Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Ενώνονται στην Πελοπόννησο οι καλλιεργητές φραγκόσυκου Γράφτηκε από την Κέλλυ Δημητρούλια.

Ενώνονται στην Πελοπόννησο οι καλλιεργητές φραγκόσυκου

Η έντυπη έκδοση της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ καθημερινά από τις 8 το πρωί στον υπολογιστή σου

Οσο ταπεινό και αν είναι για εμάς που το γνωρίζουμε και δεν το... φοβόμαστε, το φραγκόσυκο κατατάσσεται στις υπερτροφές, με σπουδαίες μάλιστα ιδιότητες, όπως αποκαλύπτουν οι επιστήμονες. Ενα φρούτο που παρά τα... αγκάθια του προσελκύει όλο και περισσότερους καλλιεργητές. Μάλιστα ήδη ιδρύεται στην Πελοπόννησο ο πρώτος συνεταιρισμός καλλιεργητών φραγκόσυκου, μετά από πρωτοβουλία του οικονομολόγου Παναγιώτη Θωμόπουλου, που έχει δεσμούς με τη Μεσσηνία.
Εχουν ενδιαφερθεί πάνω από 120 άτομα μέχρι τώρα, κυρίως από τη Λακωνία και ειδικά από την περιοχή της Μάνης και τους άλλους νομούς της Πελοποννήσου και δυστυχώς, λιγότερα από τη Μεσσηνία. Δίπλα του έχει τον Μεσσήνιο στην καταγωγή, από την Πύλο, βιοχημικό Δημήτρη Κουρέτα, αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου της Λάρισας, ο οποίος με την ομάδα του έχει μελετήσει αρκετά τις ιδιότητες αυτής της... υπερτροφής.
Οπως είπε, μιλώντας στην "Ε" ο κ. Κουρέτας "Το φραγκόσυκο έχει πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, περισσότερες από αρκετά μεσογειακά φρούτα, όπως το πορτοκάλι. Μελέτες του Εργαστηρίου Φυσιολογίας του Τμήματος Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έδειξαν ότι ο χυμός από το φραγκόσυκο έχει πολύ ισχυρή προστατευτική δράση ενάντια στη βλάβη που δημιουργείται στα κύτταρα από την υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς και από πολλά καρκινογόνα. Η δράση αυτή κάνει την κατανάλωση του χυμού ιδανική για τα παιδιά αλλά και για ανθρώπους που ζουν σε πόλεις με ρύπανση, όπως η Αθήνα. Επίσης η δράση αυτή δείχνει ότι ο χυμός σε σκόνη ή συμπυκνωμένος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κρέμες για το πρόσωπο ή το δέρμα".
Αναφορικά με την προσπάθεια του κ. Θωμόπουλου να συσταθεί ένας Σύλλογος Καλλιεργητών Φραγκόσυκου στην Πελοπόννησο, αναφέρει: "Είναι πολύ σημαντική γιατί αν οργανωθεί σωστά μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία σε ένα φρούτο που γενικά δεν έχει τύχει εμπορευματοποίησης μέχρι στιγμής. Η περιοχή σας παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί τα φρούτα που εξετάστηκαν και είναι και από τη Μεσσηνία, έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Αρα η οικονομική αξιοποίηση έχει μέλλον για την περιοχή σας, και η ερευνητική ομάδα μας μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή".
Ο κ. Θωμόπουλος μιλώντας μας στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία του με τον κ. Κουρέτα σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Εγώ οικονομολόγος είμαι, για οικονομικά στοιχεία μπορώ να μιλήσω, ενώ τις ιδιότητες τις γνωρίζει καλά ένας βιοχημικός".
Αναφέρθηκε στο φραγκόσυκο και στις απίστευτα πολλές μεταποιητικές δυνατότητες που υπάρχουν, με ενθουσιασμό. Τόνισε τη χρήση της φραγκοσυκιάς στην αντιπυρική προστασία, στην κατασκευή επίπλων ακόμα. Μίλησε για το χυμό, τις κρέμες που μπορούν να φτιαχτούν από το φραγκόσυκο και στάθηκε στο σαπούνι που ήδη παρασκευάζεται στη Λακωνία. "Ακόμα και αλεύρι φτιάχνουμε από τα κουκούτσια, το οποίο οι Αλγερινοί και οι Τυνήσιοι το πουλάνε". Ξίδι, ποτά, μαρμελάδα, αναψυκτικά, λάδι από τα κουκούτσια του φραγκόσυκου, ακόμα και κολόνιες και αντιγηραντικές κρέμες. Ακόμα και τσάι από τα άνθη της φραγκοσυκιάς. 
Αυτό που συνεπήρε τον ίδιο ήταν κυρίως το γεγονός πως μέχρι στιγμής υπάρχουν στην αγορά 15 μεταποιημένα προϊόντα από τις φραγκοσυκιές. Εκτιμά λοιπόν πως η καλλιέργεια έχει απόδοση, δεν αρρωσταίνει το φυτό και όπως λέει "χρήματα βγαίνουν από εκεί που δίνεις τα λιγότερα". Οσο για τα φυτά... "Φυτέψτε από τις φραγκοσυκιές της γειτονιάς σας καθώς δεν υπάρχουν πιστοποιημένες ποικιλίες", προτείνει. 
Να σημειωθεί πως ο κ. Θωμόπουλος έχει θέσει στόχο να διοργανωθεί γιορτή του φραγκόσυκου και σύντομα πιστεύει θα τα καταφέρει. 

Φωτογραφίες και χρήσιμα στοιχεία μπορεί να βρει κάποιος στο "Φραγκόσυκο Πελοποννήσου" στο Facebook.

Φραγκοσυκιά: Το φυτό του μέλλοντος

4 Φεβρουαρίου 2014
fragosyka
Μια περιεκτική αναφορά στα άγνωστα – αλλά σπουδαία -  προσόντα ενός υποτιμημένου φυτού, με αφορμή το βιβλίο του Μιχαήλ Στρατουδάκη «Τα Φραγκόσυκα – επιστημονική και πρακτική θεώρηση φυτού και καρπών», που αποτελεί ένα έργο μοναδικό στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο φυτό, τους καρπούς και τα οφέλη του.
Οι οικονομικές, θεραπευτικές, μαγειρικές, περιβαλλοντικές και λοιπές πλευρές της φραγκοσυκιάς παρουσιάζονται στο βιβλίο του Μ. Στρατουδάκη που περιέχει πληθώρα πληροφοριών για το μέχρι πρότινος άγνωστο από πλευράς εκμεταλλεύσεως φυτό στην Ελλάδα. Μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, άρχισε δειλά-δειλά να γίνεται γνωστό, να καλλιεργείται και τώρα έχει πάρει αύξουσες διαστάσεις. Το προτιμούν όχι μόνον οι κατ’επάγγελμα αγρότες, αλλά κάθε ένας που έχει κάποιο κομμάτι χέρσου γης θέλει να φυτεύψει φραγκοσυκιές, ώστε να έχει ένα πρόσθετο έσοδο, κάτι το επιβεβλημένο στις η μέρες μας. Και στην περίπτωση αυτή δεν θα διαψευσθεί ο στόχος τους. Πέραν των οικονομικών ωφελημάτων, ωστόσο, η φραγκοσυκιά έχει και δεκάδες άλλων προσφορών. Όσο και αν ηχεί κάπως παράξενο, πρέπει να εξοικειωθούμε με τη φραγκοσυκιά και να μάθουμε πώς:
  • να συλλέγουμε τα φραγκόσυκα,
  • να τα καθαρίζουμε,
  • να τα τρώμε,
  • να τα μεταφέρουμε,
  • να τα διατη ρούμε,
  • να τα αγαπήσουμε και
  • να τα εκμεταλλευόμαστε.
Μεγάλο εμπόδιο στη χρήση των καρπών της φραγκοσυκιάς αποτελούν τα αγκάθια, αλλά και ο καθαρισμός, ο οποίος παρόλα αυτά είναι απλός και γίνεται με τρεις κινήσεις. Για τα αγκάθια πολλοί είναι οι τρόποι να απομακρυνθούν, ενώ υπάρχει και σχετικό μηχάνημα.
Οικονομικές δυνατότητες
Στόχος των Ελλήνων καλλιεργητών της φραγκοσυκιάς, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, είναι ο προσπορισμός κέρδους. Αυτός είναι δεδομένος από την πρωτογενή παραγωγή αλλά και από τη δευτερογενή, πoυ πρέπει να θέσουν σαν στόχο όλοι. Η διάθεση των καρπών δεν πρέπει να είναι ο μοναδικός προσδοκώμενος πόρος. Η δευτερογενής παραγωγή διαρκεί όλο το χρόνο. Και από εδώ προβλέπονται πολλαπλά κέρδη, όπως κτηνοτροφές, τροφές, γλυκά, μαρμελάδες, ποτά. Πρέπει όλα να τα εκμεταλλευτούμε με προσοχή και επιμονή.
Προστασία του περιβάλλοντος
Πολλές χώρες έχουν τη φραγκοσυκιά σε πρώτη προτεραιότητα. Στην Ελλάδα υπάρχει γενική άγνοια γύρω από το φυτό, παρ όλο που πρόκειται για αντιδιαβρωτικό και αντιπλυμμηρικό που:
  • σκεπάζει τα «γυμνά» βουνά και αντέχει πολύ στην ξηρασία,
  • δεν χρειάζεται πολύ κόπο και έξοδα για την καλλιέργειά του, ώστε να δώσει τους νόστιμους καρπούς του,
  • χρειάζεται περιορισμένη ποσότητα νερού,
  • είναι μόνιμη εστία πράσινου, ακόμα και σε ερημικά μέρη,
  • είναι αντιπυρικό «όπλο»-φράγμα.
Ως προς το τελευταίο, είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις πυρκαγιές, σαν πρώτα μέτρα κατά των πλημμυρών, κατασκευάζονται κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα για να συγκρατηθούν όσο το δυνατό περισσότερες φερτές ύλες και όμβρια ύδατα, αλλά και για να προφυλαχθούν κατοικίες στις υπώρειες των βουνοπλαγιών από τυχόν κατολισθήσεις. Οι φραγκοσυκιές κάνουν και τις δύο αυτές δουλειές!
Θεραπευτικές ιδιότητες
Προτάσσουμε εδώ τις θεραπευτικές ιδιότητες της φραγκοσυκιάς που επιστημονικώς έχουν διαπιστωθεί έπειτα από 25 χρόνια πανεπιστημιακών ερευνών. Πρόκειται για τις ασθένειες διαβήτης τύπου ΙΙ και χοληστερίνη, αλλά και για τη μεγάλη συμβολή της στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πέρα από αυτά, είναι «όπλο» προληπτικό αλλά και θεραπευτικό για:
  • καρδιακά νοσήματα,
  • υπερλιπιδαιμία και παχυσαρκία,
  • πνευμονικές παθήσεις,
  • καθαρτικό του εντερικού και ουροποιητικού συστήματος,
  • χωνευτικό,
  • αντικαρκινικό,
  • διουρητικό
  • κατά της υπερτροφίας του προστάτη,
  • κατά της φλεβίτιδας και
  • κατά της μέθης.
Και το σημαντικότερο: Δεν έχει αναφερθεί ποτέ καμία τοξικότητα από τη χρήση τους!
Μαγειρικές συνταγές
Μεγάλη καινοτομία και επιτυχία του βιβλίου του Μιχαήλ Στρατουδάκη πρέπει να θεωρηθεί η παράθεση μαγειρικών συνταγών από κλαδώδια («φύλλα») και καρπούς της φραγκοσυκιάς. Οι μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού είναι θαυμάσια. Τα γεύματα εδεσματικά, πέρα από τη μέγιστη θρεπτικότητά τους. Παρατίθενται μερικές δεκάδες συνταγών τις οποίες αξίζει να δοκιμάσετε.
Φυτό του μέλλοντος
Εκτός από τη μεγίστη προστασία του περιβάλλοντος και τη διαρκή πράσινη εικόνα στα ξηρά και άνυδρα τοπία, η φραγκοσυκιά έχει και ένα ακόμα σημαντικότατο πλεονέκτημα: είναι το φυτό του μέλλοντος. Λόγω των ραγδαίων κλιματικών αλλαγών, είναι το φυτό που θα επιβιώσει όταν πολλά άλλα θα έχουν εξαφανισθεί από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Οι ειδικοί επιστήμονες προβλέπουν πως αν δεν ανατραπεί ο επικίνδυνος ρυθμός του φαινομένου του θερμοκηπίου, μέσα στα προσεχή 30 χρόνια θα έχει ερημοποιηθεί το 80% της υπαίθρου στην Ανατολική Μεσόγειο! Από την άποψη αυτή, η φραγκοσυκιά, λόγω της ανθεκτικότητάς της στην ξηρασία, θα αποτρέψει την πλήρη ερημοποίηση και θα αποτελέσει ανάχωμα στο δυσάρεστο αυτό φαινόμενο. Πρέπει, όμως, από τώρα να λάβουμε τα μέτρα μας, γιατί όταν την αναζητήσουμε ως τροφή και φρούτο ίσως να είναι πολύ αργά… Γι’ αυτό, ας την συνηθίσομε από τώρα και ας φυτέψουμε παντού φραγκοσυκιές.
Τα άνθη και τα κλαδώδια («φύλλα») χρησιμοποιούνται ως διουρητικά, αντισπασμωδικά, αντιδιαρροϊακά, αιμολυτικά, καθώς και για καταπολέμηση της ψαμμιάσεως, δηλαδή της άμμου στα νεφρά, και της νεφρίτιδας. Στη λαϊκή θεραπευτική του Μεξικού και των γύρω χωρών αναφέρονται περισσότερες από 90 ασθένειες που προλαμβάνονται ή και θεραπεύονται με τα φραγκόσυκα.
Οι Έλληνες πρέπει να αγαπήσουν τη φραγκοσυκιά και να επιδιώκουν την καλλιέργειά της για τα πολλαπλά και μέχρι τώρα άγνωστα οφέλη της.
Περισσότερες πληροφορίες στο h ttp://www.fragosika.gr.
Παρατήρηση: Το παρόν άρθρο δημοσιεύεται με τη συνεργασία της οικονομικής και αγροτικής εφημερίδας “ΠΑΡΑΓΩΓΗ” (κυκλοφορεί στα περίπτερα κάθε  Σάββατο)http://www.paragogi.net
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/41551-fragkosyka-peloponnisos

Δεν υπάρχουν σχόλια: