Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

OI ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :ΠΥΛΟΣ ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ 30-1\8\2019


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.


Πύλος, ιστορικά γνωστή παλαιότερα και με την ενετική-ιταλική ονομασία ως Ναβαρίνο ή Ναυαρίνο, είναι παραθαλάσσια κωμόπολη, η οποία υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Πύλου - Νέστορος και βρίσκεται στα δυτικά του Νομού Μεσσηνίας, ενώ ως το 2010, αποτελούσε έδρα του ομώνυμου Δήμου.
Είναι γνωστή για την αρχαία, μεσαιωνική και σύγχρονη ιστορία της. Επισημαίνεται πάντως ότι η πρώτη και αρχαιότερη πόλη της Πύλου, η Αρχαία Πύλος, δεν ταυτίζεται γεωγραφικά με την σημερινή κωμόπολη, αν και η δεύτερη, αποτελεί τόσο την τιμητική, όσο και την ουσιαστική οικιστική συνέχεια της πρώτης.
Επίσης, όσον αφορά την αρχαία Πύλο, αυτή ταυτίζεται, μερικώς μόνο, με διάφορα αρχαιολογικά κατάλοιπα ανακτόρων και λοιπών διοικητικών και οικιστικών υποδομών σε διάφορες άλλες γειτονικές αρχαιολογικές θέσεις της ευρύτερης περιοχής της Πυλίας, αλλά παραμένει ουσιαστικά αταυτοποίητη, εν συνόλω, σύμφωνα με τους παλαιότερους και τους σύγχρονους ειδικούς-ερευνητές. Χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς της μινωϊκής περιόδου της αρχαίας πόλης είναι το Ανάκτορο του Νέστορα, αλλά και άλλα ανάκτορα, όπως αυτά που έχουν ανεβρεθεί και ανασκάπτονται στην κοντινή Ίκλαινα.
Η Πύλος είναι σήμερα η έδρα του Δήμου Πύλου - Νέστορος, που υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, η οποία συστάθηκε το 2011 με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Στην τελευταία απογραφή πληθυσμού που έγινε το 2011, ο Δήμος Πύλου - Νέστορος είχε πληθυσμό 21.077 κατοίκους, η Δημοτική Ενότητα Πύλου 5.287 κατοίκους, η Δημοτική Κοινότητα Πύλου 2.767 κατοίκους, ενώ η Πύλος είχε 2.345 κατοίκους και ήταν η έκτη σε πληθυσμό πόλη της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, μετά την πρωτεύουσα Καλαμάτα (54.100), την Μεσσήνη(6.065), τα Φιλιατρά (5.969) την Κυπαρισσία (5.131) και τη Χώρα (3.454).[5].
Η σύγχρονη κωμόπολη της Πύλου βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος της Πελοποννήσου, δίπλα στις ακτές του Ιονίου. Το λιμάνι της Πύλου αποτελεί επίσης ένα σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο της δυτικής περιοχής της Μεσσηνίας με ανοδική εμπορική και επιβατική/τουριστική ανάπτυξη. Λόγω της στενόμακρης μορφής της νήσου νήσου Σφακτηρίας η οποία «κλείνει» τον όρμο του Ναυαρίνου, γνωστού και ως Κόλπου της Πύλου, και η οποία λειτουργεί ως φυσικός κυματοθραύστης, ο Κόλπος του Ναυαρίνου και το λιμάνι της Πύλου θεωρείται ως ένα από τα ασφαλή αγκυροβόλια στη Μεσόγειο.
Ένας εξαιρετικά τουριστικός προορισμός!
Από τη Βικιπαίδεια.
ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ  ΤΟ ΠΡΩΙ












Φοινικούντα ή Φοινικούδα ή ο Φοινικούντας, αναφερόμενος επίσημα ως ο Φοινικούς και παλαιότερα ως η Ταβέρνα ή η Παραλία Λαχανάδας, είναι παραθαλάσσιος οικισμός κοντά στη Μεθώνη και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Πύλου - Νέστορος, του Νομού Μεσσηνίας.
Η Φοινικούντα είναι σήμερα ένα μεγάλο ψαροχώρι στην ομώνυμη παραλία, με σημαντική τουριστική ανάπτυξη και βρίσκεται νότια της Λαχανάδας, της οποίας αποτελεί το επίνειο (=λιμάνι). Είναι κτισμένη μαζί με την γειτονική της Λούτσα στη δυτική γωνία της βάσης ενός νοητού ισοσκελούς τριγώνου, στραμμένου προς τον Νότο, που σχηματίζει το Ακρωτήριο Ακρίτας (γνωστό και ως Κάπο – Γκάλο ή Καβογάλο).
ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ 





ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟΚΑΣΤΡΟ







ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ Η ΚΑΠΑΡΗΔΙΝΕΙ ΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ



ΤΟ ΜΑΓΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΚΑΠΑΡΗΣ
ΤΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ.ΜΙΑ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ ,ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΣΦΑΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟ 1827










Η ΠΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ




Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΡΙΤΑΜΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΕΡΟ ΣΑΛΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΣΙ.










ΓΕΜΑΤΗ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ ΑΠΟ ΚΡΙΤΑΜΟ.


ΤΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ
Η ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ ΤΟ ΠΡΩΙ




Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ Ο ΓΛΑΡΟΣ ΠΟΖΑΡΕΙ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ




ΤΑ ΑΡΜΥΡΕΙΚΙΑ Η ΣΜΕΡΟΥΧΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ







Η ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ, ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΚΟΡΩΝΗ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: