Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Η ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ. 2724071016

ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ-ΕΡΕΥΝΑΣ-ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ, ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, 
ΤΗΣ ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Στη Μεσσηνία, οι Φράγκοι,  (όπως και πολλοί άλλοι κατακτητές), μας άφησαν στο περασμά τους, την πολιτιστική  και πολιτισμική τους κληρονομιά, που μέχρι και τις ημέρες μας η συστηματική καταγραφή, διάσωση, ανάδειξη και προβολή δεν έχει γίνει , τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και ειδικά για τα κάστρα και τους ναούς.  Γύρω από τον καταργηθέντα με τον καλλικρατικό νόμο δήμο Ιθώμης  τα φράγκικα κάστρα στο Σπιτάλι, Ανδρούσα, Λατζουνάτο, Μίλα ,Κογχύλι (Λακκακούκια) και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας βρίσκονται στα αζήτητα, καθώς πολλοί ναοί και τοπωνύμια έχουν το πρόθεμα φράγκο-(φραγκοκλησιά, φραγκολίμνα, φραγκοπήγαδο κ.λ.π.).
Κάνουμε μια καταγραφή ορισμένων  από αυτά, με φωτογραφικό υλικό, για να ευαισθητοποιήσουμε τους υπεύθυνους φορείς  και  να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Θα πρέπει να  συνδεθούν τα μνημεία αυτά με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, για να τα σεβαστούν και να τα φροντίζουν, με τη δημιουργία μονοπατιών και τουριστικών διαδρομών, για να ξεπεράσουμε τη κρίση, να βρούμε ξανά το βηματισμό μας, την αισιοδοξία και την ελπίδα για το μέλλον των παιδιών μας.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Εκλογικός κατάλογος Βαλυραίων 1865 και 1873

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ. 2724071016

ΒΑΛΥΡΑ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ (ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ 1865 ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΕΤΟΥΣ 1873)
Σε τρεις συνέχειες θα αναρτηθούν τα ονόματα των εκλογικών καταλόγων του δημοτικού διαμερίσματος Βαλύρας, του τότε προϋπάρχοντος δήμου Οιχαλίας, 1840-1912, και αργότερα θα αναρτηθούν τα ονοματεπώνυμα   άλλων ετών. Τα ονοματεπώνυμα των εκλογέων  Βαλυραίων είναι τα έτη 1847, 1865, 1873. Οι δύο πρώτοι κατάλογοι έχουν πρώτα το επίθετο και ακολουθεί το όνομα, ενώ ο τρίτος έχει πρώτα το όνομα και μετά ακολουθεί το επίθετο. Από τους καταλόγους αυτούς, μπορούν να μελετηθούν τα γενεαλογικά δέντρα του κάθε επώνυμου, ποιες οικογένειες συνεχίζουν να υπάρχουν, και σε ποιες οικογένειες το επώνυμο έχει εξαφανιστεί.
Τα ονοματεπώνυμα από τα δημοτικά διαμερίσματα Βαλύρα, Μελιγαλά και Στενύκλαρο είναι γραμμένα και στο πόνημα του ιερέα, από το Στενύκλαρο, Αριστομένη Μαρμαρά, που κυκλοφόρησε το 2010.
Για όποιον ενδιαφέρεται να βρει τους εκλογικούς καταλόγους του χωριού του, η του δήμου του, η διαδικασία είναι πολύ απλή. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση WWW.gak.gr εμφανίζονται διάφορα αρχεία. Στο αρχείο: Εκλογικά αρχείου βουλής των Ελλήνων 1844-1893 και με τη χρήση του αρχειομνήμονα επιλέγει το δήμο που τον ενδιαφέρει και το έτος.
Mπορεί επίσης και στα τηλέφωνα 210-6782200 και 210-6782208 να ενημερωθεί από τα κεντρικά ΓΑΚ, που έχουν έδρα  το Ψυχικό στην Αθήνα και να εξυπηρετηθεί για να πάρει τα αρχεία που τον ενδιαφέρουν σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.To παρακάτω ενημερωτικό  κείμενο είναι των ΓΑΚ στην ιστοσελίδα του.


Εκλογικός κατάλογος Βαλυραίων 1865
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ   ΗΛΙΚΙΑ
  1. Αγγελόπουλος Γεώργιος του Νικολάου 32
  2. Αλεξανδρόπουλος Γεώργιος του Ιωάννη 23
  3. Ανταλόπουλος Δημήτριος του Ανταλόπουλου 28
  4. Βασιλόπουλος Γεώργιος του Χρήστου 25
  5. Βασιλόπουλος Δημήτριος του Βασιλείου 45
  6. Βασιλόπουλος Κωνσταντίνος του Χρήστου 22
  7. Βασιλόπουλος Στυλιανός του Δημητρίου 22
  8. Βίγκος Πανάγος του Αντωνίου 48
  9. Γαλάνης Γεώργιος του Γαλάνη 40

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ ...Τον άρτον τον επιούσιον

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ ΛΥΡΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
 ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
 ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  
 ΤΚ 24002 ΤΗΛ.2724071016



3ο Γυμνάσιο Πάτρας
Σχολ.έτος 2010-11
Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα:
«Δος ημίν σήμερον»
 (Το ψωμί)
Υπεύθυνοι:Ρόμπολας Χρήστος
                     Ταβλά Αργυρώ



Συμμετείχαν οι μαθητές
Αλεξίου Ελένη                                                  Αλεξίου Σπύρος                       
Γιαννακοπούλου Χριστίνα             Γιαννακόπουλος Ασημάκης
Κρητικού Μαρία                                              Κρητικού Νεφέλη
 Τσάκωνας Άγγελος                                 Γκριμπούρας Λάμπρος
Δημητρουλοπούλου Ειρήνη      Δημητρουλόπουλος Στέλιος
 Κόγκα Σοφία                                              Συριόπουλος Σείριος
Σπηλιοπούλου Ελένη                      Καραμανλής Παναγιώτης
Παναγιωτοπούλου Χριστίνα               Γκόρο Χρυσοβαλάντης
Κατσαμπίρης Κων/νος                                  Καβουνίδη Αλίκη
 Κίκιλας Θεόδωρος                                    Φεταχάγι Φρέντερικ 
Θεοδωροπούλου Μαρίνα                               Κυρίτση Αθηνά  


 Ευχαριστούμε θερμά τους:
Λύρα Ιωάννη
Σιταρίδη Ευανθία
Σχοινά Μαρία
Ραβασόπουλο Γεώργιο
Σιταρίδη Χαράλαμπο
για την πολύτιμη βοήθειά τους

 Θεματικές ενότητες;

1.Ζύμωμα με μαγιά

2.Παρασκευή προζυμιού

3.Γλουτένη

4.Είδη ψωμιού

5.Χριστόψωμο

6.Κόβουν το ψωμί

7.Φούρνοι

8.Παροιμίες

9.Διατροφή στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

10.Νερόμυλοι

Η Ελιά και το Λάδι

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ.2724071016

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ 
ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ

H ελιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή των ανθρώπων της Μεσογείου. Από αρχαιοτάτων χρόνων εμφανίζεται στους μύθους, στις παραστάσεις, και στην ιστορία των λαών της. Η ελιά αποτελούσε ανέκαθεν σύμβολο ευημερίας, ειρήνης, γονιμότητας και ευφορίας. Αρκεί να σκεφτούμε ότι οι Ολυμπιονίκες κέρδιζαν ένα στεφάνι ελιάς, για να καταλάβουμε πόσο πολύτιμο είναι το δένδρο αυτό για τον άνθρωπο.
Η ελιά, όπως αναφέρει ο μύθος, ήταν το δώρο της θεάς Αθηνάς στους κατοίκους της πόλης της Αθήνας, οι οποίου σε ένδειξη ευγνωμοσύνης έδωσαν το όνομα της θεάς στην πόλης τους. Το δένδρο της ελιάς εμφανίστηκε στην περιοχή της Μεσογείου χιλιάδες χρόνια πριν και από εκεί εξαπλώθηκε στις γύρω χώρες.
Στην Κρήτη, η καλλιέργεια της ελιάς ξεκίνησε γύρω στο 3500 π.χ., ενώ οι αρχαίοι Έλληνες άλειφαν το σώμα τους και τα μαλλιά τους με λάδι ελιάς, για περιποίηση και υγεία. Πάμπολλα ελληνικά και ρωμαϊκά γραπτά αναφέρονται στην ελιά και τον ευεργετικό της ρόλο. Αναφορές στην ελιά βρίσκονται τόσο στη Βίβλο όσο και στο Κοράνι. Η καλλιέργεια της ελιάς υπολογίζεται ότι ξεκίνησε πριν από 7.000 χρόνια. 

Νοσταλγικές αναμνήσεις από την Βαλύρα


Του αείμνηστου 
Αθανασίου Καρύδη,
που έζησε τα περισσότερα χρόνια 
της ζωής του και απεδήμησεν 
εις Κύριον ,εν τη Θεσσαλονίκη


Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΒΑΛΥΡΑ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ

Βαλύρα:Αναζητώντας τους προγόνους και τις ρίζες μας...
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΤΚ 24002 ΤΗΛ. 2724071016
Σε τρεις συνέχειες θα αναρτηθούν τα ονόματα των εκλογικών καταλόγων του δημοτικού διαμερίσματος Βαλύρας, του τότε προϋπάρχοντος δήμου Οιχαλίας, 1840-1912, και αργότερα θα αναρτηθούν τα ονοματεπώνυμα άλλων ετών. Τα ονοματεπώνυμα των εκλογέων Βαλυραίων είναι τα έτη 1847, 1865, 1873. Οι δύο πρώτοι κατάλογοι έχουν πρώτα το επίθετο και ακολουθεί το όνομα, ενώ ο τρίτος έχει πρώτα το όνομα και μετά ακολουθεί το επίθετο. Από τους καταλόγους αυτούς, μπορούν να μελετηθούν τα γενεαλογικά δέντρα του κάθε επώνυμου, ποιες οικογένειες συνεχίζουν να υπάρχουν, και σε ποιες οικογένειες το επώνυμο έχει εξαφανιστεί.
Τα ονοματεπώνυμα από τα δημοτικά διαμερίσματα Βαλύρα, Μελιγαλά και Στενύκλαρο είναι γραμμένα και στο πόνημα του ιερέα, από το Στενύκλαρο, Αριστομένη Μαρμαρά, που κυκλοφόρησε το 2010.
Για όποιον ενδιαφέρεται να βρει τους εκλογικούς καταλόγους του χωριού του, η του δήμου του, η διαδικασία είναι πολύ απλή. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση WWW.gak.gr εμφανίζονται διάφορα αρχεία. Στο αρχείο: Εκλογικά αρχείου βουλής των Ελλήνων 1844-1893 και με τη χρήση του αρχειομνήμονα επιλέγει το δήμο που τον ενδιαφέρει και το έτος.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΗ(ΒΑΚΗ) ΣΤΑΜ.ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ

ΑΡΧΕΙΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ* 13 ΤΟΜΟΙ 1914-1961
ΤΡΙΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ 1925-1933


TOY ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Τ.Κ.24002, ΤΗΛ.2724071016
Η παλιά κοινότητα της Βαλύρας διαθέτει πλούσιο αρχείο, μέσα από το οποίο φαίνονται όλες οι αλλαγές στο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, αστικό γίγνεσθαι κ.λ.π. Κάναμε μια επιλογή από κάθε τόμο, για διάφορα θέματα, με τις αντίστοιχες πράξεις, δίνοντας ένα μπούσουλα, σε οποιοδήποτε ερευνητή, ο οποίος θέλει να ασχοληθεί με τα θέματα που τον ενδιαφέρουν, αρχίζοντας από το 1914 και τελειώνοντας το 1961.
Διοικητικές μεταβολές της Βαλύρας
1835-1840. Δήμος Δερρών (τον αποτελούσαν τα χωριά Σκάλα και Βαλύρα.
1841-1914 Κοινότητα Βαλύρας
1998-2010.Με το νόμο Καποδίστρια δημιουργείται ο Δήμος Ιθώμης που τον αποτελούν τα χωριά Βαλύρα, Λάμπαινα, Αριστοδήμειο, Αρσινόη, Αρχαία Μεσσήνη, Ζερπίσια, Ρευματιά, Βουρνάζι,, Χρυσότοπος Πετράλωνα και Κοχύλι.
2010. Με τον Καλλικρατικό νόμο έγιναν νέες συνενώσεις και η Βαλύρα ανήκει στον νέο δήμο Μεσσήνης ο οποίος προέκυψε, από τη συνένωση 8 δήμων.

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΒΑΛΥΡΑΙΟ ΗΘΟΠΟΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟ(ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ)

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
 ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 Τ.Κ. 24002, ΤΗΛ 2724071016
Γεννήθηκε το 1910 στη Βαλύρα Μεσσηνίας και ακολουθεί το δύσκολο δρόμο της έβδομης τέχνης, του θεάτρου και του κινηματογράφου. Τελειώνει τη σχολή Εθνικού Θεάτρου και εμφανίζεται στους επαρχιακούς θιάσους . Τον κερδίζει το Κ.Θ.Β.Ε. και με το θίασο Καρούσου συμμετέχει στα έργα; Το παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας, Δούκας της Παροναξίας, Απαγωγή της Σμαράγδας. Παίζει στους θιάσους Κοτοπούλη, Θέατρο Μετροπόλιταν, θίασο Κατερίνας Φωτοπούλου, Βέμπο, Εθνικό Κήπο. Στο Ε.Λ.Θ. παρέμεινε για πολλά χρόνια ερμηνεύοντας τους ρόλους στα έργα:
Αγαπητικός της Βοσκοπούλας (Γκόλφας), ο Χριστός Ξανασταυρώνεται (Γιαννακός), Καραϊσκάκης, Ηλίθιος, Έβδομος Ουρανός, Είναι Βαθιές οι Ρίζες, Οδύσσεια, Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού, και ο Πραματευτής. Στο θίασο Αναλυτή-Ρηγοπούλου παίζει στο έργο ; Είμαστε Όλοι Συνυπεύθυνοι και στο θίασο Φωτόπουλου παίζει στο έργο: Δον Καμιλλο. Στο Κ.Θ.Β.Ε. παίζει στα έργα: Το παιχνίδι της τρέλλας και της φρονιμάδας, Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν.

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ , ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ, ΜΑΜΜΗ, ΜΑΓΟΣ ,ΓΗΤΕΥΤΗΣ ΦΕΙΔΙΩΝ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ,
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Τ.Κ.24002
ΤΗΛ. 2724071016
ΒΑΛΥΡΑ

Οι τότε γιατροί της Βαλύρας Γεωργακόπουλος Κωνσταντίνος, Κολιόπουλος Κωνσταντίνος και Τσαγκάρης Φώτης, εκτός των ιατρικών τους καθηκόντων ασχολήθηκαν και με τα κοινά. Οι δύο πρώτοι εκλέχτηκαν πρόεδροι της κοινότητας της Βαλύρας, όπως δείχνει στο τέλος ο πίνακας, ενώ ο τρίτος εκλέχτηκε δήμαρχος Καλαμάτας. Στο γιατρό Γεωργακόπουλο, που εκλέχτηκε 6 φορές πρόεδρος της κοινότητας Βαλύρας, πουλούσαμε τις βδέλλες , ένα πενηνταράκι τη μία. Τις πιάναμε στον ποταμό Πάμμισο όταν ψαρεύαμε ή στα ρύζια όταν προσπαθούσαμε να πιάσουμε τα ψάρια. Κολλούσαν πάνω στο κορμί μας ή τα πόδια μας, και στη συνέχεια τις ξεκολάγαμε αλείφοντας τες με πετρέλαιο ή κατράμι που παίρναμε από τις ρόδες των κάρων.
Ο γιατρός Κολιόπουλος έφυγε μετά την κατοχή στην Αθήνα και έχει δύο παιδιά γιατρούς, ενώ ο γιατρός Τσαγκάρης, τις εντυπώσεις του στα χρόνια της κατοχής, τα εξέδωσε σε ένα βιβλίο με τίτλο: Αναμνήσεις της Μεσσηνιακής κατοχής, από την σκοπιά της δημαρχίας Καλαμάτας. Κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες, για την απελευθέρωση Ομήρων και φυλακισμένων, από τους Γερμανούς.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ «ΠΟΙΗΤΗ» ΜΙΜΗ ΜΠΟΥΖΑΛΑ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
Τ.Κ.24002, ΤΗΛ.2724071016

 Ο Mίμης Μπουζαλάς  ήταν ένας  Βαλυραίος  ζωντανός άνθρωπος γεμάτος κέφι και αισιοδοξία και δινόταν πολύ στους νέους και τα μικρά παιδιά. Ήταν γεμάτος ανθρωπιά ,καλοσυνάτος  και το αποδεικνύουν οι δυο φωτογραφίες η μια που έχει δώσει στους πιτσιρικάδες να τρώνε καρπούζι παραγωγής του και η άλλη στο μοναστήρι που έχει συγκεντρώσει, στην πραμάτεια του όλους τους Μπιζανιώτες. Στενοχωρήθηκε όταν του πέταξαν κατά λάθος ένα σακί φωτογραφίες  και τον καθησύχασα, γιατί είχα αντιγράψει πολλές από αυτές που πετάχτηκαν, δινοντάς του τα αντίγραφα. Απεβίωσε πριν 3 χρόνια, πλήρης ημερών, αφήνοντας σε εμάς τις φωτογραφίες του, τα ποιηματά του και τα στιχάκια του.
Το προσόν του μπάρμπα Μίμη ήταν να δημιουργεί ποιήματα και στιχάκια, από τα οποία πολλά έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Βαλύρα. Τα ποιήματα «η  Κλεοπάτρα»  και «ο Σεισμός της Καλαμάτας, το 1986», είναι από τα πλέον συγκινητικά. Παρουσιάζουμε το ποίημα η δεντρογαλιά που είναι λαογραφικού περιεχομένου και συνοδεύεται από  μια σπάνια συλλεκτική φωτογραφία.

Η ΔΕΝΤΡΟΓΑΛΙΑ
Έπεσα να κοιμηθώ
 το ντάλα μεσημέρι
Και η γυναίκα ήρθε να μου πει
 ένα άσχημο χαμπέρι.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΛΑΚΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟ (ΤΣΟΥΡΟΥΧΗ)

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
ΤΚ 24002,ΤΗΛ.2724071016

Ο Λάκης Μπακόπουλος ή Τσουρούχης  παιδικός  και αχώριστος  φίλος μου μέχρι σήμερα, είχε πολλές αδυναμίες-αγάπες. Τον αθλητισμό, το μπάνιο στον Πάμμισο, τα πρόβατα με το επάγγελμα του τσοπάνη, τις γυναίκες, το παίξιμο της φλογέρας   που την έφτιαχνε μόνος του χωρίς γλωσσίδιο από τρίχρονο καλάμι, τη μελέτη της φύσης-ζώων-ανθρώπων, και τον οικολογικό τρόπο ζωής του.
Τελειώνοντας το δημοτικό, δεν συνέχισε γυμνάσιο, γιατί ο πατέρας του ήταν φυματικός, ο αδελφός του Μπάμπης πήγαινε στο γυμνάσιο Μελιγαλά και έπρεπε ο Λάκης να μείνει στο σπίτι να φροντίζει τα του σπιτιού, των κτημάτων και των ζώων, και να βοηθά τη μητέρα του Σταυρούλα. Φθάνοντας στα δεκαεννιά του κάνει την επανάστασή του. Φεύγει για Βραζιλία που εκεί μένει ο θείος του Νίκος, αδελφός του πατέρα του. Επιστρέφει για να υπηρετήσει τη «Μαμά Πατρίδα» 26 μήνες,  με μαλλιά μακριά, σκουλαρίκι στο αυτί, κομποσκοίνια στα χέρια, πρωτόγνωρα, για ένα μικρό χωριό.

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Η ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ TOY TΕΩΣ ΔΗΜΟΥ ΙΘΩΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ και ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ,
 ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, Τ.Κ.24002,
 ΤΗΛ 2724071016
Ο πολιτισμός σαν κινητήρια δύναμη ,στην σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία εξασφαλίζει ταυτότητα, αυτοπεποίθηση και κοινωνική αποδοχή. Παράλληλα δημιουργεί θέσεις εργασίας και απασχόλησης είτε άμεσα ,είτε έμμεσα στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα παραγωγής.
Η περιοχή μας με τουριστική διαφήμιση, έργα πολιτιστικής ανάπτυξης και έργα επίλυσης δημοτικών προβλημάτων των δημοτικών διαμερισμάτων , θα πετύχει την πολιτιστική της αναβάθμιση και ανάπτυξη. 
Για την επίτευξη των στόχων αυτών σημαντικό ρόλο κατέχουν τα έργα υποδομής, οι υπηρεσίες και οι κατάλληλες εμπειρίες. Ο σχεδιασμός των έργων στοχεύει στο να αποκτηθεί ένας βιώσιμος εξοπλισμός της περιοχής που θα της επιτρέψει να εξελίσσεται σε μητροπολιτικό πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, με παρεμβάσεις που εντάσσονται στον ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό.  Σήμερα ο αρχαιολογικός μας χώρος είναι χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό και χωρίς καμιά σημαντική παρουσία στη ζωή των κατοίκων της , γιατί κανένας φορέας δεν έχει αναλάβει την προβολή του , οι ανασκαφές αναστηλώσεις προχώρησαν ικανοποιητικά αλλά,  δεν υπάρχει ακόμη αργαστή συνεργασία των κατοίκων Αρσινόης-Αρχαίας Μεσσήνης και του καθηγητή κυρίου Πέτρου Θέμελη που κάνει τις ανασκαφές.
Το υπάρχον μουσείο είναι δείγμα μουσείου σε σχέση με το υλικό που στοιβάζεται κάτω στις αποθήκες, οι δε χώροι εκδηλώσεων  είναι λίγοι και κακώς εξοπλισμένοι π.χ. προαύλειοι χώροι σχολείων και γήπεδα.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΟΡΥΖΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΑΚΑΡΙΑ ΠΕΔΙΑΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ  ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ24002
ΤΗΛ 2724071016
Η Ελλάδα μας έχει 2 συγκριτικά πλεονεκτήματα, τη γεωργία και τον τουρισμό. Θα περιγράψουμε τους λόγους που οδηγηθήκαμε εδώ, καθώς και προτάσεις, για να επανακάμψει η γεωργία και κτηνοτροφία μας, και να περιοριστεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.
Όταν ήμουν μαθητής στο δημοτικό είχαμε το σχολικό κήπο, ο οποίος μας έφερνε σε επαφή με τη φύση.  Ο δάσκαλος μας δίδασκε βιωματικά, τα φυσιογνωστικά μαθήματα και η κατανοησή τους ήταν πολύ εύκολη. Φοιτητής στην Πάτρα, την εποχή του ’70, υπήρχε γεωργικό σχολείο, το οποίο μετά από λίγα χρόνια σταμάτησε τη λειτουργία του.
Για τους σχολικούς κήπους ο νόμος αναφέρει τα εξής.
Παρ εκάστω δημοτικώ σχολείω ιδρύεται και καλλιεργείται σχολικός κήπος και ζωοτροφείον, ως παράρτημα αυτού, χάριν της διδασκαλίας των φυσιογνωστικών μαθημάτων και προς απόκτησιν από των μαθητών προκαταρτικών γνώσεων καλλιεργείας της γης. Κατάλληλος έκτασις γης προς ίδρυσιν σχολικού κήπου, εάν δεν έχει ιδίαν το σχολείο, χορηγείται δωρεάν υπό της κοινότητος εν ή λειτουργεί το σχολείον. Προς απόκτησιν καταλλήλου εκτάσεως γης, δύναται να γίνει και αναγκαστική απαλλοτρίωσις, ενεργουμένη κατά τας διατάξεις του νόμου 2442.Στους σχολικούς κήπους αναφέρεται ο νόμος 920\1946, Α.Ν.1547\1950 και 1643\1951.(αναγράφεται όπως το πρωτότυπο).

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Η ΥΔΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΠΑΜΜΙΣΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΡΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ.2724071016

Διαβάσαμε στον τοπικό τύπο της Μεσσηνίας, ότι ο δήμος Καλαμάτας, ο σύνδεσμος ύδρευσης και ο δήμος Μεσσηνιακής Μάνης, συμφώνησαν στην ύδρευση της Μεσηνιακής Μάνης, από τον ποταμό Πάμμισο.

Σύμφωνα με παλιές μετρήσεις του ΓΟΕΒ η παροχή νερού στον ποταμό Πάμμισο, εντός του ίδιου έτους, κυμαίνεται από 4,7 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, που είναι η μεγίστη παροχή, μέχρι 3 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο που είναι η ελαχίστη, και από τις 7 μεγάλες πηγές η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται από 20 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Η υψομετρική διαφορά των πηγών του Παμμίσου, στον άγιο Φλώρο, από την επιφάνεια της θάλασσας είναι μόνο 16 μέτρα. Από το 1962 με 2 ηλεκτροκινητήρες 125 ίππων, υδρεύονται 13 χωριά και από το 1969 με 3 ηλεκτροκινητήρες 125 ίππων υδρεύονται 25 χωριά.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Στιγμές και πρόσωπα από την Βαλύρα που ...έφυγε


Ιστορικά αρχεία Κοινότητας: Ονοματοθεσία των 20 οδών της Βαλύρας

ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ 2724071016

ΑΡΧΕΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
ΤΟΜΟΣ 13ος
21-12-1958 ΕΩΣ  26-3-61
32.ΟΝΟΜΑΤΟΘΕΣΙΑ ΟΔΩΝ -ΕΙΚΟΣΙ ΟΝΟΜΑΤΑ-

Με τις πράξεις 29 (16-8-1960) και 32 (28-8-1960) έγινε η ονοματοθεσία των οδών και πλατειών της ΒΑΛΥΡΑΣ. Πρόεδρος ήταν ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΡΑΤΗΣ και κοινοτικοί σύμβουλοι οι :
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΚΡΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ και
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΑΜΗΣ, από τους οποίους,  δύο  στην ονοματοθεσία έδωσαν επίθετα της οικογενειάς τους.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

΄΄ΜΠΟΥΚΕΤΟ'' , το περιοδικό στα χρόνια του μεσοπολέμου


 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Τ.Κ. 24002
ΤΗΛ.2724071016

AΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΜΠΟΥΚΕΤΟ,TEYXOΣ 555, ΜΕ ΕΚΔΟΤΗ ΤΟ ΜΕΣΣΗΝΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ, ΑΠΟ ΑΓΙΟ ΦΛΩΡΟ

1.ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΝ ΕΤΕΙ 1899 ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΔΝΤ,ΕΚΤ,ΕΕ
2. Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Στην Κερκυραϊκή εφημερίδα «Ανεξάρτητος» της 11ης  Οκτωβρίου 1899 γράφει:
« Ο μηχανικός που έχει το μηχανουργείο του στην οδό υδάτων, απέναντι του πιλοπωλείου κυρίου Τρύφου, δύναται να στείλει άνθρωπο εις τα ουράνια και να φέρει την ουράνιον συγκοινωνίαν, αν ευβρίσκετο ένα έθνος να ……ξεχρεώσει την Ελλάδα.Η ρεκλάμα αυτή είχε δημοσιευτεί επί πληρωμή. Δυστυχώς δεν βρέθηκε κανείς πρόθυμος, να ….ξεχρεώσει την Ελλάδα.
(Ιστορικά και πληροφοριακά σας ενημερώνω ότι είχε προηγηθεί το απελευθερωτικό κίνημα στην Κρήτη το 1878, που ήθελε την ενωσή της με την Ελλάδα. Τότε υπογράφτηκε η σύμβαση της Χαλέπας που προέβλεπε μεγαλύτερη συμμετοχή των Κρητικών στη διοίκηση. Οι παραβιάσεις της σύμβασης αυτής από την μεριά των Τούρκων οδήγησε  τους Κρητικούς σε εξεγέρσεις το 1889, 1895 και το 1897 ο επαναστατικός αναβρασμός είχε κορυφωθεί. Η Τουρκία τότε κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδος, στις 5 Απριλίου1897, και οι τουρκικές δυνάμεις φθάσανε μέχρι το Δομοκό, στις 5 Μαΐου. Τότε η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την μεσολάβηση των δυνάμεων, για ανακωχή των εμπολέμων. Η συνθήκη ειρήνης υπογράφτηκε στην Κωνσταντινούπολη, στις 22 Νοεμβρίου του 1897, και ήταν ταπεινωτική για την Ελλάδα, γιατί έπρεπε να πληρώσει στην Τουρκία πολεμική αποζημίωση 100 εκατομμυρίων χρυσών φράγκων. Η ελληνική κυβέρνηση, ζήτησε δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις και υποχρεώθηκε να δεχθεί Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, που θα εξασφάλιζε την εξοφλησή του. Επιτροπή από αντιπροσώπους των δυνάμεων ανέλαβε τη διαχείριση της ελληνικής οικονομίας , και κυρίως την είσπραξη των εσόδων από χαρτόσημα, τελωνειακούς δασμούς και είδη μονοπωλίου ).
Στο ίδιο τεύχος, ο δημοσιογράφος Σταμάτης Σταματίου, με καταγωγή από την Ναύπακτο, στις σελίδες 1962-3, γράφει ένα άρθρο με τίτλο. «Μέσα στη Φύση, από το ημερολόγιο ενός παλιού στρατιώτη». Περιγράφει την ερωτική σχέση των στρατιωτών που κατάγονταν από διάφορα χωριά της Ελλάδος, με τα διάφορα φυτά του βουνού. Περιγράφουμε μερικά αποσπάσματα όπως είναι γραμμένα στο περιοδικό.

Τοπονύμια Βαλύρας και σύνορα με όμορα χωριά

Γράφει ο Γιάννης Δ.Λύρας
ΣΙΟΡΙΖΑ. Από Μπαρακάρη μέχρι Κουρετέΐκα
ΠΛΑΤΩΝΑ.Από πάνω Μούλκι μέχρι ρέμα Σουβάλας
ΣΟΥΒΑΛΑ.Από ρέμα Σουβάλας μέχρι παληόμυλο
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ.Τα χτήματα πάνω από το δρόμο που δόθηκαν σε ακτήμονες   Βαλυραίους  το 1953  από τη μοναστηριακή περιουσια της Ιεράς Μονής Βουλκάνου
ΤΟΥΡΛΕΣ.Θυμιου Γκομέση  μέχρι Φώτη Ηλιόπουλου
ΓΥΦΤΟΡΕΜΑΤΑ. Από Μαργαρίτα Χριστάκη μέχρι το όριο του   μοναστηριού και τη μέση της Πλατώνας
ΓΕΩΡΓΟΡΕΜΑ.Από  Θύμιου Γκομέση μέχρι Σφήκα
ΜΥΛΟΛΑΚΑΣ.Από Καπότη Θόδωρου μέχρι Θεοφίλενας
ΧΟΥΝΕΣ. Από Λύρα  Θανάση μέχρι Φώτη  Ηλιόπουλου
ΣΤΕΦΑΝΙΑ.Από Νίκου Μέρμηγκα μέχρι Νίκου Μαρινόπουλου
ΣΠΗΛΙΕΣ. Από άγιο Λιά –γοργόρεμα-Μαρινόπουλου
ΑΗ  ΛΙΑΣ.Γύρω από τονΑγιο Λιά
ΑΡΑΠΗΣ.  Μεταξύ γύρας- αγίου Λιά- σπηλιάς-Παναίτσας
ΓΥΡΕΣ.Από ποτάμι μέχρι αράπη
ΜΑΛΤΟΧΕΡΙΣΟ. Από αμπελίσιο πηγάδι μέχρι   Γρηγόρη ΑΑλεξανδρόπουλου
ΣΑΣΑΝΕΑ.Πηγάδι Ερρίκου  Λινάρδου
ΑΓΡΙΛΙΑ.Από Αγγελακόπουλου μέχρι Αλεξανδρόπουλου  σταφίδα
ΛΑΧΙΔΕΣ Ή  ΛΑΧΝΟΙ.Κατω άπο το δρόμο προς το Πλατύ
ΡΩΜΕΙΚΟ.Δημητρακόπουλου στάνη
ΑΓΙΑΝΝΗΔΕΣ.Γύρω από τον Αγιάννη
ΞΙΦΑΡΕΣ.Μεταξύ Αγιάννη –Αγίου ΠΈΤΡΟΥ
ΣΕΛΙΚΟ.Γύρω από τον αγιο Πέτρο
ΚΟΥΒΕΛΙΑ.Στο σύνορο Λαμπαινας –Βαλύρας ,ρέμμα-γέφυρα
ΒΑΜΠΑΚΙΑ.Από σασανέα προς κάμπο
ΓΑΝΙΕΣ.Από Μπεζεστένι μέχρι Βίγκου πηγάδι
ΠΑΛΗΟΜΥΛΟΣ.Γύρω από το μύλο
ΠΙΣΟΚΟΛΑ.Γύρω από το πηγάδι του Αγγελόπουλου
ΛΙΝΑΡΔΟΥ ΠΗΓΑΔΙ -ΚΑΒΡΟΓΑΔΕΣ.Γύρω από το πηγάδι του Λινάρδου
ΒΛΑΧΟΠΟΡΟ.Μετά τα αλωνάκια
ΞΕΡΙΚΑ.Από Βίτσου  μέχρι γραμμή Χασάμπασα
ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ.Στα σύνορα με το Πλατύ κοντα στη σιδερένια γέφυρα
ΤΟΥΛΟΠΙΑ.Κώστα Φεφόπουλου πηγάδι
ΝΤΑΡΑ.Χτήμα Λάκη Μπόβη
ΠΟΥΛΟΓΙΑΝΝΗΤο κτήμα του Πουλόγιαννη
ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΙ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ.Κοντά στη βαλτοκλησιά
ΜΠΑΤΑΚΙΑ.....
ΓΛΑΡΕΣ.Από  Φερμάνη-Πουλόγιαννη μέχρι  το παλιό βάλτο στα Σκαλεικα
ΒΑΛΤΟΚΚΛΗΣΙΑ.Γύρω από την εκκλησιά
ΠΟΤΙΣΤΙΚΑ Από Καρύδη-Αγία Τριάδα
ΠΕΡΑ  ΜΕΡΙΑ.Η περιοχή μετά το ποτάμι     
ΚΑΜΠΟΣ.Η περιοχή στο Πάμμισο
ΡΑΧΕΣ.Πάνω από το ΜΠΙΖΆΝΙ
ΤΣΟΥΚΑ. Το σύνορο Σκάλας –Βαλύρας- ΖΈΣΑ
ΒΕΖΥΡΟΡΑΧΗ. Ηπεριοχή γύρω από το καλοκαιρινο μύλο
ΠΑΡΑΣΠΟΡΙ Από βεζυρόραχη-ξελότζα Μπάκα
ΑΡΜΑΚΑΣ. ....
ΣΕΛΙΚΟ.Γύρω από τον  Αγιο Πέτρο
ΒΑΡΙΚΑ.Από Ηλία Μπουρίκα –γήπεδο-μέχρι Μαρινέϊκα
ΣΑΣΑΝΕΑ. ..
ΟΧΤΟΙ  Από Σταύρου Τσιλίκα  γανιάΓεωργόπουλου Παναγιώτη-
ΑΛΩΝΑΚΙΑ.Από Ερρίκου Λινάρδου –Θανάση Λιοντήρη
ΑΡΜΥΡΕΣ. Από Μαρινοπουλου μέχρι  Βαλτοκλησιά
ΛΑΧΙΔΕΣ. Από την ασφαλτο από κάτω μέχρι τα γροθάρια του Τάσου                                 Σπηλιώτη
ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΕΣ.Από Λεωνίδα Μπαλντοπουλου-ορια Σκάλας

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΤΣΑΠΟΓΑΣ:H «Άγνωστη Πελοπόννησος»


Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΤΣΑΠΟΓΑΣ με συνεργάτες του, επιμελήθηκε το καλαίσθητο έντυπο με τίτλο, «Άγνωστη Πελοπόννησος», για λογαριασμό των εκδόσεων ΟΞΥ.Για το κάθε νομό της Πελοποννήσου υπάρχουν αναλυτικά τα παρακάτω.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002 , ΤΗΛ.2724071016

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟΥΣ 7 ΑΥΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ 178-189
Η συγγραφική ομάδα του «Παράξενου Ταξιδιώτη», κρύβει εμπειρίες και συγκινήσεις, που θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε την Πελοπόννησο σε βάθος, και θα πρέπει κάθε Πελοποννήσιος να έχει το έντυπο αυτό στη βιβλιοθήκη του.
Τώρα κάνει μελέτη, έρευνα, καταγραφή, για το πέρασμα των Φράγκων από την Ελλάδα, με το οποιοδήποτε πολιτιστικό-πολιτισμικό, που άφησαν στη χώρα μας. Στη Μεσσηνία έχουν δημιουργήσει, κτίρια, κτίσματα, κάστρα, ναούς, τα οποία θα περιέχονται , στο νέο του πόνημα. Είναι παράλληλα, το βιβλίο αυτό, πόλος έλξης τουριστών που διψούν και θέλουν να γνωρίσουν βιωματικά, τις άγνωστες ομορφιές της πατρίδας μας, και θα είναι ο προξενητής τους, και με βιολογικούς όρους, ο σένσορας, προμότορας, στρούκτουραλ και οπερέιτορ.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1836 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ

ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ
 ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΤΚ 24002, ΤΗΛ.2724071016

Tα φυσιογνωστικά μαθήματα δηλώνουν τη γνώση της φύσης και περιλαμβάνουν: Τη φυσική, χημεία, γεωγραφία-ανθρωπογεωγραφία, γεωλογία-ορυκτολογία, βοτανική ή φυτολογία, ζωολογία, ανθρωπολογία-υγιεινή.
Θα περιγράψουμε την ιστορία των νόμων, φυσιογνωστικών τμημάτων, διδακτικών εγχειριδίων και ο αναγνώστης μελετητής, να προβληματιστεί και εξάγει τα συμπερασματά του. Τη σχολική χρονιά 2011-12, οι 4 πρώτες τάξεις δημοτικού διδάσκονται τη μελέτη του περιβάλλοντος και οι τάξεις Ε,ΣΤ διδάσκονται τα φυσικά και τη γεωγραφία.
 Στο γυμνάσιο η Α γυμνασίου διδάσκεται βιολογία και γεωγραφία, η Β γυμνασίου φυσική, χημεία και γεωγραφία και η Γ γυμνασίου φυσική, βιολογία και χημεία. Στο λύκειο η Α λυκείου διδάσκεται φυσική, χημεία και βιολογία (ύστερα από πολλά χρόνια), η Β λυκείου διδάσκεται φυσική, χημεία, βιολογία, αρχές περιβαλλοντικών επιστημών και διαχείριση φυσικών πόρων και η Γ λυκείου φυσική ,χημεία και βιολογία. Στη Β-Γ λυκείου υπάρχουν οι κατευθύνσεις και τα κατ’ επιλογήν μαθήματα.
Στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ έχουν τα μαθήματα ειδικότητας και στα ΕΠΑΛ διδάσκεται η βιοχημεία. Τα μαθήματα αυτά βασίζονται στο ενιαίο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών του 1998, στο οποίο καταργείται οριστικά το μάθημα της γεωλογίας που διδασκόταν στην Α λυκείου και η γεωγραφία Γ γυμνασίου, που είχε καταργηθεί νωρίτερα.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ταξείδι στις ράγες με τα τραίνα που ...φύγαν

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ.ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, Τ.Κ.24002
ΤΗΛ. 2724071016

Πολλά παιδιά την εποχή του ’60, που πήγαιναν στο γυμνάσιο Μελιγαλά, άλλα έμεναν στο Μελιγαλά σε δωμάτιο  2-3 μαζί και άλλα πηγαινοέρχονταν με το τραίνο, για το οποίο περιγράφω μια πραγματική ιστορία.Η μάννα μόλις σηκώθηκε. Ανάβει τη φωτιά και βάζει την κατσαρόλα πάνω στη σιδερωστιά, για να φτιάξει το χυλό. Το ρολόι δείχνει έξι και μισή. Παιδιά ξυπνάτε, σε λίγο έρχεται το τραίνο ,για να πάτε στο σχολείο. 

ΤΟ ΤΡΑΜ ...ΚΑΠΟΤΕ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ.ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, Τ.Κ.24002
ΤΗΛ. 2724071016

ΤΡΟΧΙΟΔΡΟΜΟΙ – ΤΡΑΜ ΠΑΤΡΑΣ 
 Το Τραμ (τροχιόδρομος) της Πάτρας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που κινείτο με ηλεκτρικό ρεύμα. Εγκαινιάστηκε το 1902 και το δίκτυό του περιλάμβανε δύο γραμμές: Η πρώτη μήκους 5,3 χιλιομέτρων και η δεύτερη 1,7.
Η λειτουργία τροχιόδρομων στην Πάτρα ήταν ιδέα του δημάρχου Πατρών Α. Κοντογούρη. Η εταιρεία Θόμψον-Χιούστον αναγείρει δίπλα στο εργοστάσιο φωταερίου ηλεκτρικό θερμικό εργοστάσιο για τους τροχιοδρόμους. Οι ράγες φτάνουν με πλοίο του Δεκέμβρη του 1900 και αρχίζουν να στρώνονται στους δρόμους της Πάτρας.
 Οι πρώτες δοκιμές γίνονται στους δρόμους της Πάτρας στις 14/3/1902 στην οδό Αγίου Ανδρέου με έκπληξη χειροκροτήματα και θαυμασμό από τους διαβάτες. Τα επώνυμα εγκαίνια γίνονται στις 5/4/1902 και η τελετή πραγματοποιείται στο ηλεκτρικό εργοστάσιο της εταιρείας μέσα σ αρκετό και εκλεκτό κόσμο της κοινωνίας της Πάτρας και προεξείχε το ωραίο(γυναικείο) φύλο.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ - ΤΑ ΚΑΡΑ

 
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ.ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, Τ.Κ.24002
ΤΗΛ. 2724071016
Στο χωριό μου, τη Βαλύρα Ιθώμης Μεσσηνίας, αυτοί που είχαν κάρα ήταν: Τα αδέλφια Χριστάκη Κωνσταντίνος και Παναγιώτης, τα αδέλφια Φωτεινού Παναγιώτης και Νίκος, ο Ηλίας Ηλιόπουλος ή Κουρής, ο Αθανάσιος Τσιλίκας, ο Νίκος Μαρινόπουλος ή Μαρίνης και ο Παρασκευάς Φειδάς ή Τσόγκας. Τελευταία ο βαλυραίος Σωκράτης Μπάκας είχε σούστα την οποία χρησιμοποιούσε στις αγροτικές του εργασίες και τον έχουμε φωτογραφήσει, έξω από το σπίτι μου. Με τα κάρα μετέφεραν ελιές, σύκα, σταφύλια, ντομάτες ,άμμο, πέτρες, ξύλα, ζώα, ή πήγαιναν βαλυραίους φυματικούς στην περιοχή της Αλαγονίας, ή μετέφεραν τα προικιά της νύφης κ.λ.π.. Τα κάρα χρησιμοποιούσαν οι εκάστοτε πρόεδροι της κοινότητας, στην προσωπική εργασία του χωριού.  Πριν βγουν τα τρακτέρ, τα λιοτρίβια, για τη μεταφορά λαδιού και ελιών  χρησιμοποιούσαν  τα κάρα. Ένα Σάββατο πηγαίνοντας στις Χούνες να μαζέψουμε κοκολόι ελιές μας περίμενε μια έκπληξη. Κάποιο σακί δεν είχε δεθεί καλά,  οι ελιές χύθηκαν και ήταν σωρός. Έτσι μαζέψαμε περισσότερες ελιές και σε λιγότερο χρόνο πήραμε περισσότερα χρήματα. Το καλοκαίρι τα κάρα πήγαιναν φορτωμένα σταφίδα και σύκα στην Καλαμάτα ή αραμπάδες στην Πάτρα, Κατάκωλο και Κυλλήνη. Μετέφεραν  εμπορεύματα στο σταθμό του τραίνου, στη Βαλύρα,  και φόρτωναν από εκεί τσιμέντα και λιπάσματα.Το κάρο ήταν απαραίτητο σε όλες τις εργασίες του καμινιού που παρασκεύαζε τούβλα, κεραμίδια, στάμνες, τσουκάλια και είδη νοικοκυριού.

8o συνέδριο ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ - «ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Γιάννης Δ. Λύρας  συμμετείχε στο 8o  συνέδριο ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ, που είχε τίτλο «ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»,στο πολυχώρο  ΑΠΟΛΛΩΝ, της νομαρχίας Πειραιά,στις 22 και 23 Οκτωβρίου του 2011.
Η εισηγησή του είχε τίτλο «τρεις διδακτικές προσεγγίσεις», για την ενότητα της βιολογίας ,στη δομή και χημική σύσταση των νουκλεικών οξέων. Η πρώτη διδακτική προσέγγιση ήταν με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, η δεύτερη με τη χαρτοδιπλωτική μέθοδο (μέθοδος origami)  και η τρίτη με θεατρικό δρώμενο.

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ24002
ΤΗΛ 2724071016
Αειφόρος ανάπτυξη είναι εκείνη που ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες, και ενσωματώνει ταυτόχρονα το περιβάλλον, την κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική. Οι 4  αυτοί παράμετροι είναι αλληλοεπηρεαζόμενοι-αλληλοεξαρτώμενοι, των οποίων η καλή λειτουργία, αποτελεί την αναγκαία συνθήκη, για την επίτευξη της αειφορίας. Απαραίτητες προϋποθέσεις γι΄αυτό είναι η αλληλεγγύη ανάμεσα στα άτομα μιας κοινότητας, η αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη μεταξύ των μελών ενός πληθυσμού, μεταξύ πληθυσμών και μεταξύ κρατών, η οικολογική βιωσιμότητα, η υπευθυνότητα, η ισότητα μεταξύ των γενεών, η ισότιμη πρόσβαση στους φυσικούς πόρους, η ενεργός συμμετοχή των ατόμων στην κοινότητα, η διασφάλιση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλες οι παραπάνω έννοιες έχουν άμεση σχέση με αυτό που ονομάζουμε ποιότητα ζωής.

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Διοικητικές μεταβολές της Βαλύρας-Πράξεις Κοινοτικού Συμβουλίου

TOY ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ -  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Τ.Κ.24002, ΤΗΛ.2724071016

ΑΡΧΕΙΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ* 13 ΤΟΜΟΙ

1914-1961

ΤΡΙΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ 1925-1933

Η παλιά κοινότητα της Βαλύρας διαθέτει πλούσιο αρχείο, μέσα από το οποίο φαίνονται όλες οι αλλαγές στο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, αστικό γίγνεσθαι κ.λ.π. Κάναμε μια επιλογή από κάθε τόμο, για διάφορα θέματα, με τις αντίστοιχες πράξεις,  δίνοντας ένα μπούσουλα, σε οποιοδήποτε ερευνητή, ο οποίος θέλει να ασχοληθεί με τα θέματα που τον ενδιαφέρουν, αρχίζοντας από το 1914 και τελειώνοντας το 1961.

Διοικητικές μεταβολές της Βαλύρας

1835-1840:  Δήμος Δερρών (τον αποτελούσαν τα χωριά Σκάλα και Βαλύρα.

1841-1914:  Κοινότητα Βαλύρας

1998-2010: Με το νόμο Καποδίστρια δημιουργείται ο Δήμος Ιθώμης που τον αποτελούν τα χωριά Βαλύρα, Λάμπαινα, Αριστοδήμειο, Αρσινόη, Αρχαία Μεσσήνη, Ζερπίσια, Ρευματιά, Βουρνάζι,, Χρυσότοπος Πετράλωνα και  Κοχύλι.

2010: Με τον Καλλικρατικό νόμο έγιναν νέες συνενώσεις και η Βαλύρα ανήκει στον νέο δήμο Μεσσήνης ο οποίος προέκυψε, από  τη συνένωση 8 δήμων.

ΜΟΥΣΕΙΑΚΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ...

Στο Διδακτήριό μας, Μαθητές, Καθηγητές, και ο τέως Διευθυντής Γεώργιος Καρακατσάνης, βοηθούμενοι και από Γονείς, δημιουργήσαμε  ένα Μουσειακό – Εκθεσιακό χώρο, Λαογραφικού, Ιστορικού και Εκπαιδευτικού περιεχομένου.
         Την προσπάθεια μας αυτή τη συνεχίζουμε και σήμερα φυσικά και με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της νυν Διευθύντριας  Πετρίδου Μαργαρίτας.
         Σκοπός και φιλοδοξία μας ήταν και παραμένει να δημιουργήσουμε ένα χώρο ο οποίος δεν θα είναι μόνο μια Κιβωτός Μνήμης, αλλά και ένα εργαστήρι που θα προσφέρει γνώση και ψυχαγωγία και θα αναβιώνει μνήμες στη τοπική κοινωνία και στους μαθητές της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, να συμμετέχει σε προγράμματα αλλά και να παράγει εκπαιδευτικά προγράμματα, να διοργανώνει εκθέσεις, διαλέξεις, συνέδρια, παρουσιάσεις προγραμμάτων και άλλες εκδηλώσεις.
Τη στιγμή αυτή στο χώρο αυτό :

Εργογραφία περιβαλλοντικής 3ου Γυμνασίου Πατρών 1992-2011



Οι εκδόσεις των προγραμμάτων,  με υπεύθυνο το συντονιστή  Βιολόγο Καθηγητή ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ*, τους συνεργάτες καθηγητές και με τη συμμετοχή των μαθητών του σχολείου, τα έτη 1992-2011 είναι:

ΤΡΙΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ: 7 Μαθητικά περιβαλλοντολογικά Συνέδρια



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Τ.Κ.24002, ΤΗΛ.2724071016

ΤΡΙΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
12 προγραμματα 2006- 2009
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ,  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΣ
ΛΥΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ
ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ
ΡΟΜΠΟΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ,ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ
ΤΑΒΛΑ ΑΡΓΥΡΩ, ΑΓΓΛΙΚΩΝ
ΤΣΑΚΩΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, ΠΕΤΡΙΔΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΧΗΜΙΚΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, ΧΡΥΣΑΝΘΑΣΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΩΡΑ

Η ιστορία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα-Η μαγεία της Περιβαλλοντικής-Εκπαίδευσης-Η μεθοδολογία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης-Συστημική Επιστημολογική Εκπαίδευση


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Α. Η ιστορία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Η Περιβαλλοντική εκπαίδευση με το νόμο 1892\1990 είναι τμήμα του αναλυτικού προγράμματος του σχολείου και από το 1992   που θεσμοθετήθηκαν τα εθελοντικά  προγράμματα (εκτός ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος)   της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτιστικών, αγωγής σταδιοδρομίας, το σχολείο μας συμμετέχει συνεχώς. (Δημιουργήθηκε το πρώτο περιβαλλοντικό κέντρο (Κ.Π.Ε.) στην Ελλάδα, το 1993, στην Κλειτορία*** Καλαβρύτων, στο οποίο συμμετείχε και ο βιολόγος καθηγητής Γιάννης Δ. Λύρας,  ο οποίος μαζί με άλλους συναδέλφους, δημιούργησαν τα έντυπα με τίτλους: Το Νερό και την Ενέργεια, για τη χρήση του περιβαλλοντικού κέντρου, που το επισκέπτονται, μαθητές φοιτητές και ιδιώτες. 

Πειραιάς: 8ο Συνέδριο ''Το ψηφιακό Σχολείο''

ΥΠΟΒΟΛΗ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΣΤΟ 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», Πειραιάς 22-23 Οκτωβρίου 2011, ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ

 Περίληψη
Έχουμε καθυστερήσει τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα ,σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Θα παρουσιάσουμε τη χρήση του Η\Υ με τις άπειρες δυνατότητες που διαθέτει  και θα αποδείξουμε ότι αφενός αποτελεί βασικό εργαλείο μάθησης και λύνει πολλά προβλήματα στην εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία, αφετέρου πως γίνεται η παθητική μάθηση βιωματική συμμετοχική και διαμορφώνεται  ισότιμα η σχέση εκπαιδευτικού – εκπαιδευομένου.
Η αισθητοποίηση(οπτικοποίηση) δύσκολων όρων – εννοιών – λειτουργιών, με τη χρήση του υπολογιστή, κάνει πιο γρήγορη την κατάκτηση και αφομοίωση της γνώσης με το τρίπτυχο. 
Φτιάχνω και Μαθαίνω
Βλέπω και Θυμάμαι
Αποχτώ Δεξιότητες
: Η βιολογία , με γνωστικό αντικείμενο τη ζωή, είναι η πλέον ανθρωποκεντρική επιστήμη των θετικών επιστημών

Λέξεις – κλειδιά : Μοντέλα, Προσομοιώσεις, Εικονική Πραγματικότητα, Μέθοδος Οrigami  και Βιωματική Μάθηση με Θεατρικό Δρώμενο.
Εισαγωγή
Η “ΔΥΝΑΜΗ” ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ
  Εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε μια τρομακτική δύναμη και ευθύνη διότι επηρεάζουμε και καθορίζουμε τη ζωή των μαθητών μας.  Για να χτίσουμε καλύτερες σχέσεις με τους μαθητές μας στην τάξη πρέπει να είμαστε μέντορες και γητευτές και   όχι πρόσωπα εξουσίας και να θεωρούμε το σχολείο και τη μάθηση κάτι το σημαντικό και ευχάριστο. Να διαθέτουμε καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας διδάσκοντας με διεπιστημονική- πολυεπιστημονική προσέγγιση που να συνδέουν γεγονότα, ιδέες και έννοιες με μοντέλα-προσομοιώσεις –εικονική πραγματικότητα (πηγές από βιβλία, επικαιρότητα, βιβλιοθήκες, διαδίκτυο).