Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΜΟΝΗΣ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Ο Ιωάννης Μ. Βορβίλας  στο πονημά του με τίτλο:
Η ΕΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ,
 έκδοση Ι.Μ.Μ. αριθμός 47 Καλαμάτα 1989.
Σε 8 θεματικές ενότητες , 206 σελίδων ,  21 ασπρόμαυρων φωτογραφιών έχει σπουδαίο αρχειακό ιστορικό υλικό, για όποιον ενδιαφέρεται να γνωρίσει την τοπική μας ιστορία .
Φωτογράφησα από το βιβλίο τα θέματα που με ενδιαφέρουν και για όποιον ενδιαφέρεται  μπορεί να το δανειστεί από την Ι.Μ.Μ. για να μάθει και γνωρίσει τα πάντα για τα μοναστήρια του Βουλκάνου.

Ποιος θα πιστέψει άραγε ότι κάποτε το Μσυρομμάτι είχε 3 νερόμυλους και υπάρχουν τα απομεινάρια των 2 νερομύλων στην Ανθούσα και Βαλύρα, στη Φάρμα των αδελφών Μπουρίκα κοντά στο Κάκκαβο, και μεγάλη κτηματική περιουσία στη Βαλύρα και στα διάφορα χωριά της Μεσσηνίας .
Με το νομοθετικό διάταγμα 2185\1952,  το 1953 έγινε διανομή κτημάτων της μονής σε κατοίκους της Βαλύρας και υπάρχει στο αρχείο της οικογένειας Παναγιώτη Παπαγεωργίου, το οποίο και αναρτούμε, από τη διανομή αυτή.
Το 1834 υπογράφει ο Αναγνώστης Γεωργόπουλος, για τα κτήματα του Δήμου Δερρών , ο οποίος καταργήθηκε το 1840 και ενσωματώθηκε στο δήμο Οιχαλίας.
Υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα  για όποιον θέλει να μελετήσει και μάθει την πολιτιστική-πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής μας .
Το μοναστήρι του Βουλκάνου είχε 4 μύλους, 2 νεροτριβές, 2 λιοτρίβια και 3 ληνοστάσια Οι 3 μύλοι ήταν χειμερινοί. Οι 2   βρισκόταν στη θέση Μαυροζούμενα, στο χωριό Ζέζα,  και ο άλλος είναι ερειπωμένος στην ιδιοκτησία τώρα της Φάρμα του κρεοπωλείου, των αδελφών Μπουρίκα, στη Βαλύρα, ο άλλος στη θέση Καλογερικό, στη Μπολένα του Δήμου Αριστομένη και οι αλλοι 2 στη  Μονή Χρυσοκελαριάς, κοντά στην Κορώνη που υπάρχει εκεί κοντά και ανεμόμυλος . Μια από τις πολλές  καταστροφές που έκανε ο Ιμπραήμ ήταν και ο Μύλος. Σε έγγραφο της Μονής  αναφέρεται:  1η Οκτωβρίου 1829, φτιάσαμε το μύλο και το γεφύρι της Μαυροζούμενας, Κεραμίδια, ξυλική, λιθάρια, βαγένια, νεροτρίβι  που ήταν όλα καμένα ,από τον Ιμπραήμ.







ΟΙ 5 ΠΕΝΤΕ  ΠΡΩΤΕΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟΜΥΛΟ ΣΤΗΝ ΑΝΘΟΥΣΑ ΚΑΙ ΟΙ  2 ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟΜΥΛΟ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ, ΣΤΗ ΦΑΡΜΑ ΜΠΟΥΡΙΚΑ  





ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΚΑΙ Ο ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ














Δεν υπάρχουν σχόλια: