Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΤΡΑ.ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ-ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ.2724071016

 Την Πάτρα γνώρισα πρώτη φορά το 1965, όταν πραγματοποιήθηκε η μαθητική εκδρομή του σχολείου Μελιγαλά.Το 1970, εισάγομαι στο Βιολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών και παρέμεινα μέχρι το 2010.Όταν συνταξιοδοτήθηκα, επέστρεψα οριστικά στη γενετειρά μου ,στη Βαλύρα Μεσσηνίας.Στη διάρκεια της παραμονής μου στην Πάτρα με οργανική θέση το Τρίτο Γυμνάσιο Πατρών, και διδάσκοντας παράλληλα σε διάφορα σχολεία της Πάτρας,συμμετείχαμε σε προγράμματα του υπουργείου παιδείας, μαθαίνοντας την Πολιτιστική-Πολιτισμική κληρονομιά της πόλης της Πάτρας. Φωτογραφίζοντας αποτυπώσαμε το πρίν και το μετά, το χώρο, το χρόνο και τα φαινόμενα, δηλαδή τις αλλαγές του χώρου, στο πέρασμα του χρόνου. Στην ανάρτηση αυτή περιγράφουμε το χώρο γύρω από το Ρωμαικό Ωδείο,  την Πλατεία της 23ης Μαρτίου, τις οδούς, Ηφαίστου, Αγίου Νικολάου, Ερμού, Γεροκωστοπούλου και τα έργα  για την αποκάλυψη του Ρωμαικού Ιππόδρομου, στην οδό Ηφαίστου η οποία είχε τα σκήπτρα στη νυκτερινή ζωή της Πάτρας,ειδικά την περίοδο του πατρινού καρναβαλιού.Ο τίτλος της ανάρτησης, "Πάτρα, μαθαίνω την πόλη μου ,αγαπώ την πόλη μου" ήταν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα το 1993,στο Τέταρτο Λύκειο Πάτρας, στο οποίο συμμετείχαν στην περιβαλλοντική ομάδα των καθηγητών η αείμνηστη διευθύντρια Δήμητρα Γκότση, ο φιλόλογος- ποιητής Διονύσης Καρατζάς, ο φυσικός Χάρης Χαραλάμπους και ο Λύρας Ιωάννης.Στη πορεία η ομάδα αυτή των καθηγητών, σε συνεργασία με τον επιθεωρητή-δάσκαλο Νίκο Λυμπέρη,(έχει επιμεληθεί τους οδηγούς Πατρών) για τη διασταύρωση και ονοματοθεσία των οδών, προέκυψε το βιβλίο με τίτλο"Πάτρα Ονομάτων Επίσκεψις",με χορηγό της έκδοσης τον Ημερήσιο και Εθνικό Κήρυκα Πατρών,το 1995. Η επόμενη  ανάρτηση θα είναι ένα αφιέρωμα στο 4ο Γυμνάσιο-Λύκειο και στην εργογραφία του 4ου Λυκείου,στα περιβαλλοντικά προγράμματα,1992-1996.

  ΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ


Από τα πιο “ ωραία ερείπια ” της Πάτρας. Τα έργα συστηματικής ανασκαφής, συντήρησης και αποκατάστασης του ωδείου άρχισαν το 1958 ( και συνεχίστηκε έως το 1963 ) από τον πατρινό αρχιτέκτονα Ιωάννη Βασιλείου ( 1901-1989 ) , με την επιστημονική συμβουλή του Αναστάσιου Ορλάνδου και του τότε διευθυντή Αναστυλώσεων Ε . Στίκα . Αναμαρμαρώθηκε η ορχήστρα , οι τέσσερις κερκίδες και οι μεταξύ τους σκάλες μέχρι το διάζωμα , ξανάγινε το μαρμάρινο στηθαίο που χωρίζει κερκίδες και ορχήστρα .
 Πριν αρχίσει να χρησιμοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων , μετά την αποκατάσταση του, το ωδείο ήταν ένας χώρος στοχαστικής αναπόλησης. Στη μοναξιά της νύχτας το χτύπημα των ωρών από το ρολόι της γειτονικής Παντάνασσας, που τοποθετήθηκε το 1886, ήταν σε αυτό το σημείο ο μοναδικός ήχος της πόλης.
Η ΟΔΟΣ ΕΡΜΟΥ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ (Η ΜΑΡΚΑΤΟ)
        Η οδός Έρμου ήταν  η βασική εμπορική οδός που ένωνε την Πάνω Πόλη με το λιμάνι . Η αρχή της συναντά την πλατεία Καποδιστρίου ή Μαρκάτo .   Ονομαζόταν και πλατεία αγοράς ή πλατεία τροφίμων αλλά η κοινόχρηστη ονομασία της είναι Μαρκάτο, από το λατινικό μερκούριους , που σημαίνει Ερμής . Γι αυτό και ο εισαγωγικός εμπορικός σύλλογος Πατρών έχει σήμα του τον Ερμή .Υπάρχει η προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτου κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδος ,μετά το 1821, ο οποίος έφερε τον Σταμάτη Βούλγαρη που υλοποίησε το σχέδιο της πόλης των Πατρών το 1828-9. Υπάρχουν και στους δυο τα ονοματά τους σε δρόμους των Πατρών.
 Η ΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Η οδός αγίου Γεωργίου είναι ο δρόμος που ενώνει την Κάτω με την Πάνω πόλη. Σημείο συνεύρεσης δυο κόσμων και ταυτόχρονα σημείο τομής, η οδός Αγίου Γεωργίου ήταν – και εξακολουθεί να είναι – από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της πόλης. Άρχιζε από το τέλος της οδού Αγίου Νικολάου, σχεδόν μπροστά από το ναό του Αγίου Νικολάου του Βλατερού, διέσχιζε την πλατεία Αγίου Γεωργίου και κατέληγε στην οδό Καλαβρύτων ,πίσω από την εκκλησιά της Παντάνασσας. Εδώ στην πλατεία έγινε η κήρυξη του αγώνα για την ανεξαρτησία από τον επίσκοπο Παλαιών Πατρών Γερμανό και τους 6 προεστούς των Πατρών, όπου και υπάρχει ο όρκος και οι 6 προεστοί με τον Π.Π.Γερμανό..
 Πάνω από τη οδό Αγίου Γεωργίου, στο ύψωμα Σακκέτου ή Βρεφοκομείου, έστεκε ο προεπαναστατικός μικρός ναός των Εισοδίων ,που για κάποιο διάστημα ,μέσα στον 19ο αιώνα ,λειτούργησε ως παρεκκλήσιο του γειτονικού Αγίου Νικολάου του Βλατερού. Ο παλαιός ναός των Εισοδίων κατεδαφίστηκε στη δεκαετία του 1920 και στη θέση του οικοδομικέ νέος και μεγαλύτερος, χωρίς να αλλοιωθεί όμως η τοπογραφία  της περιοχής. Τώρα γίνεται διάνοιξη για να διευκολύνει την κυκλοφορία και ομορφαίνει η περιοχή καθώς και οι σκάλες αγίου Νικολάου και Γεροκωστοπούλου.


 ΤΟ ΡΩΜΑΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ 1970
ΕΡΓΑ ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗΣ ΣΤΗΝ  ΟΔΟ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΚΑΘΕΤΑ ΟΙ ΟΔΟΙ ΕΡΜΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΚΑΙ ΓΕΡΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
 2010.ΤΟ ΡΩΜΑΙΚΟ ΩΔΕΙΟ
2010. Η ΟΔΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥ,ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΜΑΙΚΟ ΩΔΕΙΟ
 Η ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ,ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ
 ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ 23ης Μαρτίου,ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΡΩΜΑΙΚΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ
 ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ 23ης Μαρτίου,ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΡΩΜΑΙΚΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ
 ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ 23ης Μαρτίου,ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΡΩΜΑΙΚΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ
 ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΔΕΛΦΩΝ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΙ,ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΓΕΡΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
  Η ΟΔΟΣ ΗΦΑΙΣΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ
 ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ
 Η ΟΔΟΣ ΠΑΤΡΕΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ  ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ  ΕΣΤΙΑ,ΣΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ
 Η ΟΔΟΣ ΗΦΑΙΣΤΟΥ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΕΣΦΥΖΕ ΑΠΟ ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΖΩΗ,ΕΙΔΙΚΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΗΕΣ
 ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΡΓΑ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ
 ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΡΓΑ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ
 ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΡΓΑ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ
 Η ΟΔΟΣ ΗΦΑΙΣΤΟΥ
  ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΡΓΑ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ
 Η ΟΔΟΣ ΠΑΤΡΕΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ
 Η ΟΔΟΣ ΗΦΑΙΣΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ
 ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ
 Η ΟΔΟΣ ΗΦΑΙΣΤΟΥ
 ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ
 ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ
 ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ
 Η ΟΔΟΣ ΠΑΤΡΕΩΣ,ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ
  ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ
 
 6-12-1970.Ο ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΛΥΡΑΣ,ΣΤΙΣ ΣΚΑΛΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
 2008.Η ΟΔΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
 ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΟΔΟΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΣΑΝ,ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ,ΣΤΙΣ ΣΚΑΛΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ,ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
 Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΡΩΜΑΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ,ΜΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
 
 Η ΟΔΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΚΑΡΤ-ΠΟΣΤΑΛ
 ΠΑΛΙΑ ΚΑΡΤ-ΠΟΣΤΑΛ
 ΠΑΛΙΑ ΚΑΡΤ-ΠΟΣΤΑΛ
Η  ΟΔΟΣ 23ης ΜΑΡΤΙΟΥ
 Ο ΡΩΜΑΙΚΟΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ
 ΕΡΓΑ ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ 23ης ΜΑΡΤΙΟΥ
 ΕΡΓΑ ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ 23ης ΜΑΡΤΙΟΥ
 ΕΡΓΑ ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ 23ης ΜΑΡΤΙΟΥ
 ΠΑΛΙΑ ΚΑΡΤ-ΠΟΣΤΑΛ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΠΑΝΤΑΝΑΣΑ
 ΠΑΛΙΑ ΚΑΡΤ-ΠΟΣΤΑΛ ΠΑΤΡΑΣ
Η ΟΔΟΣ ΓΕΡΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: