Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Ο Βλάμης της Βαλτοκκλησιάς



  Αφιερωμένο στον Μεσσηνιακό λαό ,που αγωνίστηκε για την ελευθερία του τόπου

        Στη Βαλτοκκλησιά της Βαλύρας, που δεν έχει μείνει λίθος επί λίθου, μόνο μερικές   αγιασμένες πέτρες σώζονται ,σαν στεφάνι ξεχασμένο στο χρόνο  γύρω από το θυσιαστήριο , υπήρχε μέσα στο μονόκλιτο  ναό μία εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας , κατά  το έτος 1818 ,που ήταν δεμένη με  μία ιερή και άρρητη δήλωση.   Αν η πληροφορία αυτή  έφθανε ποτέ στα  αυτιά των τυράννων, θα ήταν τόσο μεγάλη  η  οργή των Τούρκων , ώστε  θα κατάπινε ο βάλτος ολόκληρη την εκκλησία και το  Τζεφερεμίνι θα αφανιζόταν.  Το ξύλινο πλαίσιο της εικόνας ήταν κούφιο στο πίσω μέρος   και άνοιγε με ένα  ειδικό κλειδί, που κανένας δεν γνώριζε ποιος   ήταν ο κάτοχός του. Έλεγαν στο    χωριό, ότι η εικόνα ήταν πολύ παλιά και την είχε φέρει ένας ιερέας από τη   Κωνσταντινούπολη.  Ούτε  εκείνος  είχε κλειδί για να την ανοίξει, όπως  είχε πει στον παπά του χωριού, όταν την  άφησε στη Βαλτοκκλησιά, αλλά εξήγησε ότι θα ανοίξει από μόνη της , όταν ο Χριστός θα κατέβει στον Τρούλο της  Αγια Σοφιάς και  το Ελληνικό έθνος θα  είναι πραγματικά ελεύθερο.

Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Όμοιος Σεαυτώ Γίνου

 Αφιερωμένο σε όσους  επιθυμούν να γνωρίσουν τον εαυτόν τους

       Ο Χρήστος, δεινός μαθηματικός, καθηγητής   Μαθηματικού Τμήματος ,γνωστού κρατικού Πανεπιστημίου της χώρας, είχε τα γενέθλιά του και ο Παύλος, φιλόλογος και αδελφικός του φίλος από το Δημοτικό σχολείο, του χάρισε ένα βιβλίο με τα αποφθέγματα και γνωμικά των  σοφών της αρχαίας Ελλάδας, με ανάλογη μετάφραση. Αν δεν υπήρχε η μετάφραση ,πολύ θα εκνευριζόταν ο ευέξαπτος μαθηματικός, που έλυνε με μεγάλη ταχύτητα προβλήματα ανωτέρας άλγεβρας, χωρίς χαρτί και μολύβι, έκανε πολύπλοκους υπολογισμούς στο μυαλό του, αλλά τα αρχαία Ελληνικά ουδέποτε τα συμπάθησε, γιατί  η μνήμη του δεν συγκρατούσε ούτε μία αρχαία λέξη, μετά από  τη πάροδο τριών ημερών. Το ίδιο ίσχυε και με τη χριστιανική του παιδεία. Δήλωνε προοδευτικός επιστήμονας. Δεν απέκλειε ότι   υπάρχει Θεός, αλλά αφού δεν μπορούσε να αποδειχθεί ερευνητικά ,με τις σύγχρονες μεθόδους της επιστήμης και τα ανώτερα μαθηματικά  , προς το παρόν δεν υφίστατο. Όταν ο Παύλος τον ρωτούσε τι είναι ο Θεός, εκείνος απαντούσε:

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

ΝΤΟΥΜΠΑΙ.ΜΥΘΟΣ -ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.

26 του μηνός ΙΟΥΝΊΟΥ ήταν η πιο καλλίτερη ημέρα μας στο Ντουμπάι. Πήγαμε με το συνεργάτη της κόρης μας Αντώνη από τη Χίο στο εστιατόριο Μύθο κουζίνα, ελληνικό εστιατόριο,γνωστό στην κόρη μου και τον Αντώνη.Μας υποδέχτηκε ένα νεαρό ζευγάρι η Ευαγγελία από την Κυπαρισσία και ο Ηλίας από την Αμφιλοχία.Γευτήκαμε ελληνικές γεύσεις που μας θύμισαν Ελλάδα 100% και συγχαρητήρια στο ζευγάρι που τιμούν την Ελλάδα με ελληνικά προίοντα και ελληνική κουζίνα με γεύσεις, χρώματα, και αρώματα. Ήλία και Ευαγγελία να είσαστε καλά  που τιμάτε και προβάλλεται την Ελλάδα μας ,σεβόσαστε τους πελάτες σας, με το άψογο σέρβις και το χαμογελό σας.

Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Πτωχός μεν Πλούσιος δε εις Ηθικήν Συνείδησην

 Αφιερωμένο  σε όλους τους Βαλυραίους δασκάλους 

       Έλεγε ο Αδαμάντιος Κοραής,  “για να περάσει κάποιος το δρόμο του σύντομου τούτου βίου, μία μόνη οδός υπάρχει αυτή των “ανθρώπων” όπως υποστήριζε και ο Σωκράτης. Στο πέρασμα αυτό των ανθρώπων,  δεν ελπίζουμε να απαντήσουμε δεξιά και αριστερά  μας αγγέλους, αλλά ανθρώπους καλούς και κακούς, φρόνιμους και ανόητους. Υπάρχει και μία άλλη οδός του βίου, που την ακολουθούν οι αναχωρητές στην έρημο, αλλά αυτή την οδό ούτε ο Σωκράτης συμβουλεύει να την ακολουθήσουμε, αλλά ούτε και εμείς έχουμε όρεξη να την περάσουμε. Υπάρχει και μια τρίτη, διαμέσου των θηρίων. Στη πολιτική οδό απαντάμε ανθρώπους που δεν διαφέρουν από τα θηρία, βρίσκουμε όμως κάποτε και κατά όνομα αλλά και κατά πράγμα αληθινούς ανθρώπους. Αυτούς χρωστούμε να τους κάνουμε φίλους και συμμάχους μας, υπέρ της πατρίδος και κατά των κακανθρώπων”.

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΜΠΑΙΝΑΣ

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου χρειάζεται τη συμβολή όλων μας για την έναρξη και αποπεράτωση  αποκατάστασης ζημιών του καμπαναριού του.

 Ήδη έχουν συγκεντρωθεί κάποια χρήματα από δωρεές τα οποία όμως δεν φθάνουν για να ολοκληρωθούν οι εργασίες. 

 Συμβάλλουμε όλοι στη προσπάθεια αυτή με οποιοδήποτε ποσό επιθυμεί και έχει ευχαρίστηση ο καθένας. .Κάθε δωρητής παίρνει απόδειξη για το ποσό που προσφέρει Ευχαριστούμε και ευχόμαστε κάθε καλό στις οικογένειές σας.

 Ο Άγιος Γεώργιος να πρεσβεύει υπέρ ημών .

 Εκ του εκκλησιαστικού συμβουλίου.

 Τηλέφωνα Πάτερ Ιωάννης Φωτεινός +30 697 402 2343 

 Καλλιμανη Άννα 6907388422 

Οικονόμου Δημήτρης 698 070 3637

 Κομποχόλης Βασίλης 690 984 5615 

Θεοδωρακόπουλος Βασίλης 6980668553

 

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Η Σωφρονιστήρα Λίθος της Αγίας Τριάδος της Βαλύρας

 Αφιερωμένο σε όσους προσπαθούν να δαμάσουν τον ταύρο εντός τους

        Η Αγία Τριάδα της Βαλύρας είναι ίσως ο πιο μυστηριακός Βυζαντινός ιερός ναός του χωριού ,γιατί η παράδοση τον θέλει ενεργό από την αρχαιότητα έως σήμερα.   Όπως μας πληροφορούν οι γιαγιάδες μας, πριν κτιστεί η εκκλησία ,πήγαιναν οι παλιές νοικοκυρές και λιβάνιζαν τον χώρο, γιατί έβλεπαν κάτι, σαν αρχαίο τάφο.  Η συγκεκριμένη πληροφορία πέρασε από στόμα σε στόμα και από   γενιά σε γενιά. Η Αγία Τριάδα εορτάζει κάθε χρόνο τη Δευτέρα της Πεντηκοστής,     εορταστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρο στη πλατεία  του χωριού, όπου   γίνεται ένα μεγάλο πανηγύρι.

      Η Γιαννούλα ήταν μία απλή και ταπεινή γυναίκα, γεμάτη καλοσύνη, με βασικές γνώσεις που απέκτησε στο Δημοτικό Σχολείο της Βαλύρας. Το έτος 1968, ήταν  περίπου 60 ετών, λεπτή αλλά  δυνατή , μετρίου αναστήματος, καλοστεκούμενη και δραστήρια, όσον αφορούσε τις οικιακές και αγροτικές εργασίες, με ένα πλατύ χαμόγελο και μια καλή κουβέντα στο στόμα της για όλους, και πάνω απ΄ όλα βαθύτατα θρησκευόμενη.

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Εμού Θέλοντος και Θεού Επιτρέποντος

  Αφιερωμένο στους μαθητές της Βαλύρας, που  δίνουν Πανελλήνιες Εξετάσεις 

 -Θα ήθελα πολύ να καταφέρω να περάσω στην Νομική Αθηνών, είπε η Σταυρούλα στη φίλη και συμμαθήτριά της Μαρία και σταυροκοπήθηκε.

-Κι εγώ στην Ιατρική Αθηνών, Παναγία μου! Να φύγουμε από τη κλειστή  κοινωνία του χωριού,να νοικιάσουμε ένα φοιτητικό σπίτι μαζί και να περνάμε θαυμάσια, επιτέλους ,μακριά από την επιτήρηση και τις παραξενιές των γονιών μας.

      Εκείνες το ήθελαν πολύ και  εργάζονταν σκληρά για δώδεκα ολόκληρα χρόνια,στο Δημοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο, κάνοντας πολλές θυσίες για τη μελέτη των μαθημάτων τους, αλλά και ο Θεός δεν είχε καμία αντίρρηση. Γιατί, αν όντως είχε αντίρρηση ο Θεός, το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει, είναι να μην θυμούνται τίποτα κατά την ώρα των Πανελληνίων διαγωνισμάτων και να μην γράψουν καλά. Επειδή όμως ο  Κύριος είναι μακρόθυμος και αναγνωρίζει την προσπάθεια των μαθητών ,δεν  τις  εμπόδισε όσον αφορούσε  την εκπλήρωση των ονείρων τους, και τις βοήθησε άμεσα  ή έμμεσα, προκειμένου να  ολοκληρωθούν επιτυχώς οι στόχοι τους.  Άλλωστε , ο Θεός ευθυνόταν που εκείνες ήταν πολύ οξυδερκείς και αριστούχες.

Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Μελέτη για τους ελληνικούς κίονες με έμφαση στα ιωνικά κιονόκρανα.

 

 ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΦΟΝΩΦ  

Ένας αρχιτέκτονας ή ιστορικός τέχνης θα είχε γράψει καλύτερα αυτό το άρθρο.
Η στήλη είναι το σύμβολο ολόκληρου του σύμπαντος. Το κιονόκρανο είναι το ανώτερο τμήμα της στήλης. Το ελληνικό στυλ των κιονόκρανων - δωρικά (1), ιωνικά (2) και κορινθιακά (3) κιονόκρανα - είναι ευρέως διαδεδομένο. Ας εξετάσουμε τι κρύβεται πίσω από αυτό το αρχιτεκτονικό στοιχείο. Ας στραφούμε στην πνευματική γεωγραφία της Ελλάδας.
 ==== ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΌΣ ΡΥΘΜΌΣ
Η Κόρινθος βρίσκεται στον ισθμό που συνδέει τη χερσόνησο της Πελοποννήσου με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η Πελοπόννησος μοιάζει με ένα τσαμπί σταφύλια που κρέμονται από ένα αμπέλι και με το σχήμα της υποδηλώνει την οργανική αρχή που διέπει την ανάπτυξη των φυτών. Το κορινθιακό κιονόκρανο εκφράζει μια φυτική δύναμη. Το σύμπαν μεγαλώνει. Αν το σύμπαν δεν μεγαλώσει, θα καταρρεύσει. Αν ο άνθρωπος δεν αναπτυχθεί πνευματικά, αν δεν πάει στο πνεύμα, θα υποβαθμιστεί. Ένα τέτοιο συναίσθημα δημιουργείται όταν κοιτάζει κανείς το κορινθιακό κιονόκρανο, το οποίο φαίνεται το πιο πλούσιο μεταξύ των άλλων κιονόκρανων. Ας τονίσουμε τώρα μια ιδιαιτερότητά του. Ο κορινθιακός τίτλος τονίζει τη διαδικασία της ανάπτυξης. Προκαλεί μια αίσθηση κίνησης παρόμοια με την κίνηση ενός ποδηλάτη ή την πτήση ενός αεροπλάνου: είτε κινείσαι είτε πέφτεις. Φαίνεται ότι το κορινθιακό κιονόκρανο εκφράζει την αρχή της Manipura. Χρειάζεται μια εις βάθος μελέτη για να περιγραφούν τα υπεραισθητικά πρότυπα με περισσότερες λεπτομέρειες.

ΙΩΝΙΚΉ ΚΟΛΌΝΑ - αισθανθείτε την μέσα στο σώμα σας.

 

 Βαλεντίνος Τριφόνωφ - 

Σε ένα πρόσφατο άρθρο άρχισα να εξετάζω την ιωνική στήλη.
Η στήλη είναι ένα σύμβολο ολόκληρου του σύμπαντος, και το κιονόκρανο της στήλης εκφράζει τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος σχετίζεται με τον Θεό. Ο Λουκάς, μαθητής του Παύλου, τοποθέτησε την αρχή της ιωνικής στήλης στο Ευαγγέλιο του Λουκά. Η πρωτεύουσα της ιωνικής στήλης αποκάλυψε μερικά από τα μυστικά της. Τα κέρατα του ιωνικού κιονόκρανου εμφανίστηκαν ως η Αμερική και η Ευρασία και ο χώρος ανάμεσά τους ως ο Ατλαντικός, κάτω από τα νερά του οποίου είχε βυθιστεί η Ατλαντίδα. Η Ελλάδα, της οποίας το υποσυνείδητο τρέφεται και συνεχίζει να τρέφεται από την υγιή κληρονομιά της Ατλαντίδας, καθώς και το Αιγαίο Πέλαγος και η Μικρά Ασία, σε μειωμένη μορφή μας παρουσιάζουν το ίδιο με τα αντίστοιχα μεγεθυμένα - τις εν λόγω ηπείρους της Γης και τον ωκεανό ανάμεσά τους. Όσο περισσότερο βυθίζομαι στην έρευνα, τόσο πιο εκπληκτικά είναι τα ευρήματα. Ειδικότερα, το ιωνικό κιονόκρανο, του οποίου τα κέρατα καταλήγουν το ένα στο άλλο, υποδήλωνε τα ανθρώπινα μάτια. Αυτό το μυστήριο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Στον αρχιτεκτονικό κανόνα, πώς να σχεδιάσεις ένα ιωνικό κιονόκρανο, ένα τέτοιο μυστήριο έχει συστηματοποιηθεί με τη μορφή κανόνων. Οι κανόνες αυτοί πρέπει να υλοποιηθούν. Οι κανόνες σχεδίασης ενός ιωνικού κιονόκρανου παρουσιάζονται σε αυτή τη σύντομη ταινία (στα αγγλικά).
Επιτρέψτε μου, αγαπητέ στοχαστή αναγνώστη, να μοιραστώ την πηγή στην οποία βασίζονται τα συμπεράσματα που δημοσιεύονται στα άρθρα για την Ιωνική Στήλη. Θα βρείτε αυτή την πηγή στις απλές κινήσεις και τη μουσική της Πανευρυθμίας. Ακολουθεί ένας σύνδεσμος για την άσκηση "Square". Αν μπήκατε στον κόπο να παρακολουθήσετε την ταινία για το πώς να σχεδιάσετε ένα ιωνικό κιονόκρανο σύμφωνα με τους κανονικούς κανόνες, θα καταλάβετε εύκολα το τετράγωνο που εκφράζεται στην Πανευρυθμία.

=========================================================================================
Валентиин Трифонов - Живое существо Антропософии

Ионическая колонна - почувствовать ее посредством своего тела

В недавно опубликованной статье я начал рассматривать ионическую колонну. Колонна это символ всего мироздания, а капитель колонны выражает, как человек связан с Богом. Лука, ученик Павла, вложил принцип ионической колонны в Евангелие от Луки.
Капитель ионической колонны приоткрыла некоторые из своих тайн. Рога ионической капители предстали как Америка и Евразия, а пространство между ними - как Атлантика, под воды которой ушла Атлантида. Греция, подсознание которой питалось и продолжает питаться здоровым наследием Атлантиды, а также Эгейской море и Малая Азия в уменьшенной форме являют нам то же самое, что и их укрупненные аналоги – упомянутые континенты Земли и океан между ними.
Чем больше я погружаюсь в исследование, тем удивительнее находки. В частности, ионическая капитель, рога которой перетекают друг в друга, указала на человеческие глаза. Эту тайну знали с древних времен. В архитектурном каноне, как нарисовать ионическую капитель, такая тайна была систематизирована в виде правил. Эти правила должны быть осознаны. Правила рисования ионической капители показаны в этом коротком фильме (in English): https://www.youtube.com/watch?v=HBh04ZtnLDM....
Позвольте, дорогой вдумчивый читатель, поделиться источником, на основе которого сделаны выводы, опубликованные в статьях об ионической колонне. Вы найдете этот источник в простых движениях и музыке паневритмии. Ниже - ссылка на упражнение «Квадрат». Если вы удосужились посмотреть фильм, как рисовать ионическую капитель по каноническим правилам, то вы легко поймете, какой квадрат выражен в паневритмии.
https://www.youtube.com/watch?v=-hZ0WPTydrc.

Ψυχοσάββατο στη Βαλύρα

       Όλοι μας έχουμε παιδικές αναμνήσεις  από  το Ψυχοσάββατο στο χωριό μας. Και ποιος δεν θυμάται τη γιαγιά ή τη μητέρα του και τις γειτόνισσες, που ετοίμαζαν το σπερνό, όπως το έλεγαν.

Καθώς  προετοίμαζα τη διακόσμηση του δίσκου και έβραζα τα κόλλυβα για να τα πάω στην εκκλησία στον Εσπερινό της Παρασκευής, στις 18 Ιουνίου, θυμήθηκα ένα πολύ ωραίο ποίημα για το Ψυχοσάββατο του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη . Ένας πατέρας ψάχνει την όμορφη κόρη του που την πήρε άδικα, μέσα από την αγκαλιά του ο  Χάρος και θρηνεί. Ρωτάει απεγνωσμένα που  μπορεί να τη συναντήσει και   του απαντούν:

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ Δ3 ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 16-6-2021

  ΒΙΟΕΠΙΜΕΡΙΣΤΙΚΟΙ ΤΕΛΕΣΤΕΣ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑΣ

Συνταξιούχου εκπαιδευτικού βιολογίας .




Με βάση τα αριθμητικά δεδομένα των απογόνων  και με τη βοήθεια των Βιοεπιμεριστικών Τελεστών ο διυβριδισμός υπακούει στους τελεστές (3,1)χ(1,2,1)=3,6,3,1,2,1=6,3,3,2,1,1, =300,600,300,100,200,100=600,300,300,200,100,100

Το διυβριδισμό τον ανάγω σε 2 μονουβριδισμούς.

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Η ΜΑΝΝΑ ΤΟΥ ΡΑΜΜΟΓΙΑΝΝΗ

 Αφιερωμένο στου πολεμιστές Βαλυραίους ,που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία της Ελλάδας

        Το 1805 φεύγοντας ο Κολοκοτρώνης από τη Μάνη, πέρασε από τον Άγιο Φλώρο και έφθασε στη Σκάλα Μεσσηνίας, με 80 αρματωμένους. Προσπαθούσε να διαφύγει προς τον Αετό της Τριφυλίας από τα Κοντοβούνια. Οι Τούρκοι εκείνο τον καιρό είχαν σουβλίσει στη Ράχη της Σκάλας τον φίλο του Καρακίτσο. Γι  αυτό αναγκάστηκε και ήρθε στο Τζεφερεμίνι, τη σημερινή Βαλύρα, με σκοπό να περάσει στα Δυτικά Κοντοβούνια και από εκεί στον Αετό, για να ξεφύγει από την καταδίωξη των Τούρκων και των  Τουρκόφιλων.  Η Ανδρούσα ήταν το διοικητικό κέντρο και αποτελούσε Τουρκική βάση στρατού. Κάποιοι προδότες , ειδοποίησαν στην Ανδρούσα ότι ο Κολοκοτρώνης είναι στο Τζεφερεμίνι με το ασκέρι του για να τους συλλάβουν. Όταν το έμαθε ο Κολοκοτρώνης, έστησε ενέδρα στους Τούρκους    στη σημερινή γέφυρα , που δεν υπήρχε τότε,του ποταμού Μαυροζούμενα, και έξω από τον Άγιο Βλάση.

Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Οι Κόκκινοι Αστακοί της Βοστόνης και οι Αγελάδες του Μάρσαλ στη Βαλύρα

    Αφιερωμένο στην αείμνηστη  Αγγελική Λύρα


 
      Στη καφετέρια του Τμήματος των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ( Harvard ) στη Βοστόνη των ΗΠΑ, τον Νοέμβριο του 1955, κάθονται τρεις πρωτοετείς φοιτητές.   Είναι αριστούχοι, γόνοι καλών και ευκατάστατων οικογενειών των Ηνωμένων Πολιτειών, που έτυχαν μίας τόσο μεγάλης ευκαιρίας, να  εισαχθούν σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως.

    Είναι ο δεύτερης γενιάς Έλληνας Ηλίας (Elias), που ο πατέρας του είναι κάτοχος μίας μεγάλης αλυσίδας εστιατορίων στη Νέα Υόρκη, ο Τζον (John) που δεν θυμάται καν τους προγόνους του,    ήταν από τους πρώτους  που αποίκησαν στην Αμερική από την Ευρώπη, τους λεγόμενους Pilgrims στα αγγλικά και ο πατέρας του είναι υψηλόβαθμος αστυνομικός στη πολιτεία της Μασαχουσέτης.  Ο τρίτος είναι ο Αλέξανδρος (Alexander) που τον φωνάζουν Άλεξ και είναι δεύτερης γενιάς Ρώσος. Οι γονείς του έφυγαν από τη Μόσχα πριν την   Επανάσταση των Μπολσεβίκων, και ο πατέρας του είναι καθηγητής πανεπιστημίου στον τομέα της ιατρικής επιστήμης και διευθυντής σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά κέντρα της Βοστόνης.

Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και το Κοτέτσι του, το Σωτήριον Έτος 1956

 Αφιερωμένο σε εκείνους που υπηρέτησαν την πατρίδα με ευλάβεια

         Ο Λέων,  λόγιος, ευκατάστατος μεσήλικας άνδρας του Κολωνακίου, πρόεδρος  γνωστού Ελληνικού  Οργανισμού του Δημοσίου, αφού ζήτησε στον  οδηγό του να παρκάρει τη λιμουζίνα και να τον περιμένει, πήρε τον χαρτοφύλακά του, φόρεσε τα άσπρα γάντια του, έστρωσε το σακάκι του και περπάτησε με βήμα γοργό και σταθερό προς το γραφείο του Διοικητή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, τον Φεβρουάριο του σωτηρίου έτους 1956.

Ο λόγος της επίσκεψής του στη Σχολή ,ήταν η ανάρμοστη συμπεριφορά του γιου του Ερμή, που ήταν ναυτικός δόκιμος, και η λήψη απόφασης αν θα παραμείνει στη σχολή ή θα αποβληθεί  εντελώς. Αφού εισήλθε στο κτίριο της Διοίκησης της Σχολής, ΄ρώτησε στη γραμματεία και ανακοίνωσαν το όνομα του στον Διοικητή. Ο Διοικητής τον δέχτηκε με μικρή καθυστέρηση και πρόσχαρο ύφος.

 -     Κύριε Διοικητά,

 -     Κύριε Σ.,  παρακαλώ περάστε.

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Ο Θεοφύλακτος και ο Αναστάσης Τζαμαλής στη Βαλύρα του 1834

 Αφιερωμένο  στους αγωνιστές και ήρωες της Μεσσηνιακής Γης

       Το Σωτήριον έτος 1804, γεννήθηκαν την ίδια μέρα ,στον Δήμο Δερρών της Μεσσηνίας ,δύο αρσενικά παιδιά  ,   που οι μανάδες τους ήταν   ξαδέρφες  και λέγονταν Τζαμαλίνες . Το πρώτο παιδί βαπτίστηκε Θεοφύλακτος- Ιωάννης και το  δεύτερο Αναστάσης.  Ονομάστηκε ο Ιωάννης Θεοφύλακτος, γιατί όταν το συνέλαβε η μητέρα του και πριν καταλάβει ότι έμεινε έγκυος ,είδε στον ύπνο της τη Παναγία ,που κρατούσε και κοιτούσε με αγάπη το θείο βρέφος. “Ο Θεός το φυλάει”   είπε η  Παναγία στη Τζαμαλίνα. Γι αυτό, κι όταν γέννησε εκείνη τον γιο της , τον ονόμασε Θεοφύλακτο και σπάνια τον φώναζε Ιωάννη, το όνομα του πεθερού της. Ο Θεοφύλακτος και ο Αναστάσης γεννήθηκαν σημαδεμένοι. Ο μεν  πρώτος κουτσός στο αριστερό του πόδι και ο  δεύτερος με λυγισμένα τα δάκτυλα στο αριστερό του χέρι,  λες και  ο Θεός του έδωσε να κρατεί τη  Γη με τον Σταυρό επάνω, σαν τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Ενώ μεγάλωσαν μαζί  τα δυο  παιδιά μέχρι τα δεκαπέντε τους χρόνια,   στη συνέχεια ο Αναστάσης έφυγε καβάλα στο άλογο και πήρε τα βουνά,  πήγε να πολεμήσει κοντά στον γέρο του Μοριά, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Ο  Θεοφύλακτος τελείωσε το Ελληνικό σχολείο της εποχής του και  έκανε ιερατικές σπουδές, κοντά σε ντόπιους δασκάλους και ιεράρχες. Μελετούσε πολύ  ,ήταν ένας μοναδικός, αυτοδίδακτος δάσκαλος και  ιστοριοδίφης της εποχής του. Ο πατέρας του είχε πεθάνει και ζούσε με τη μητέρα του σε ένα   παλιό πέτρινο σπίτι στη Βαλύρα.  Αυτά που θα σας διηγηθώ, συνέβησαν  μετά την ερήμωση του Δήμου των Δερρών  το 1833, τη καταστροφή του Μελιγαλά και της Σκάλας, από τον Φέδερ, που είχε αναλάβει να καταστείλει κάθε αντίσταση των κατοίκων της Πελοποννήσου, μαζί με τους αντικαποδιστριακούς  στρατιώτες του Κωλέττη.

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΗΝΟΥ 6-6-2021-ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

 Ο Δήμος Μεσσήνης προχωρά με γοργά βήματα σε τεχνολογικά μονοπάτια για να μπορέσει να προσφέρει στους δημότες του καινοτόμες και μοναδικές λύσεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την κομβική συνεργασία με το εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που επισημοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020. Έτσι με τη βοήθεια της τεχνολογίας παρουσιάζει ένα διαδικτυακό πιστοποιημένο εκπαιδευτικό παιχνίδι που αφορά στην επανάσταση του 1821 με τίτλο «Γριφομπότ Επανάσταση».

Μέσα από το πρόγραμμα -που απευθύνεται σε παιδιά και μεγάλους- μπορεί κανείς να γνωρίσει τη συμβολή της Μεσσήνης στην επανάσταση του 1821 και να μάθει την ιστορία του τόπου μας. Το «Γριφομπότ Επανάσταση» αναπτύχθηκε από το ΓΑΒ LAB του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και έχει πιστοποιηθεί από το υπουργείο παιδείας. Ο Δήμος Μεσσήνης, είναι ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που υλοποιεί την έκδοση που αφορά στην επανάσταση του 1821.

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Ο Πατήρ Μιχαήλ και η Καλή Αμνάς

    Αφιερωμένο σε όλες τις πρεσβυτέρες της Βαλύρας

         Προς το  μέσον της τελευταίας δεκαετίας του 1800, γεννήθηκαν στην Βαλύρα δύο χαριτωμένα παιδιά. Ένα  κοντό, λεπτό και πανέξυπνο αγοράκι με ξανθές μπούκλες, που ονομάστηκε Μιχαήλ κι ένας  μελαχροινός κορίτσαρος ,τύπουΓολιάθ, που έλαβε το όνομα Αντροβασίλω από τα γεννοφάσκια του. Ο Θεός ήθελε αυτά τα δύο πλάσματα να αγαπηθούν τόσο πολύ από την πρώτη Δημοτικού , να παντρευτούν  και να υπηρετήσουν τον Κύριο, μέχρι τα βαθιά τους γεράματα.

     Ο Μιχαήλ, που ήταν έξυπνος και έμοιαζε σαν άγγελος ,αμέσως κατέκτησε  τους πάντες και έγινε ο “Μιχαλάκης  ”.  Όλα τα   κοριτσάκια του χωριού  τα  φώναζαν με το υποκοριστικό τους όνομα στο χωριό, όπως Μαρίτσα, Γωγούλα, Παναγούλα, Τασούλα,όμως  σε κανέναν δεν έκανε καρδιά να πει τον θηλυκό Γολιάθ Βασιλικούλα, γιατί αυτή ήταν η Αντροβασίλω του χωριού ,η μονάκριβη κόρη του Ανδροκλή, και είχε σχεδόν το  ανάστημα του μετρίου ύψους δάσκαλου της, από τη πρώτη Δημοτικού.

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Η Λετζέρω της Φτώχειας και της Υπομονής στη Βαλύρα του 1950

  Αφιερωμένο στα φτωχά και στα ορφανά παιδιά της Βαλύρας

 

       Η ζωή  της Λετζέρως στη Βαλύρα , φαντάζει σαν παραμύθι για μικρά παιδιά.  Η μοίρα της     την ήθελε ορφανή  , μόνη και αγράμματη  κατά την εφηβική της ηλικία, να δοξάζει τον Θεό μέσα στη φτώχεια και τη σωματική της εξαθλίωση .  Ζούσε σιωπηλή και  έρημη, σαν ξεχασμένο άγαλμα ,στη πλατεία της Βαλύρας,  σε μία καλαμένια παράγκα, στημένη πάνω σε πλίνθους του 1900,    ανάσαινε σε μια  στενή αυλή, γιατί οι  γονείς της πέθαναν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Λόγιος Δραχμάς της Βαλύρας και το Άγιο Πνεύμα

 Αφιερωμένο στους  μορφωμένους της Βαλύρας

        Ο Θεός, λίγο πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έσπειρε στη Βαλύρα πεντάλεπτα, δεκάρες, εικοσάλεπτα, πενηνταράκια, δραχμές, δίφραγκα, τάλιρα, δεκάρικα, εικοσάρικα, πενηντάρικα, εκατοστάρικα,  διακόσιες δραχμές ,πεντακόσιες δραχμές και χιλιάρικα. Επειδή όμως περίσσευε αξιόλογος χώρος και νομίσματα άλλα της νεοτέρας Ελλάδος δεν έφερε κατά τη δεδομένη στιγμή ανά χείρας  Του ,  κατ΄ εξαίρεση, τεμάχισε   1/4  από μίαν αρχαίαν Ελληνικήν μναν   ,1/4 ρωμαϊκού νομίσματος, φέρον τον Ιούλιο Καίσαρα , 1/4 Κωνσταντινάτου του Βυζαντίου και 1/4 Αγγλικής λύρας και τα έριξε σταυροειδώς στο αυλάκι της Βαλύρας.  Εγεννήθη    παις,  λόγιος και εύχαρις ,πρίγκιψ μετά θείας βούλας, Ευθύδικος ονομαζόμενος, ο οποίος έλαβε το παρατσούκλι “Δραχμάς”.

Η Αννούλα του Γιάνναρη στη Μεταπολεμική Βαλύρα

   Αφιερωμένο στα ΑΜΕΑ της Βαλύρας , που έδωσαν νόημα  στον πρόσκαιρο βίο μας

       “Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, ότι  αυτών εστιν η βασιλεία των ουρανών”, είπε ο Κύριος  στους Μακαρισμούς (Ματθ.Ε΄,3), αλλά δεν  αφορά τους νοητικά ανάπηρους, γιατί αυτούς τους έχει ήδη αναλάβει η θεία πρόνοια. Αναφέρεται σε εκείνους που ταπεινά  αισθάνονται τη πνευματική τους φτώχεια και  ο εαυτός τους εξαρτάται από τον Θεό. Πώς να κατανοήσει τον Λόγο του Χριστού ο αδαής και  υλικά αποστερημένος άνθρωπος ,  όταν τον έχει πλακώσει η   φτώχεια και τα  κοινωνικά αδιέξοδα, ώστε να κρίνει λογικά και να ζητήσει από τον Θεό να τον ελεήσει; Το απειλούμενο εγώ του  καταρρέει από  τη συνεχή   ανέχεια και ως άμυνα ενδύεται  την   αχαλίνωτη φαντασία .Καλπάζει σαν άλογο η ψυχή,   δραπετεύοντας από το στάβλο  της  πραγματικότητας, σε χώρους μακρινούς, εκεί που όλα είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα  μίας “ καθωσπρέπει ζωής”, κοινωνικά αποδεκτής και άκρως επιθυμητής, με πλούτο , δόξα και κοινωνική αναγνώριση, έτσι όπως φαντάστηκε ο απονήρευτος, ο   αγράμματος, ο άπιστος, ο άπληστος, ο ματαιόδοξος, αλλά και  ο  ψυχοπαθής,  αυτή τη μάταιη ζωή του.”Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία ότι τον Θεό όψονται”, είπε ο κύριος και ο διάβολος φρόντισε να μην τον δει κανείς κοσμικός, πάνω σε τούτο τον πλανήτη.  Η Αννούλα  της ιστορίας μας,  όπως διαβάζουμε στο ιστορικό αρχείο για τη Βαλύρα, του καθ . Ιωάννη Λύρα, αισθάνθηκε τον Θεό στα βαθιά της γεράματα,  γιατί όλη της τη ζωή  έβλεπε μόνο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ζήλεψε τη πολιτική, τη δύναμη  , την εξουσία και το χρήμα και τα αναβίβασε σε Θεό μέσα της . Ήταν μία  άμυνα ,ενάντια σε  εκείνους που δεν  εκτιμούσαν πραγματικά τη προσφορά της και υποβίβαζαν  την όμορφη βοσκοπούλα της Βαλύρας.

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Μια ζωή … εξετάσεις !

 ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Τις μέρες αυτές τα παιδιά έχουν εξετάσεις. «Εξετάζονται τα σχολεία, λέγαμε παλιά. Εξετάσεις κάθε είδους: εισαγωγικές, προγωγικές, Πανελλήνιες ή Πανελλαδικές, πτυχιακές, μεταπτυχιακές,. Παλιότερα για να «περάσεις» από μία τάξη στην άλλη είτε του Δημοτικού είτε του Γυμνασίου έπρεπε κάθε χρόνο να «εξετασθείς» και να πετύχεις βαθμό προβιβασμού. Αν «κοβόσουν» τον Ιούνιο σε κάποιο μάθημα έπρεπε τον Σεπτέμβριο να διαγωνισθείς εκ νέου σε εξετάσεις ως «μετεξεταστέος» ή «επανεξεταστέος». Κάθε σπίτι τώρα το Μάιο, Ιούνιο έχει παιδιά, εγγόνια, ανήψια, βαφτιστήρια κλπ που διαβάζουν για τις εξετάσεις τους. Όλη η οικογένεια είναι στο πόδι, σε αγωνία και ετοιμότητα. Την τελευταία διετία βέβαια λόγω πανδημίας, τα πράγματα έχουν αλλάξει, με την λεγόμενη τηλεκαπαίδευση και πότε τα σχολεία ανοίγουν και τον άλλο μήνα ξανακλείνουν.