Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Δ. ΚΑΤΣΙΡΗΣ Μ. ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ Π. ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ Χ. ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Χ. ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ Ε. ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ Γ.ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

 ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΚΑΙ  ΑΓΑΠΗΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ .

ΟΙ 4 ΦΙΛΟΙ ΚΑΤΣΙΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ και οι άλλοι 3 στις φωτογραφίες, ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ και ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ.

Στην πορεία της ζωής μας πορευόμαστε πάντοτε με το δυαδικό σύστημα.: καλό-κακό, όμορφο-άσχημο, άσπρο-μαύρο, δημιουργικό-καταστροφικό, πλούσιο-φτωχό, αποδοχή-απόρριψη, αγάπη-μίσος, και ζωή-θάνατο.

Από μικρός ορφανοπαίδι με  μάννα  5 παιδιών χήρα 32 χρόνων, έγινα μελισσάκι ,μερμηγκάκι, τζιτζικάκι και σκουληκάκι και με τους 8 μεντορές μου στην πορεία της ζωής μου παρατηρώντας, μελετώντας ,σπουδάζοντας, γνωρίζοντας και κατακτώντας το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής  μας στάθηκα τυχερός, γιατί βίωσα  5 γενιές ανθρώπινης παρουσίας.

Είμαι ευλογημένος και τυχερός, έχοντας προστάτες αγγέλους , ζώντας ,βιώνοντας πρόσωπα ,γεγονότα, καταστάσεις. δημιουργώντας ένα πλούσιο αρχειακό υλικό του χωριού μας Βαλύρα και της περιοχής μας, το οποίο αναρτούμε στην ιστοσελίδα μας, προβάλλοντας και διασώζωντας το είναι και το γίγνεσθαι του χωριού και της περιοχής μας.

Αυτό που είμαστε καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους φίλους μας, των οποίων ο ρόλος τους στον βίο μας είναι τόσο πιο επιδραστικός και περιεκτικός, όσο εγγύτερη συμβαίνει να είναι  ανιδιοτελής η  σχέση μας. Οι φιλίες μας δεν είναι αδρανείς. Κάθε φιλία μας συνδέεται λίγο έως πολύ με οτιδήποτε άλλο γύρω από μας. Ο καθένας από τους φίλους μας, όσο περισσότερο κοντά του νιώθουμε, επηρεάζει την κατεύθυνση του βίου μας, όπως ακριβώς η κατεύθυνση του βίου μας επηρεάζει την επιλογή των φίλων μας. Η φιλία είναι κρίσιμη γι' αυτό που θα γίνουμε στη ζωή.

Η φιλία είναι ένας ισχυρός ψυχικός αγαπητικός δεσμός. Είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά στη ζωή αφού δεν χτίζεται με ψέμα, συμφέρον και κακία αλλά με αγάπη, ειλικρίνεια και σεβασμό, γεγονός που την κάνει να εξελίσσεται σε κάτι βαθύ και ουσιαστικό. Θέλει κότσια και μαγκιά να δημιουργήσουμε μια αληθινή φιλία. Θέλει θάρρος και θράσος για να φτάσεις να γνωρίσεις έναν άνθρωπο και μέσα από αυτόν να αντικρίσεις όψεις του εαυτού σου. Όταν βρείς έναν άνθρωπο και συνάψεις φιλική σχέση μαζί του είναι δύσκολο να διατηρήσεις αυτή την σχέση αναλλοίωτη γιατί  ο χρόνος φθείρει τα συναισθήματα.

 Φιλία είναι ένας δεσμός στον οποίο δύο άνθρωποι αγαπιούνται και επιθυμούν και επιδιώκουν το καλύτερο δυνατό για τον φίλο, προσπαθώντας μάλιστα να σταθούν αρωγοί στην απόκτηση και κατάκτηση αυτού, χωρίς φθόνο και κακία.

 Η φιλία είναι αρετή διότι έχει σημαντικά χαρακτηριστικά της, όπως η μοναδικότητα, η εμπιστοσύνη, η ευθύνη και η αφοσίωση. Μια φιλία αληθινή για να αντέξει στο χρόνο χρειάζεται γερές βάσεις και ανιδιοτελή κίνητρα. Η διαδικασία αυτή έχει μεγάλη χρονική διάρκεια  μέχρι να φτάσει κανείς στο επιθυμητό αποτέλεσμα, γι’ αυτό πρέπει να διέπεται από υπομονή, μεθοδικότητα και αργά-σταθερά βήματα.

Εκτός από τους άνδρες, δημιούργησαν θεσμό φιλίας και οι γυναίκες , συμμετέχουσες σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις του χωριού.

Το ζητούμενο είναι πως ένοιωσαν όταν έχασαν στον πόλεμο το φίλο τους ΔΗΜΉΤΡΗ ΚΑΤΣΊΡΗ. 

 Με το γιο του Μιχάλη Λιοντήρη Γιώργο, συγκατοικήσαμε όταν είμαστε φοιτητές στην Πάτρα, και από τότε έχει φωλιάσει η ανιδιοτελής  φιλία και συνεργασία μας.

Για να μην ξεχαστεί η προηγούμενη γενιά,  θα δημοσιεύουμε μετά από έρευνα σε διάφορα αρχεία (φωτογραφικό αρχείο, μητρώο αρρένων, μαθητολόγια, εκλογικούς καταλόγους, κ.λ.π.) αγαπητά πρόσωπα Βαλύρας.

Σε αυτήν την δημοσίευση ανάρτηση  μνημονεύονται τα παραπάνω 7 πρόσωπα.

ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΜΗΤΡΩΟ ΑΡΡΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΟΛΟΓΙΑ ΒΑΛΥΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΜΙΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

 ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1912 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΑΛΥΡΑΣ ΑΜ 142

 ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 1919 ΗΜΙΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ ΑΜ 146

 ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 1920 ΗΜΙΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ ΑΜ149

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ 1915 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΑΛΥΡΑΣ ΑΜ 659

ΧΑΡ. ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ 1919 ΗΜΙΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ ΑΜ 180

ΚΑΤΣΙΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1918 ΗΜΙΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ ΑΜ 97

ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 1918, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1922

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ παντρεύτηκε την Παναγούλα Παναγιωτοπούλου από Αιδίνι-Αγριλιά, και απόκτησαν τα παιδιά Γεώργιο και Ιωάννη.Με το γιο του Μιχάλη Λιοντήρη Γιώργο, συγκατοικήσαμε όταν είμαστε φοιτητές στην Πάτρα, και από τότε έχει φωλιάσει η ανιδιοτελής  φιλία και συνεργασία μας.

Ο ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ παντρεύτηκε την Μαρία Μέρμηγκα  από Βαλύρα,και απόκτησαν τα παιδιά Αγγελική, Νικόλαο, Ευστάθιο ,και Δημήτρη. Ο αδελφός της Νίκος παντρεύτηκε την αδελφή του Μιχάλη Λιοντήρη Ηλέκτρα

Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ παντρεύτηκε την Σταυρούλα Γεωργούντζου από Αρφαρά   και απόκτησαν τα παιδιά Αγλαία, Ηλία και Θεόδωρο.

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ παντρεύτηκε την Μαρία .από… και απόκτησαν τα παιδιά Στασινό, Νικήτα , και την ….

Ο Στάθης Σπηλιώτης του  Αθανασίου 1918 ήταν άτυχος στη ζωή του όπως και ο αδελφός του Δημήτρης. Σκοτώθηκαν και οι 2. Ο Στάθης σκοτώθηκε από όλμο , στη μάχη κοντά στο Μουζάκι , στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, και ο αδελφός του Δημήτρης σκοτώθηκε στη Κόνιτσα κοντά στην Πλάκα  το '49. Υπάρχει ο τάφος του στο κοιμητήριο της Κόνιτσας κοντά στην είσοδο.

Τα αδέλφια  ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΙΡΗΣ ήταν άτυχοι στη ζωή τους.

Οι Παναγιώτης Λιοντήρης ήταν πρόεδρος της κοινότητας Βαλύρας το 1975-82 ο πατέρας του Χρίστου Καρτερολιώτη Σπύρος το 1928 και πρόεδρος της λαικής τράπεζας Βαλύρας, του Γεωργίου Βασιλόπουλου Στασινός το 1916 και  ο Κώστας Μπόβης πρόεδρος το 1930 και ταμίας της Λαικής τράπεζας Βαλύρας.

 


3 ΚΗΔΕΙΕΣ.ΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΚΑΙ ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ ΣΤΙΣ ΚΗΔΕΙΕΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΦΩΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 23 ΕΤΩΝ.

1975.ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΧΑΛΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ
ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΝ ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ.ΠΑΡΕΑ ΣΤΟ ΜΠΙΖΑΝΙ
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΙΧΑΛΗ ΛΙΟΝΤΗΡΗ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ Η ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΜΠΙΖΑΝΙ

ΟΙ 6 ΜΠΙΖΑΝΙΩΤΙΣΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΣΕΣ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ, ΡΑΜΜΟΥ,ΚΑΡΥΔΗ,ΛΙΟΝΤΗΡΗ, ΚΑΡΥΔΗ, ΤΟ 1994
ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ. ΙΩΑΝΝΟΥ ,ΛΙΟΝΤΗΡΗ,ΣΥΖΥΓΟΣ Γ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ Μ. ,ΚΑΤΣΙΡΗΣ, ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ,ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ Π. ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ Μ. , ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΤΣΙΡΗΣ, ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ Π.
ΚΑΤΣΙΡΗΣ, ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ Π. ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ Μ.

ΟΙ ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ ΣΤΑΘΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΡΗΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ. Οι 2 πρώτοι σκοτώθηκαν στον πόλεμο του '40 και ο τρίτος επέζησε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΙΡΗΣ

ΕΠΑΝΩ
ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΡΟΛΙΑΣ (ΤΡΟΥΜΑΝ) ΤΟΥ ΛΥΣΣΑΝΔΡΟΥ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΙΓΚΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ
ΦΕΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΚΑΤΩ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΙΚΑΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΦΩΤΗΣ ΣΙΑΓΚΡΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΟΜΕΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ
ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ Π.ΤΡΙΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ ΓΚΑΡΣΟΝΙ, ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ,ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΑΡΤΗ ΕΤΑ ΤΟΥ ΕΛΑΣ

ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ 1948-1949, 9 ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ 1 ΛΑΜΠΑΙΝΕΟΣ

ΟΡΘΙΟΙ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΠΟΥΡΟΛΙΑΣ,ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ,ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΛΑΣ

ΗΛΙΑΣ ΜΠΟΥΡΙΚΑΣ

ΚΑΘΙΣΤΟΙ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΕΙΔΑΣ,ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΣΑΜΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ,ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΜΠΑΙΝΑ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ



ΠΑΝ ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ, ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΦΛΩΡΟΥ
ΑΠΟΚΡΗΕΣ ΕΞΩ ΑΟ ΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΤΣΑΜΗ.ΟΓΔΟΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΠΑΝ.ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ
Ο ΠΑΝ ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΦΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΜΠΟΥΡΟΛΙΑ
ΑΠΟΚΡΗΕΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΜΕ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΑΡΑΚΑΡΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΠΙΖΑΝΙΩΤΙΣΕΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗ,ΚΑΡΥΔΗ, ΚΑΡΥΔΗ.ΚΑΤΩ ΣΥΖΥΓΟΣ Γ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΙΩΑΝΝΟΥ,ΛΙΟΝΤΗΡΗ

ΑΠΟΚΡΗΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΘ.ΚΑΡΥΔΗ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: