειρά. 1ος Λεωνίδας Γεωργακόπουλος σκοτώθηκε μαχόμενος.
 2ος Γεώργιος Ματσούκας. Σκοτώθηκαν και τα δυο του ξαδέλφια Κων/νος και Νίκος Ματσούκας παιδιά του Παπαθύμιου.

15.Ο Μπακόπουλος  Χαράλαμπος του Βασιλείου,σκοτώθηκε στην  Κιουτάχεια της Μικράς Ασίας.

16.  Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
MΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
17.  Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΡΑΜΜΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

18-20. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ.

21.ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗ

22.ΠΕΣΟΝΤΕΣ 1912-13 ΚΑΙ1918-23.

 23. Ο ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΛΑΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

24. Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ 1907, ΠΟΥ ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ.

25.ANAΤΙΝΑΧΘΕΙΣΑ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΑΚ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ

26. ΟΙ ΕΝΔΟΞΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΣΑΓΓΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

27. ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΓΥΜΝΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

28. ΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ ΜΑΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ


29. Ευθύμιος Κ. Σπηλιώτης(Σημ. σε κύκλο) : Κλάσης 1918 ο οποίος έχει τιμηθεί δια πολεμικού Σταυρού και δια μεταλλίου Νίκης  στη μάχη Αινιγκιόλ,  υπηρετήσας  στο μέτωπο Μακεδονίας και Μ. Ασίας επί τέσσερα (4) συνεχή έτη.
Υ.Γ:ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΤΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΉ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ,ΑΠΟ ΤΟ 1821 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ,ΤΟ 1949.

Δεν υπάρχουν σχόλια: