Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΑΛΥΡΑΙΩΝ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΕΛΛΙΣ ή ΚΑΣΤΡΙΓΚΑΡΙ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ. 2724071016
Η οικογένεια  του Βαλυραίου Δημήτρη Λιοντήρη, επισκέφθηκε το Λευκό Οίκο και το Καστριγκάρι, το 2013 και 2014, που από εκεί περνούσαν όλοι οι μετανάστες, όταν έφθαναν στην Αμερική νόμιμα ή παράνομα. Σοκ και δέος, από τα εκθέματα που υπάρχουν, στο χώρο υποδοχής των μεταναστών, για το όνειρο της Αμερικής. Πολλοί επισκέπτες με υπομονή περιμένουν να μελετήσουν τα αρχεία και να βρουν τους προγόνους τους που πρωτοπάτησαν το πόδι τους στην Αμερική.
Το 1908 ο πρόγονος Φώτης Σκουζές, από Πλατύ Μεσσηνίας, πάτησε το πόδι του στην Αμερική. Σε ηλικία 15 χρονών  το πρώτο του παιδί,  ήλθε μόνο του από Ελλάδα και το έψαχνε στο νησί Ελλις.
Οι αδελφοί Λιοντήρης Μίμης και Νίκος μετανάστευσαν στην Αμερική το 1967, και επέστρεψαν στην Ελλάδα το 1981.
Ο Μίμης παντρεύτηκε την Αγαθή Μπατάλια , από Λάμπαινα και απόκτησαν τις κόρες Λευκοθέα, Αθανασία και Γεωργία, οι οποίες σπουδάζουν και εργάζονται στην Αμερική.

Ο Νίκος παντρεύτηκε την Ευαγγελία Σκουλαρίκου, από Ζυγοβίστι Αρκαδίας, και απόκτησαν τα παιδιά Γιώργο και Μαριάννα. Ο Γιώργος σπουδάζει στην Αμερική και η Μαριάννα περιμένει φέτος την εισαγωγή της σε κάποιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ
Από τα πρακτικά της κοινότητας Βαλυρας αποδελτιώσαμε τις πράξεις από τους τόμους της κοινότητας που σχετίζονται με τις αποζημιώσεις οικιών, για την κατασκευή της πλατείας, του χωριού μας Βαλύρα
ΤΟΜΟΣ 8ος
ΑΠΟ 8-9-1938  ΕΩΣ  29-3-1943
52 ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Β ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ ΟΔΩΝ –ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΒΑΛΥΡΑΣ
 ΤΟΜΟΣ 11ος
4-6-1950 ΕΩΣ 4-2-1953
28.ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ
3.ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΟΙΚΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟ
                                                       ΤΟΜΟΣ 12ος
17-2-1953 ΕΩΣ  9-11-1958
23. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΑΤΑΔΑΦΙΣΙΣ ΟΙΚΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
36.ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ-ΑΠΟΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
42.ΑΠΟΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΙΟΝΤΗΡΗ
 47.ΣΤΕΓΑΣΗ ΑΓΡΟΤΟΛΕΣΧΗΣ ΣΤΟ ΟΙΚΗΜΑ ΑΓΓ.ΧΗΡΑ ΛΥΡΑ 220 ΔΡΑΧΜΕΣ ΜΗΝΙΑΙΩΣ 2-10 55
89. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΞΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΑΣ Γ. ΛΙΟΝΤΗΡΗ
2.ΑΙΤΗΣΗ Γ. ΛΙΟΝΤΗΡΗ
30. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΡΕΙΘΡΟΣΑΝΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΛΥΡΑΣ
   
ΤΟΜΟΣ 13ος
21-12-1958 ΕΩΣ  26-3-61
32.ΟΝΟΜΑΤΟΘΕΣΙΑ ΟΔΩΝ –ΕΙΚΟΣΙ ΟΝΟΜΑΤΑ

 
 ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
 Η ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
 ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ
 ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ
 ΟΙ ΔΙΔΥΜΟΙ ΠΥΡΓΟΙ
 ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ
 ΤΟ ΚΑΣΤΡΙΓΚΑΡΙ,ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ
Το Καστιγκάρι (και Καστριγκάρι / Καστεργκάρι ) είναι παραφθορά του δυσπρόφερτου για Έλληνες Castle Garden (πρώην Castle / Fort Clinton ), του πρώτου επίσημου κέντρου υποδοχής και υγειονομικού ελέγχου μεταναστών στις ΗΠΑ.

Γλωσσολογικό tip: Aν και το ίδιο το Castle Garden είχε πάψει να έχει αυτή την χρήση από το 1890, την α' δεκαετία του 20ου αιώνα οπότε μετανάστευσε στην Αμερική ο Α. Κορδοπάτης (παράδειγμα Νο 3) η λέξη είχε ήδη λάβει την σημασία του λοιμοκαθαρτηρίου / τσεκ πόιντ γενικώς, χαρακτηρίζοντας και το διάδοχο Ellis Island, από το οποίο προφπέρασε ο εν λόγω.

Ετυμολογικό tip: Οι διάφορες ασθένειες (και ιδίως η φθίση και το οφθαλμικό τράχωμα, όπως προκύπτει από πλήθος πηγών παγκοσμίως) θερίζανε τους εξαθλιωμένους μετανάστες. Μας αρέ δε μας αρέ, οι Αμερικάνοι ήταν αναγκασμένοι να λάβουν κάποιεςστοιχειώδεις υγειονομικές προφυλάξεις, έστω με τα μέσα και τα μέτρα της εποχής. Οπότε αφήνω να περάσουν ασχολίαστες κάτι χαζομαρίτσες του στυλ ότι επειδή πολλοί φουκαράδες εκεί πήρανε την τσαπού και τους γυρίσανε άναυλα πίσω, η λέξη και καλάπροέρχεται από το ισπανικό castigar = τιμωρώ. (Ε, για την Αμέρικα μιλάμε, μου ήταν αδύνατον να μη σερβίρω κι εγώ την πατάτα μου).

Τεσπα, οι υγιείς, μαζί με το ελευθέρας παίρνανε και των ομματιών τους γιά παραμέσα, να πά να προκόψουνε στα κοστρόξια, στσι φάμπρικες, στσι ντάινες με τις χέμπουργκες και να κοιτάξουνε κι αυτοί να γίνουνε μπόσηδες και μπρούκληδες. Παρεχτός κι ήντουσαν τίποτις κόκκινοι και χαΐνηδες, οπότε παίρνανε δυό μέτρα γης οι γκαντέμ μαδαφάκες.
1. Εκεί κλεισμένους σε μεγάλη αίθουσα
εις τη γραμμή τους βάλαν και τους έψαξαν
τα ρούχα τελωνειακοί υπάλληλοι.
Έπειτα με βαπόρι τους μετέφεραν
στο Κάστλ-Γκάρτιν, άλλως Έλλις Άϊλαντ
νησί που «καστιγκάρι» το ωνόμασαν
οι πρώτοι πρώτοι μετανάστες Έλληνες
όπου της Ελληνοαμερικάνικες
λέξεις σαν γλωσσολόγοι μας επλάσανε.

Έμμετρη ετυμολογία της λέξης από το 1915, xίαρ

2. [...]κατευθύνονταν στις βάρκες της Υπηρεσίας Αλλοδαπών που τους περίμεναν γιά να τους μεταφέρουν στο περίφημο Ellis Island, γνωστό στους Έλληνες μετανάστες ως «Καστιγγάρι» [...] Οι περισσότεροι περνούσαν τον έλεγχο και ξεχνούσαν τις ταλαιπωρίες του ταξιδιού [...] οι δύο εβδομάδες που πέρασα στο Έλλις Άιλαντ ήταν οι πιό άθλιες της ζωής μου [...] Ήταν Γενάρης, πολύ κρύο [...] Δεν είχα ούτε ένα σεντ στην τσέπη μου, και ήμουν φοβισμένος [...] Ακούγονταν λυγμοί και ξεφωνητά από τους ανθρώπους που τους έστελναν πίσω [...] δέαρ

3. Το μεσημέρι μας πήραν να μας παν στο Καστριγκάρι. Μπήκαμε σε μαούνες, μαζί κι αυτοί. Φτάσαμε, γύρω θάλασσα και το Καστριγκάρι μικρό, σαν πολιτεία μικρή.

Θαν. Βαλτινός, Συναξάρι Ανδρέα Κορδοπάτη, εκδ. Άγρα 1990 (πρώτη δημοσίευση 1964).

4. Σαν πέσανε, στα σκοτεινά, ξομολογήθηκε ο Νικ τα όσα πέρασε στο Νιού Χάβεν. Τα πιοτά, κοντραμπάτο, τους καυγάδες και τις φυλακές, χτυπήματα με τα πολιτσμάνια, με λίγα λόγια τα πάθια και τα όσα τράβηξε απ' το «Καστιγκάρι» ώσπου να κατασταλάξει στο Νιού Χάβεν.

Στρατή Αναστασέλλη «Απανωγότερη», από τη συλλογή διηγημάτων «Κερατοζωή», εκδ. Θεμέλιο 1975.

(Στο νέτι βρήκα και αναφορά σε κάποιο ρεμπέτικο του 1927, με τίτλο «Ο Μπαρμπα-Γιώργος στο Καστιγκάρι και ο Καραγκιόζης διερμηνέας». Όποιος το βρει, ας κοτσάρει τους στίχους ).
 ΤΟ ΚΑΣΤΡΙΓΚΑΡΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ
 ΤΟ ΚΑΣΤΡΙΓΚΑΡΙ ΠΑΛΙΑ
 ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΤΟ 1915
 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ
 ΤΟ ΚΑΣΤΡΙΓΚΑΡΙ
  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
 ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ
 ΕΥΧΗ ΚΟΡΗΣ
 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙΓΚΑΡΙ
 ΠΑΤΕΡΙΤΣΕΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙΓΚΑΡΙ
 ΤΑ ΚΡΑΒΑΤΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙΓΚΑΡΙ
 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙΓΚΑΡΙ
  ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙΓΚΑΡΙ

  ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙΓΚΑΡΙ

  ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙΓΚΑΡΙ

  ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙΓΚΑΡΙ

  ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙΓΚΑΡΙ

 Η ΜΑΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΟΡΕΣ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΤΟ 2013
  ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙΓΚΑΡΙ
 ΟΙ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙΓΚΑΡΙ
 ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗ, ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ, ΤΟ 2013
  ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗ, ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ, ΤΟ 2013
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΟΡΕΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΤΟ 2013

Στα άδυτα του Λευκού Οίκου

Οι Εικόνες παρουσιάζουν τα ενδότερα του διασημότερου κτιρίου επί Γης, την κατοικία του «πλανητάρχη». Ο νέος του ένοικος, ο Μπαράκ Ομπάμα, θα κληθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια που θα κατοικεί εκεί να αλλάξει όχι μόνο τον διάκοσμό του, όπως συνηθίζεται, αλλά και τον ρου της Ιστορίας αν θέλει να φανεί αντάξιος των προσδοκιών.

Στα άδυτα του Λευκού Οίκου
Για την Τζάκι Κένεντι-Ωνάση ήταν το «θλιβερό σπίτι με τις κολόνες» και για τον Χάρι Τρούμαν «μια πολυτελής φυλακή». Για τους Κλίντον, ένα ξενοδοχείο πολυτελείας. Για τους πρώτους Προέδρους των ΗΠΑ συμβόλιζε την εθνική κληρονομιά και για τους πολίτες υπήρξε πάντα το κέντρο της εξουσίας. Από το 1800, όταν εγκαταστάθηκε εκεί ο δεύτερος Αμερικανός Πρόεδρος, Τζον Ανταμς, ο Λςυκός Οίκος απέκτησε την υπόσταση μουσείου και ταυτόχρονα αρχηγείου επιχειρήσεων. Σπίτι, πάντως, μάλλον δεν θεωρήθηκε ποτέ. Παρόλα αυτά, πίσω από τις βαριές πόρτες, τα συστήματα ασφαλείας και τα γραφεία όπου αποφασίζεται «το μέλλον του κόσμου», ζει μια οικογένεια, η οποία τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα προσπαθήσει να είναι όσο πιο κανονική γίνεται. Και ας κυκλοφορεί στους ίδιους διαδρόμους που περπάτησε ο Αβραάμ Λίνκολν. Και ας κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι που ξάπλωνε ο Θίοντορ Ρούσβελτ. Και ας μένει σε ένα κτίριο που κάποτε έχτισαν πρόγονοί της -σκλάβοι.
Αντίθετα με ό,τι μπορεί να φαντάζεται κανείς για τις ΗΠΑ και την προεδρική κατοικία, ο Λευκός Οίκος δεν βρίσκεται κάπου απομονωμένος. Βρίσκεται στο κέντρο της Ουάσιγκτον, ανάμεσα σε κτίρια γραφείων, πάρκα, μουσεία και πολυτελή ξενοδοχεία, ενώ ο δρόμος μπροστά του, αν και φυλάσσεται αυστηρά, σπανίως κλείνει για την κυκλοφορία των οχημάτων. Ακόμη και να τον επισκεφθεί μπορεί κανείς, ακολουθώντας μια αναμενόμενα περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Το άσπρο κτίριο με τους ιωνικού ρυθμού κίονες και το περιποιημένο γρασίδι αποτελείται από την Επίσημη Κατοικία, όπου ζει η «Πρώτη Οικογένεια» των ΗΠΑ, τη Δυτική Πτέρυγα, όπου βρίσκεται το Οβάλ Γραφείο, η Αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου και η Αίθουσα Ρούσβελτ, την Ανατολική Πτέρυγα, όπου στεγάζεται το γραφείο της Πρώτης Κυρίας και της Γραμματέως των Δημοσίων Σχέσεων και των κοινωνικών δραστηριοτήτων του Προέδρου, και το Παλαιό Κτίριο, όπου βρίσκονται γραφεία και συνεργάτες του Προέδρου και του Αντιπροέδρου. Το κτίριο διαθέτει έξι επίπεδα και ένα μεγάλο πάρκο, που ονομάζεται, ευλόγως «Πάρκο του Προέδρου». Ο μύθος θέλει κάτω από το πάρκο να βρίσκεται προεδρικό καταφύγιο οκτώ (!) επιπέδων. Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν υπόγειες διαδρομές που οδηγούν, εάν χρειαστεί, σε διάφορα σημεία της πόλης.
Δυτική Πτέρυγα 
Δεν έγινε τυχαία σίριαλ που συνεχίστηκε επί επτά σεζόν. Στα περισσότερα από 40 δωμάτιά της περιλαμβάνεται το Οβάλ Γραφείο, ο βασικός χώρος εργασίας του Προέδρου από το 1933. Και μπορεί ο Τζον Κένεντι τζούνιορ να έπαιζε κρυφτό κάτω από το γραφείο του πατέρα του, αλλά εκεί «μαγειρεύονται» οι πιο σημαντικές αποφάσεις, ενώ από εκεί προέρχονται και τα τηλεοπτικά πλάνα με τα διαγγέλματα του Προέδρου. Κάθε Πρόεδρος μπορεί να αλλάξει έπιπλα και χαλιά, αλλά εάν επιθυμεί διαφορετικούς πίνακες στους τοίχους θα πρέπει είτε να διαλέξει από τη συλλογή του Λευκού Οίκου είτε να δανειστεί από κάποια πινακοθήκη της πόλης, καθώς σχετικό κονδύλι δεν δικαιολογείται.
Γύρω από το Γραφείο του Προέδρου υπάρχουν αυτά των συνεργατών του. Των συμβούλων του, του εκπροσώπου Τύπου, του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, μια αίθουσα στην οποία συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, η Αίθουσα Ρούσβελτ στην οποία δεν υπάρχουν παράθυρα, μια τραπεζαρία με τηλεόραση και βεβαίως η αίθουσα Τύπου, στην οποία ξημεροβραδιάζονται οι κορυφαίοι πολιτικοί συντάκτες και τα συνεργεία των μεγαλύτερων δικτύων και εφημερίδων της πόλης. Πρόσφατα διατέθηκαν δυο εκατομμύρια δολάρια για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της αίθουσας, τα οποία κατέβαλαν ως επί το πλείστον οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Οταν ο καιρός το επιτρέπει, η ενημέρωση του Τύπου γίνεται στον κήπο. Και μπορεί η Δυτική Πτέρυγα να προσφέρεται για ίντριγκα, συνωμοσία και απόρρητα, αλλά επί Κλίντον φιλοξένησε και άλλου είδους δράση. Ο τέως Πρόεδρος είχε αξιοποιήσει τη διακριτικότητα του ιδιαίτερου γραφείου του, της Αίθουσας Μελέτης, όπως ονομάζεται ο χώρος, για τις περιβόητες πλέον συναντήσεις του με τη Μόνικα Λιουίνσκι.
Επίσημη ΚατοικίαΑκριβώς δίπλα από την περιοχή του πολιτικού σχεδιασμού της υπερδύναμης, βρίσκεται η Κατοικία, στην οποία πρέπει υποχρεωτικά να μείνει η Πρώτη Οικογένεια κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας. Αίθουσες μεγάλων δεξιώσεων αλλά και ανεπίσημων δείπνων, κουζίνες και τραπεζαρίες, προστίθενται στα δωμάτια που αφορούν αυστηρά τα μέλη της οικογένειας και αποτελούν «σπίτι» τους για τέσσερα ή οκτώ χρόνια. Κάθε Πρόεδρος και κυρίως κάθε Πρώτη Κυρία προχωρά σε αλλαγές προκειμένου ο χώρος να γίνει φιλικότερος και πιο ευχάριστος, ωστόσο η παρουσία των Μυστικών Υπηρεσιών πίσω από κάθε πόρτα δεν αφήνει πολλά περιθώρια άνεσης. Στην Κατοικία πάντως, τα απολύτως απαραίτητα περιλαμβάνουν, εκτός από τις κρεβατοκάμαρες, μια ιδιωτική κουζίνα για τη νυχτερινή «λιγούρα», ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο από την εποχή του Μπιλ Κλίντον, ένα κέντρο αισθητικής, που περιποιείται κυρίως την Πρώτη Κυρία, ένα ιατρείο και μια εσωτερική βεράντα που λούζεται από τον ήλιο και προορίζεται αποκλειστικά για χρήση της οικογένειας, γνωστή και ως «solarium». Στη διάθεση της οικογένειας και των καλεσμένων της υπάρχει ακόμη κινηματογραφική αίθουσα, βιβλιοθήκη, αίθουσα παιχνιδιών, μπόουλινγκ, πισίνα, γήπεδο τέννις και ειδική διαδρομή για τρέξιμο στο πάρκο. Στον Λευκό Οίκο απασχολούνται μόνιμα πέντε σεφ και προσωπικό επαρκές για να εξυπηρετήσει μια δεξίωση 1000 προσκεκλημένων ή ένα δείπνο 140 ατόμων.
Ανατολική ΠτέρυγαΟλοι περιμένουν από τη Μισέλ Ομπάμα πολύ περισσότερα από έναν διακοσμητικό ρόλο δίπλα στον Πρόεδρο. Αλλωστε εκείνος την αποκάλεσε «βράχο» του και μίλησε για την πολυτιμότερη σύμβουλό του. Το γραφείο της στην Ανατολική Πτέρυγα αναμένεται να γνωρίσει και πάλι ημέρες έντονης δράσης, ίσως περισσότερης και από ό,τι την εποχή της Χιλαρι. Αρχικά πάντως η πτέρυγα αυτή είχε κατασκευαστεί μόνο για να καλυφθεί το υπόγειο μπούνκερ ασφαλείας, για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Trivia
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ

Για την κατασκευή του Λευκού Οίκου έχει χρησιμοποιηθεί ψαμμίτης από τη Γερμανία και μάρμαρο από την Κροατία. Ακόμη και σήμερα, η λευκή μπογιά για τις εξωτερικές επιφάνειες έρχεται από τη γερμανική πόλη Ντίντορφ.
Ο Λευκός Οίκος έχει μήκος 51,2 μέτρα και πλάτος 26,1 μέτρα.
Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Λευκού Οίκου ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια δολάρια. Σε αυτά, ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται έξοδα όπως το καθαριστήριο της Πρώτης Οικογένειας. Μόνο τα πουκάμισα του Προέδρου καθαρίζονται και σιδερώνονται στην προεδρική κατοικία. «Ο Πρόεδρος είναι πολίτης, όχι βασιλιάς», λέει η παράδοση, αλλά ώς τώρα πολλοί ένοικοι έχουν διαμαρτυρηθεί.
Ο Λευκός Οίκος περιλαμβάνει 135 δωμάτια, 35 μπάνια, 28 τζάκια, 412 πόρτες και 147 παράθυρα.
Στα επισκέψιμα σημεία του λευκού Οίκου ξεναγούνται κάθε χρόνο περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες. Ράμπα για την πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες τοποθετήθηκε με πρωτοβουλία της Χίλαρι Κλίντον το 1992.
Για την κατασκευή του Λευκού Οίκου εργάστηκαν κυρίως σκλάβοι. Ογδόντα Πρόεδροι των ΗΠΑ διατηρούσαν σκλάβους, οκτώ δε από αυτούς ακόμη και κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
Ο Λευκός Οίκος έλαβε και επισήμως το όνομά του το 1901. Ως τότε ονομαζόταν απλώς «Προεδρική Κατοικία».
Οι Κλίντον εμπορευματοποίησαν απόλυτα τον Λευκό Οίκο. Επέτρεπαν στους μεγάλους δωρητές να περνούν μια νύχτα στην κρεβατοκάμαρα του Αβραάμ Λίνκολν έναντι 50.000 δολαρίων. Στο τέλος της οκταετούς θητείας τους είχαν συγκεντρωθεί 10 εκατομμύρια δολάρια. > Το 1842 ο Κάρολος Ντίκενς, θέλοντας να δοκιμάσει εάν όσα έλεγαν οι Αμερικανοί περί ανοιχτού σπιτιού αληθεύουν, χτύπησε το κουδούνι δύο φορές, χωρίς αποτέλεσμα. Εσπρωξε λοιπόν την πόρτα και μπήκε.
Η Τζάκι Κένεντι - Ωνάση δέχτηκε δριμεία κριτική τόσο για τα έξοδα ανακαίνισης του εσωτερικού του Λευκού Οίκου όσο και για το γεγονός ότι επέλεξε Ευρωπαίους σχεδιαστές και έπιπλα. Οταν, ωστόσο, το 1962 ξενάγησε η ίδια την τηλεοπτική κάμερα στην Κατοικία, τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς στήθηκαν μπροστά από τους δέκτες τους.
Ο Τζορτζ Γ. Μπους είχε επιβάλει αυστηρό dress code στους εργαζόμενους και τους επισκέπτες στη Δυτική Πτέρυγα. Απαγορεύονταν τα τζιν, οι μίνι φούστες και τα αθλητικά παπούτσια, ενώ για την είσοδο ακόμη και των συνεργατών στο Οβάλ Γραφείο απαιτείτο σακάκι.
ΦΑΙΗ ΚΑΡΑΒΙΤΗ
 Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΟ 1963, ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΙΟΝΤΗΡΗ
 Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗ ,ΤΟ 1970, ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
 ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ.
Με φόντο το παλιό σπίτι του Λιοντήρη Γεωργίου, πριν διαμορφωθεί η πλατεία της Βαλύρας, πάνω στο  πρώτο τρακτέρ τα εικονιζόμενα πρόσωπα, από δεξιά προς τα αριστερά της φωτογραφίας είναι με τη σειρά:
Ο ιδιοκτήτης Κώστας Νανόπουλος  (με το παρατσούκλι Ντακουρός)
Γιάννης Φειδάς του Αριστοτέλη
Παπασαραντόπουλος Αθανάσιος του Παναγιώτη
Γεώργιος Τσαγκάρης
Δημήτριος Μπόβης
Αριστομένης Μητρόπουλος
Σωτήριος Καρτερολιώτης
και οι Πιτσιρικάδες
Λύρας Γιάννης
Θανάσης Τσιλιβίτης και πίσω ο

Παναγιώτης Κόνιαρης που είχε το υποδηματοποιείο ο πατέρας του, στην οικία του Λιοντήρη
ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΙΟΝΤΗΡΗ. ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΓΑΖΙΟΥ
OΙ ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑΣ ΦΕΦΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΤΟ ΚΑΛΝΕΡΗΜΙ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ, ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΚΟΥΖΕ,ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ,ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ, ΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ, ΜΕ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΤΟΥΣ.EIXAN ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΑΤΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: