Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΜΑΝΟΥΣΙΑ-ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ-ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Ποιος δεν θυμάται τα μανούσια των παιδικών μας χρόνων που μαζεύαμε στον κάμπο της Βαλύρας, Πλατύ, Σολάκι,Σκάλα, Άγιο Φλώρο και τα πωλούσαμε στα τραίνα, βγάζοντας το χαρτζιλίκι μας;
Ο χρόνος έχει συνέχεια, όπως και η ζωή. Εμείς διαιρούμε και μετράμε το χρόνο για να περιγράψουμε τα διάφορα φαινόμενα που συμβαίνουν στον πλανήτη γη, στη ζωή μας, στην τοπική κοινωνία και στο περιβάλλον.
Τα παιδικά μας βιώματα έχουν αφήσει τα ίχνη τους στη μνήμη μας . Αυτήν την εποχή είναι η άνθιση των μανουσιών στους κάμπους της Μεσσηνίας.

 Πιτσιρικάδες πηγαίναμε στο κάμπο της Βαλύρας περνώντας από το σπίτι  του γητευτή φιδιών Φερμάνη, και μετά από τη μικρή στροφή  πάιρναμε την ευθεία στο κτήμα του Θανάση Λιοντήρη, άρχιζε το μαζεμα των μανουσιών, τα οποία στη συνέχεια πωλούσαμε στους επιβάτες των τραίνων, εξασφαλίζοντας το χαρτζιλίκι μας.
Το ίδιο έκανα και σαν γυμνασιόπαις στον κάμπο του Μελιγαλά.Αυτά τα συναισθήματα είναι ριζωμένα βαθειά μέσα μας ,στα άτομα της γενιάς μου,  και το Σάββατο 6-2-2016 πήγα στον κάμπο Βαλύρας, δίπλα από το γήπεδο και μάζεμα πάλι μανούσια, καθώς και πριν 3 ημέρες.
Γεύεσαι και με τις 5 αισθήσεις  χρώματα, αρώματα, το μεγαλείο της φύσης και του Θεού, όπου όλα είναι προγραμματισμένα και δρομολογημένα στο χώρο και στο χρόνο.
Δυστυχώς τώρα παρότι ο κάμπος είναι στραγγερός και δεν υπάρχουν νερά και λάσπες ελάχιστοι πηγαίνουν να μαζέψουν μανούσια, παρά μόνο τα γυφτάκια τα οποία εξασφαλίζουν το χαρτζιλίκι τους.
Απορώ γιατί  κάποιος δεν έχει σκεφτεί, να κάνει καλλιέργεια μανουσιών, και  νά κάνει  απόσταξη για να βγάζει αιθέρια έλαια από μανούσια, όπως κάνουν οι ζακυνθινοί με το αρωματικό φυτό μπουγαρίνι και γαρντούκα, τώρα στην εποχή των ισχνών αγελάδων.
Τα μανούσια λοιπόν μας έχουν αφήσει πολλά βιώματα, αναμνήσεις , συγκινήσεις σε πολλούς και  πολλές της γενιας μου.
Ακολουθεί το φωτορεπορτάζ και το μοιράζομαι με όλους που έχουν αυτού του είδους τα βιώματα με μένα

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΟΤΣΑ ΓΕΜΑΤΗ ΜΑΝΟΥΣΙΑ,ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
ΤΑ ΤΣΙΓΚΑΝΑΚΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥΣ
Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ
Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ
ΤΟ ΜΑΝΟΥΣΙ ΣΤΟ ΒΙΟΤΟΠΟ ΤΟΥ
ΤΟ ΜΑΝΟΥΣΙ ΣΤΟ ΒΙΟΤΟΠΟ ΤΟΥ
ΤΑ ΜΑΝΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΙΟΤΟΠΟ ΤΟΥΣ





2 σχόλια:

Ευανθία Λεγάκη είπε...

ΜΟΣΧΟΜΥΡΙΖΟΥΝΝΝ!!!!!μανουσακια Όμορφα αγαπημένα λουλούδια που τα λένε σπέντζες στην Πελοπόννησο, νενερίζια στη Μυτιλήνη, ίτσια στη Ρούμελη, βασιράνες στην Ήπειρο, μανουσάκια στην Κρήτη, ματσικόριδα στην Κύπρο!
Εγώ πάντως στην Καλαμάτα, τα ήξερα Πατίκια.

Unknown είπε...

Ναι, μπράβο. Κι εμείς στην Καλαμάτα πατικια τα ξέραμε. Στην Αθήνα άκουσα να τα λένε μανουσακια. Σ ένα ποτήρι με νερό βάζεις ένα ματσάκι καιμοσχοβολαει όλο το σπίτι.